Incepe vaccinarea personalului din invatamant
persoane infectate postvaccinarevaccinare profesorivaccinare personal invatamant
Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a sustinut, astazi, o conferinta de presa la Palatul Victoria, in care a anuntat, printre altele, ca vaccinarea personalului din invatamant va incepe maine 24 februarie 2021.
Pentru 14 judete, activitatea de vaccinare a personalului din invatamant va incepe joi, 25 februarie 2021, iar, din 26 februarie, in alte doua judete, si, din 1 martie, in ultimele trei judete.
Potrivit lui Gheorghita, numarul total de centre de vaccinare active este de 414. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca sunt 192 de centre de vaccinare, cumuland un total de 254 de fluxuri. Dintre aceste cabinete de vaccinare, 70 sunt in reteaua Ministerului Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne.
Aproape 4.000 de persoane au fost testate pozitiv dupa prima doza de vaccin
Conform lui Gheorghita, intre 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, 3.969 de persoane, reprezentand 0,49% din numarul celor vaccinate cu prima doza, au fost testate pozitiv dupa administrarea primei doze de vaccin, iar 446 au avut test pozitiv dupa rapel.
95% dintre persoanele depistate pozitiv dupa vaccinare au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer-BioNTech; 4,6% cu vaccinul produs de Moderna si 0,4% cu produs de AstraZeneca.
Presedintele CNCAV a atras atentia asupra importantei respectarii masurilor de preventie atat inainte, cat si dupa vaccinare, fiind necesar un interval de timp pana la obtinerea de anticorpi.
"Mediana timpului scurs de la momentul vaccinarii pana la momentul la care a fost depistata aceasta infectie a fost de sapte zile, ceea ce inseamna ca persoanele respective au fost diagnosticate in intervalul de timp in care nu a aparut nivelul de anticorpi la un titru protector si, de asemenea, foarte probabil, vorbim despre situatii in care acele persoane erau fie in perioada de incubatie, la momentul vaccinarii, fie au fost in faza de infectie asimptomatica sau au fost expuse ulterior momentului vaccinarii, avand in vedere ca perioada de incubatie pentru infectia cu SARS-CoV-2 este cuprinsa intre doua si 14 zile", a explicat oficialul.
De asemenea, 1.052 de persoane diagnosticate cu infectie SARS-CoV-2 dupa administrarea primei doze s-au prezentat pentru efectuarea dozei de rapel.
172 au primit a doua doza in primele doua saptamani de la momentul vindecarii infectiei, iar 880 au fost vaccinate dupa un interval de doua saptamani de la momentul vindecarii infectiei.
In acleasi timp, 446 de persoane, reprezentand 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu doua doze, au avut un test pozitiv pentru infectia cu SARS-CoV-2, in perioada 17 ianuarie - 21 februarie. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, avand in vedere ca acesta este in momentul de fata singurul tip de vaccin cu care se face rapel.
"Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze si pana la data confirmarii infectiei a fost de patru zile. Beneficiile vaccinarii ating valoarea maxima la cel putin 7, 10, 14 zile, in functie de tipul vaccinului, dupa administrarea celei de-a doua doze.