De aceea trebuie sa ne ajutam singuri , din motive de autoconservare. Una din solutii este o informare corecta si nepartinitoare asupra starii de sanatate pe care o putem obtine.
Apelez, pentru dumneavoastra, la fidelul meu prieten : site-ul CuisineAZ
Avem ce invata astazi din materialul “10 idées reçues sur l’alimentation”, Olivia B., 02.08.2017.
Autoarea ne vorbeste despre cele mai frecvente “fake news” (stiri false) in probleme de alimentatie
1 – Sucul de portocale baut dimineata este bun pentru sanatate
In mod cert, portocalele aduc un aport important de vitamine. Dar, un pahar de suc de portocale este plin de zahar, ceea ce nu este tocmai bun pentru silueta. Este de preferat sa consumam un fruct intreg care ne va procura vitaminele si fibrele necesare . De ce? Pentru ca pentru a obtine un pahar de suc de portocale folosim mai multe fructe.
2 – Sa ne restrangem la calorii pentru a scadea in greutate
Reducerea considerabila a numarului de calorii in fiecare zi nu este suficienta pentru a pierde in greutate. Este esential sa mancam echilibrat – din toate cate putin – si sa practicam, in acelasi timp, multa miscare fizica. Atunci cand te restrangi drastic la hrana, s-ar putea intampla, pe termen lung, efectul contrar – sa iei in greutate.
3 – Sa privilegiem produsele cu mai putin zahar
Atentie la alegatiile etichetelor de pe produsele alimentare . Uneori se mentioneaza mai putin glucide dar contin mai multe grasimi.
Regimurile fara gluten se multiplica in asemenea masura incat brutariile si restaurantele propun meniuri si produse adaptate la aceasta tendinta. Anumite persoane sunt intolerante la gluten in timp ce altele isi interzic consumul de gluten fara a avea probleme. Atentie insa ! Nu este o problema de moda. In mod real persoanele care consuma mai putin gluten – cu intoleranta sau fara - constata ca problemele lor digestive si obosela se diminueaza.
5 – Trebuie evitate grasimile
Consumate in cantitati rezonabile, grasimile continute in anumite uleiuri, in peste sau in unt nu fac rau sanatatii, contrar a ceea ce se spune.
6 – Sa nu se consume prea multe oua pe saptamana
Se recomanda adesea sa mancam doua oua pe saptamana, maximum, pentru ca galbenusul de ou contine mult colesterol. Dar, tocmai pentru ca mancam oua corpul nostru va evita sa produca colesterol. In plus, albusul de ou contine multe proteine.
7 – Sa se consume proteine la toate mesele
Fals ! Nu trebuie sa consumam carne sau peste la toate mesele si nici macar in fiecare zi.
8 – Sa consumam mai curand ulei decat unt
In ceea ce priveste grasimea, uleiurile aduc numeroase beneficii sanatatii, ca, de exemplu, uleiul de masline. In schimb, uleiul de floarea soarelui – mult iubit de romani , poate si din cauza pretului mai scazut – este bogat in omega 6, nesanatos. In loc de ulei de floarea soarelui mai bine consumi, din timp in timp, o nuca de unt bun.
9 – Laptele intareste oasele
Prin faptul ca laptele constituie alimentatia esentiala a copiilor in plina crestere tragem concluzia ca este indispensabil sa-l consumam si la varsta adulta . Trebuie cunoscut faptul ca laptele este bogat in calciu dar si in proteine animale care pot favoriza aparitia osteoporozei.
Germenii dau energie pentru toata ziua si sunt , in general, recomandati la fiecare masa. Dar nu este necesar sa-i consumam dimineata , la pranz si seara. Pot fi inlocuiti cu legume .
Sunt sfaturi care nu costa mult si ne intaresc sanatatea . Mi-ar place sa aflu de la voi si despre alte “fake news” in materie de alimentatie.
Personal, cred ca reclamele farmaceutice de pe televiziunile noastre intra la acest capitol. Retin una dintre ele . O doamna isi pune in fata o farfurie plina cu salamuri, jumari, carnati, slaninute si alte produse de acest tip. Se uita la ele , cu pofta. O alta doamna se sperie de ce vede in farfurie si vrea sa i-o ia din fata. Doamna pofticiosa rade si-i arata ca are o cutie cu medicamente care protejeaza ficatul. Este, din punctul meu de vedere, o reclama care ar trebui interzisa. Mai sunt, din pacate, multe alte reclame de acest fel.
Ultimele NOUTATI
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari