OMS: Varianta Delta a Covid-19 devine dominanta la nivel global
varianta deltamarea britaniemutatii covid
Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin vocea directorului sau stiintific, Soumya Swaminathan, a transmis ca varianta Delta a coronavirusului (cea descoperita pentru prima data in India), devine dominanta la nivel global.
Potrivit lui Soumya Swaminathan, varianta Delta a coronavirusului, despre care se stie ca a aparut pentru prima data in India, devine dominanta la nivel global.
Oficialul sustine ca aceasta situatie a aparut pe fondul raspandirii accentuate a acestei tulpini.
“Varianta Delta este pe cale sa devina varianta dominanta la nivel global, din cauza transmisibilitatii sale crescute”, a declarat Swaminathan intr-o conferinta de presa.
Conform studiilor efectuate de comunitatile stiintifice, varianta Delta a Covid-19 nu doar ca este mai contagioasa, ci presupune si riscuri mai mari pentru sanatatea persoanelor infectate.
Totusi, spun oamenii de stiinta, doua doze de vaccin ofera in continuare o protectie puternica impotriva acestei mutatii.
Studiul, publicat intr-o scrisoare de cercetare in The Lancet, a analizat 19.543 de cazuri in comunitate si 377 de spitalizari in randul a 5,4 milioane de persoane din Scotia, dintre care 7.723 de cazuri si 1.234 de spitalizari s-au dovedit a avea varianta Delta.
Chiar daca vaccinurile din prezent par destul de eficiente, multe voci din randul comunitatilor stiintifice spun ca ar fi nevoie de o adaptare a serurilor, strict pe aceste tulpini. Prin urmare, campaniile de vaccinare din intreaga lume ar putea sa nu se opreasca la administrarea a doua doze, ci oamenii ar putea primi si al treilea rapel.
Marea Britanie - una dintre regiunile puternic afectate de varianta Delta
In Regat, campania de vaccinare derulata de autoritati este una de succes. Aici, peste 42 de milioane de oameni au primit deja prima doza de vaccin anti-Covid-19, adica aproximativ 80% din populatia adulta, in timp ce peste 30 de milioane de oameni au primit deja a doua doza, ceea ce corespunde cu 57% din populatia tarii.
Cu toate acestea, testele pozitive pentru Covid cunosc, in prezent, o crestere de 64% pe saptamana. Medicii trag un semnal de alarma si spun ca s-au inmultit si cazurile grave de Covid-19.
Prin urmare, premierul Boris Johnson a decis amanarea ridicarii restrictiilor. Conform calendarului oficial, restrictiile ar fi trebuit ridicate pe 21 iunie, dar Guvernul a decis amanarea acestei date cu inca patru saptamani, si totul s-ar datora raspandirii accentuate a variantei Delta.
"Cred ca ar fi bine sa mai asteptam putin", a declarat premierul britanic Boris Johnson.
"Daca acum suntem precauti, in urmatoarele patru saptamani avem sansa de a salva mii de vieti prin vaccinarea altor milioane de oameni", a explicat seful guvernului de la Londra.
Situatia se complica si in Germania, spun autoritatile de la Berlin. Principalul oficial din domeniul s?n?t??ii publice din Germania sustine ca, in curand, varianta Delta a coronavirusului va deveni rapid varianta dominant? in aceasta tara, desi nemtii au si ei o campanie de vaccinare accelerata.
Citeste si: Expert: Cel mai probabil, peste Romania va veni un nou val pandemic in toamna
Foto: freepik