Dupa 10 luni de pandemie, peste jumatate dintre romani cunosc pe cineva infectat cu SARS CoV-2

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa 10 luni de pandemie, peste jumatate dintre romani cunosc pe cineva infectat cu SARS CoV-2
Dupa 10 luni de pandemie, peste jumatate dintre romani cunosc pe cineva infectat cu SARS CoV-2
de Vlad Strunescu la 29 Dec. 2020
Urmareste-ne pe Google News
romanii si pandemiasondaj pandemieinformare covid19perceptie pandemieires pandemie

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat un sondaj care face parte din demersurile sale de a monitoriza constant impactul pe care pandemia il are asupra societatii romanesti, numarul studiilor cu aceasta tematica ajungand la 15. Sondajul face o radiografie a starii de spirit si a climatului social din Romania la 10 luni de la inregistrarea primului caz de COVID-19 in tara noastra (26 februarie 2020). 


Conform sondajului, peste jumatate dintre romani cunosc pe cineva infectat cu SARS CoV-2, procentul fiind de peste 3 ori mai mare decat in luna iulie, dar acest lucru nu face sa creasca si ingrijorarea cu privire la acest virus.

Citeste si: Campania de vaccinare, inceputa cu stangul intr-o Romanie stangace de fel

 
Mai mult de unul din 10 romani s-a testat din proprie initiativa, aproape de 3 ori mai mult decat in urma cu 4 luni. Pe acest fond, un sfert dintre romani sunt decisi sa se vaccineze cat mai repede, odata ce vaccinul va fi disponibil in tara noastra, aproape patru din 10 sunt inca rezervati cu privire la vaccinare, iar aproape o treime spun ca nu s-ar vaccina sub nicio forma.
 
Conform sondajului, 70% dintre romani spun ca sunt foarte si destul de ingrijorati cu privire la situatia generata de pandemia de COVID - 19 in Romania. Categoria ingrijoratilor pierde 6% de la studiul similar realizat in iulie.
 
Mai putin ingrijorati sunt aproximativ un sfert dintre participantii la studiu. Acestia sunt mai ales barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani si persoanele cu varste intre 36 si 50 de ani. Sapte din 10 romani sunt ingrijorati cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, in timp ce un sfert sunt putin sau deloc ingrijorati.
 
Femeile si persoanele peste 51 de ani sunt mai ingrijorate pentru cei din familiile lor, in timp ce barbatii, tinerii si respondentii din mediul rural sunt mai putin ingrijorati. De asemenea 59% dintre respondenti, cu 10% mai putini decat in iulie - sunt ingrijorati de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus, iar 2% spun ca deja s-au infectat. 
 
Raportat la totalul populatiei, numarul celor infectati, declarat spontan in sondaj este mult sub numarul de cazuri comunicat oficial (aproximativ 388.200 conform celor declarate in sondaj fata de 612.373, cifra de cazuri inregistrata oficial pana pe 26 decembrie 2020). Femeile, persoanele peste 51 de ani si cele care locuiesc in mediul rural sunt mai ingrijorate decat media, iar barbatii, tinerii si persoanele cu varste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc in orase si care au educatie superioara sunt mai putin ingrijorati cu privire la posibilitatea de a contracta virusul.
 

Romanii si proximitatea COVID-19

Daca, acum 4 luni, doar 16% dintre romani spuneau ca au cunostinta de o persoana infectata cu SARS CoV-2, la 9 luni de la primul caz de COVID - 19 in Romania, unul din 2 romani cunoaste personal pe cineva care a contractat boala.
 
Tinerii, persoanele educate, cele care locuiesc in mediul urban sunt categoriile care au cunoscut, in proportii mai ridicate decat altele, persoane bolnave de COVID-19, pe cand barbatii, varstnicii, cei cu educatie scazuta si cei care locuiesc la sate se afla printre cei care spun in proportie mai ridicata ca nu cunosc pe nimeni care sa fi contractat boala.
 
In acelasi timp, 78% dintre romani stiu ca, in localitatea lor, exista sau au existat cazuri de COVID-19. Procentul acestora s-a dublat fata de iulie (51%). Cei mai informati in acest sens sunt respondentii cu educatie ridicata, persoanele cu varste intre 51 si 65 de ani si cei care locuiesc in mediul urban.
 
Procentul romanilor care declara ca s-au testat din proprie initiativa pentru COVID-19 aproape s-a triplat, de la 5%, in iulie, la 13%, in decembrie; 6% spun ca s-au testat la solicitarea autoritatilor, iar 9% la solicitarea angajatorului.
 

Cum se informeaza romanii despre evolutia COVID-19

Numarul romanilor care se informeaza zilnic cu privire la evolutia epidemiei de COVID-19 in Romania este in scadere: 41%, in decembrie, fata de 48%, in iulie. Aproape unul din 5 romani nu urmareste deloc statisticile legate de cazurile de COVID - 19 din Romania.
 
Televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai multi dintre romani (79%), urmata de radio (19%) si canalele online ale autoritatilor (site-uri, social media) (15%), retelele de socializare (16%), mediul online altul decat cel oficial (presa, bloguri, experti etc.) (8%), presa scrisa tiparita (5%).
 
Televiziunea este mijlocul principal de informare pentru femei, pentru respondentii cu varste de peste 50 de ani, pentru cei cu educatie scazuta, pentru persoanele mediul rural si pentru cele din sudul tarii. Radioul este preferat de barbati, de catre respondentii din Moldova si de catre cei care locuiesc la sate.
 
Retelele de socializare sunt preferate, intr-o masura mai mare, de catre barbati, de tinerii intre 18 si 35 de ani, de catre persoanele intre 31 si 50 de ani si de catre respondentii care locuiesc in Moldova.
 
Canalele online ale surselor oficiale de informare sunt urmarite cu precadere de catre tineri si de persoanele educate.
 
Alte canale online decat cele oficiale (presa online, bloguri, site-uri ale expertilor) sunt preferate in special de catre tineri, de catre persoanele educate si de catre cei care locuiesc in orase. Presa tiparita este sursa principala de informare doar pentru varstnici.
 

Precauti la vaccinarea anti COVID-19

Sondajul arata ca trei din 10 romani nu s-ar vaccina impotriva COVID-19, iar aproape 4 din 10 spun ca s-ar vaccina numai in anumite conditii. Mai putin dispusi sa se vaccineze sunt tinerii, pe cand persoanele educate, cele care locuiesc in mediul urban si in Transilvania si Banat ar fi mai dispuse.
 
Principalul motiv care sta la baza optiunii de a nu se vaccina este neincrederea in vaccin sau in sistemul medical (45%). Altii spun ca au luat aceasta decizie pentru ca au o imunitate ridicata sau cred ca virusul nu este periculos (15%) ori pentru ca le este teama de reactiile adverse (15%).  
 
Un sfert dintre romani spun ca s-ar vaccina cat de repede. Varstnicii, persoanele cu studii superioare si respondentii din urban sunt in proportii printre cei care s-ar vaccina cat mai repede.
 

Tot mai suparati pe autoritati

Cercetarea mai arata ca scade gradul de multumire a romanilor cu privire la masurile luate pe perioada pandemiei de catre Grupul de Comunicare Strategica (-17%), Presedintie (-15%) si Guvern (-7%).
 
Numai 28% dintre participantii la studiu sustin ca sunt foarte si destul de multumiti de politica economica a Guvernului de la debutul pandemiei, in timp ce 6 din 10 romani spun ca sunt nemultumiti.
 
In scadere fata de iulie este si gradul de multumire cu privire la activitatea Guvernului Romaniei privind masurile pentru protectia populatiei (44%, in decembrie, fata de 48%, in iulie), dar si cu privire la politicile economice (27%, fata de 28%).
 
Nici mass-media nu are un alt statut: daca, in iulie, 59% dintre romani se declarau foarte si destul de multumiti cu privire la masurile luate de mass-media pe durat pandemiei, in decembrie procentul scade la 52%.
 

Pandemia a schimbat obiceiurile de cumparaturi

Purtarea mastilor de protectie a devenit obligatorie atat in spatiile inchise, cat si in cele deschise, iar 97% dintre romani spun ca au purtat-o in ultimele doua saptamani.
 
Fata de iulie, se constata scaderi ale comportamentelor de socializare: 8% declara ca, in ultimele doua saptamani, au participat la o petrecere cu prietenii sau familia fata de 15%, in iulie, si 4% sustin ca au participat la o adunare publica/eveniment in aer liber.
 
Procentul celor care merg la biserica sau la locul de munca ramane constant, dar scade procentul celor care merg zilnic la cumparaturi. 
 
Daca, in iulie, 13% dintre romani declarau ca merg zilnic la cumparaturi, acum doar 7% mai fac acest lucru, crescand numarul celor care merg la cumparaturi o data pe saptamana, de cateva ori pe luna sau chiar mai rar. 
 
De asemenea, 12% dintre romani spun ca nu merg deloc la cumparaturi, ci le face altcineva.
 
In ceea ce priveste vacanta de iarna, inul din 5 participanti la sondaj a declarat ca si-a anulat vacanta din aceasta iarna din cauza pandemiei sau a amanat-o pentru perioada cand situatia epidemiologica se va imbunatati. Doar 5% vor mai pleca, totusi, in vacanta, cei mai multi in tara, 12% in strainatate.

Citeste si: Vaccinul anticovid a ajuns in tara lui rasu-plansu intr-o duba branduita cu doua capete de pinguin

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.145 de indivizi, cu varste de 18 ani si peste. Tipul esantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,9%. Perioada realizarii anchetei: 12 - 14 decembrie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x