In sfarsit, dosarul electronic de sanatate va fi disponibil pentru accesare
dosar electronic sanatatedigitalizare sistem medicaldigitalizare romania
Si gestionarea informatiilor medicale va suferi transformari digitale. Un exemplu este implemetarea dosarului electronic de sanatate, menit sa reduca numarul de acte pe hartie si sa faciliteze consultarea informatiilor.
Desi, in
Romania, exista peste 13 milioane de dosare medicale virtuale, acestea nu pot inca sa fie consultate.
Despre dosarul electronic de sanatate se vorbeste din 2012 iar, in noiembrie 2016, acesta a devenit obligatoriu.
Dupa noua ani de discutii, proceduri si 81,7 milioane de lei cheltuiti din fonduri europene, dosarul electronic de sanatate va putea fi accesat la inceputul lunii noiembrie.
Potrivit lui Adrian Gheorghe, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, se lucreaza inca la anonimizarea datelor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, acum doi ani ca implementarea initiala incalca regulile GDPR.
"Se implementeaza propriu-zis la nivel tehnic procedura prin care orice cetatean isi poate anonimiza datele - ele raman dar nu vor putea fi legate de persoana respectiva - respectiv procedura de iesire din anonimizare.
Datele medicale vor ramane la nivel de statistica in ansamblul sitemului, insa nu vor mai putea fi accesate la nivel individual. Sunt foarte multe filtre asa incat cine doreste sa anonimizeze sa inteleaga ce se intampla", a declarat Adrian Gheorghe, citat de Adevarul.ro.
In 2019, Curtea Constitutionala a decis ca documentul virtual nu respecta regulile GDPR. Practic, datele medicale ale pacientului, date cu carater personal, nu puteau fi protejate.
Totodata, un raport al Minsterului Sanatatii arata ca nu exista serviciu de mententa pentru dosarul electronic, iar securitatea platformei nu putea fi asigurata.
Dosarul electronic de sanatate contine toate informatiile medicale ale unei persoane: grupa de sange si rh-ul, alergiile, bolile cronice, internarile si ultimele prescriptii pe numele pacientului.