Intre business si un gest umanitar facut intr-o perioada de criza sanitara mondiala, marii jucatori din industria farma au ales business-ul
In vreme ce in tarile bogate vaccinarea anti-covid se desfasoara in ritm accelerat, tarile sarace sunt lasate sa descurce pe cont propriu. Prin urmare, majoritatea celor mai sarace tari din lume nu au administrat, pana acum, nici macar o singura doza de vaccin.
La ora actuala, in tarile bogate este vaccinata anti-covid o persoana la fiecare doua secunde (in ianuarie si febriarie a.c.), in vreme ce in majoritatea tarilor sarace nu a fost administrata inca nici macar o singura doza de vaccin.
Organizatia internationala non-guvernamentala Oxfam, care militeaza pentru eradicarea, la nivel mondial, a saraciei, inegalitatii si injustitiei, semnaleaza faptul ca tarile sarace nu-si pot permite sa achizitioneze vaccinul anti-covid si, mai mult decat atat, se confrunta si cu o grava criza a sistemului sanitar - lipsa oxigenului, a aparaturii medicale utilizate in terapia intensiva si a personalului medical calificat.
In incercarera de a asigura accesul echitabil la vaccinul anti-covid a fost infiintat, inca de anul trecut, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, COVAX - un organism mondial care are drept obiectiv sa ajute tarile sarace sa achizitioneze si sa administreze vaccinul.
Din pacate, COVAX, care ar fi putut deveni un colac de salvare pentru tarile sarace in lupta cu pandemia, nu-si poate indeplini misiunea din pricina subfinantarii.
In pofida eforturilor internationale, Oxfam estimeaza ca, pana la jumatatea acestui an, abia 3% din populatia tarilor sarace va putea fi vaccinata anti-covid, iar procentul ar putea ajunge la 20% abia la sfarsitul lui 2021.
Acest lucru este insuficient, deoarece pentru obtinerea imunitatii colective specialistii estimeaza ca ar trebui vaccinata cca 70% din populatia unei tari.
De fapt, a fiecarei tari, deoarece imunitatea colectiva nu va putea fi obtinuta, la nivel global, decat daca cca 70% din populatia lumii va fi vaccinata.
Conform Oxfam, la data de 4 martie a.c., in 47 dintre cele mai sarace 97 tari din lume nu fusese administrata nici macar o doza de vaccin.
Prin comparatie, presedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite dispun la ora actuala de suficiente doze de vaccin pentru a-si imuniza intreaga populatie adulta.
La randul sau, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat, recent, ca tarile bogate, unde traieste 16% din populatia lumii, au achizitionat peste 60% din stocurile de vaccin disponibile.
Chiar daca programul COVAX este subfinantat si prin intermediul sau nu pot fi achizitionate suficiente doze de vaccin pentru tarile sarace, actuata criza ar putea fi rezolvata daca marile companii farmaceutice ar accepta sa renunte la brevetele serurilor, astfel incat vaccinul sa poata fi produs in unitati din toata lumea.
A renunta, insa, la licentele pe care le detin pentru vaccinuri ar insemna, pentru gigantii farma, sa renunte la profiturile uriase pe care le realizeaza de pe urma pandemiei.
Intre business si un gest umanitar facut intr-o perioada de criza sanitara mondiala, marii jucatori din farma au ales business-ul.
Sursa foto: pexels.com