Somnul suficient si odihnitor ne protejeaza starea mintala si sanatatea fizica, orice fiinta vie din univers avand nevoie de somn pentru a putea supravietui. Din pacate, multi duc o viata atat de stresanta incat ajung in situatia de a neglija somnul, obicei care le-ar putea afecta in timp viata de zi cu zi. Desi am putea crede ca atunci cand dormim nu facem nimic altceva in afara de a pierde timp pretios, lucrurile nu stau deloc asa. In timp ce dormim, organismul nu doarme, ci lucreaza pentru a asigura functionarea sanatoasa a creierului si pentru a mentine sanatatea fizica.
Exista cateva greseli pe care le comitem multi inainte de a ne duce la somn, greseli care pot provoca probleme serioase in timp. Cel mai bun exemplu ar fi reprezentat de dormitul cu lumina aprinsa, un obicei pe care de multe ori nici nu il bagam in seama! Lucrurile sunt insa mult mai complexe, cercetatorii ajungand la concluzia ca dormitul cu lumina aprinsa creste riscul aparitiei unor boli foarte grave.
Studiile ne arata ca atunci cand dormim, o lumina de o intensitate foarte redusa ne poate afecta sanatatea pe termen lung. Existand acea sursa de lumina in apropierea noastra in timp ce dormim, ritmul cardiac este mult mai crescut. In acelasi timp, acea sursa de lumina va aduce cu sine si mai multe probleme in ceea ce priveste reglarea de insulina a organismului. Potrivit specialistilor, este de preferat sa dormim fara sa avem vreo sursa de lumina!
Alti cercetatori din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia ca persoanele expuse la lumina artificiala pe timp de noapte, in timp ce dorm, prezinta o reglare mult mai proasta a glicemiei si a sistemului cardiovascular in comparatie cu persoanele care dorm cu lumina stinsa. In plus, dormind cu o sursa de lumina in apropiere, fie ea si de o intensitate redusa, aceste persoane nu se puteau bucura de un somn profund.
Avand parte de lumina in timpul somnului, organismul nu mai stie cum trebuie sa interpreteze acest lucru, procesele biologice din interiorul organismului uman putand suferi. Tocmai din acest motiv, medicii le recomanda oamenilor sa doarma cu lumina stinsa, orice sursa de lumina putandu-se dovedi periculoasa in timp!
Conform unui studiu realizat in cadrul Scolii de Medicina Feinberg a Universitatii Northwestern, lumina in timpul somnului creste activitatea sistemului nervos autonom, ceea ce provoaca o crestere a ritmului cardiac si o scadere a sensibilitatii la insulina. Dr. Phyllis Zee, co-autor al studiului, a observat ca persoanele care dorm in apropiere de o sursa de lumina se confrunta dimineata cu o rezistenta mai mare la insulina, cu o frecventa cardiaca mai mare si cu o variabilitate mai mica a ritmului cardiac.
Citeste si: Medicii vor descoperi daca ai probleme la inima, scanandu-ti ochii: inteligenta artificiala va fi cheia
Ultimele NOUTATI
Elon Musk si Jeff Bezos iti spun cum sa faci banii sa lucreze pentru tine
Cum isi gestioneaza banii oamenii bogati? Sfaturi pe care nimeni nu ti le spune
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor