Menopauza - 5 intrebari si raspunsuri
premenopauzasimptome menopauzasuplimente alimentaresanatate femei
Femeile tind sa intampine menopauza cu un mix de emotii, de la curiozitate la nervozitate, dar adevarul este ca acest proces natural se manifesta diferit de la persoana la persoana, iar simptomele fizice si psihice pot fi tratate cu succes, pentru o viata cat mai confortabila.
In continuare vom raspunde la 5 cele mai arzatoare intrebari despre menopauza pe care, cel mai probabil, si le adreseaza orice femeie.
1. De ce o femeie intra la menopauza?
In primul rand, este important de stiut ca menopauza se caracterizeaza prin lipsa menstruatiei lunare timp de 12 luni consecutive si, spre urmare, prin imposibilitatea de a mai ramane insarcinata. Lipsa menstruatiei este cauzata de procesele care au loc in corp din cauza imbatranirii: ovarele produc mai putini hormoni, foliculii ovarieni isi reduc activitatea si nu mai elibereaza ovule. in concluzie, menopauza apare din cauza imbatranirii.
2. Cand apare menopauza?
Menopauza se instaleaza in decurs de cativa ani, de regula in intervalul de varsta de 45-55 de ani. Totusi exista cazuri cand acest proces poate avea loc mai devreme sau mai tarziu. Initial femeia intra in premenopauza, cand are mai putine menstruatii si apar astfel de simptome ca: transpiratii nocturne, bufeuri de calduri, inrosirea fetei. Atunci cand menstruatia dispare complet, o femeie intra la menopauza. Procesul poate sa dureze si 3-4 ani. Postmenopauza este perioada de dupa instalarea menopauzei.
3. Care sunt simptomele ce apar in timpul menopauzei?
Pe langa transpiratii nocturne si bufeuri, unele femei mai pot simti stari de anxietate, se pot confrunta cu pierderi de memorie, uscaturi vaginale, subtierea si pierderea parului, probleme cu somnul, oboseala, apatie si depresie. Aceste simptome nu sunt obligatorii pentru toate femeile si nici nu au aceeasi intensitate. Din fericire, exista tratamente si
suplimente alimentare pentru gestionarea mai usoara a simptomelor aparute in menopauza. Este bine de stiu ca unele simptome pot sa dispara de la sine, spre exemplu bufeurile si transpiratiile nocturne dureaza de obicei de la sase luni pana la doi ani.
4. Cum afecteaza menopauza viata sexuala?
Desi poate fi un subiect tabu, femeile nu ar trebui sa evite sa adreseze aceasta intrebare medicului ginecolog. Este adevarat ca fluctuatia hormonilor in timpul menopauzei poate duce la uscaciune vaginala, care la randul sau provoaca durere in timpul actului sexual. in acest caz, libido-ul poate sa scada. Din fericire, exista solutii. Cremele hidratante si lubrifiantii vaginali pot elimina orice disconfort.
5. Mai sunt obligatorii vizitele la ginecolog in perioada de menopauza?
Da, vizita anuala este in continuare recomandata. Medicul ginecolog poate indica analize pentru depistarea infectiilor urinare si sexuale, poate raspunde la intrebarile despre viata sexuala la menopauza sau poate discuta despre posibilitatea aparitiei incontinentei urinare.
De exemplu, testele Papanicolau sunt recomandate pana la varsta de 65 de ani, cu exceptia cazului in care exista un factor de risc de cancer de col uterin, caz in care este necesar sa se faca teste si dupa varsta respectiva. in ceea ce priveste mamografia, aceasta este indicata pana la varsta de 75 de ani.