Pacientii bolnavi de cancer - victime directe si indirecte ale pandemiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pacientii bolnavi de cancer - victime directe si indirecte ale pandemiei
Pacientii bolnavi de cancer - victime directe si indirecte ale pandemiei
de Magda Florea la 27 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
pacienti cu cancervictimele pandemiei

Devine din ce in ce mai clar ca pandemia COVID-19 are un impact considerabil asupra pacientilor cu cancer. 
 

In ultimul an, a scazut capacitatea sistemelor medicale de a oferi ingrijire impotriva cancerului, insa bolnavii sunt afectati si din cauza ca, de teama infectarii cu noul coronavirus, amana vizitele medicale, controalele si ezita sa mearga in unitatile medicale pentru a-si face analizele sau a primi medicamentatia adecvata. 
 
Pe langa acest aspect, pacientii cu cancer, in special cei cu tumori maligne hematologice, cancer pulmonar si tumori maligne active, prezinta un risc fatal in fata unei potentiale infectii cu Sars-CoV2.  
 
Nu in ultimul rand, tratamentul activ cu chimioterapie, imunoterapie si terapii combinate pare a fi asociat cu o crestere suplimentara a riscului unui rezultat fatal al COVID-19, scrie prestigioasa publicatie Nature.com.
 
 Drept urmare, multi pacienti cu cancer adera strict la autoizolare, ceea ce poate duce la probleme suplimentare de sanatate mintala si la deteriorarea calitatii vietii.

Citeste si: Peste o treime dintre supravietuitorii Covid-19 se confrunta cu o afectiune neurologica sau de sanatate mintala in primele sase luni de la infectare
 

Sondajele arata ca viata pacientilor cu cancer a fost afectata de pandemie

 
Perspectivele si nevoile pacientilor cu cancer in timpul pandemiei COVID-19 au fost evaluate in doua sondaje ale Federatiei Olandeze a Organizatiilor Pacientilor cu Cancer (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties): unul realizat in martie 2020 si cel de-al doilea, din noiembrie 2020.
 
Primul sondaj, din martie, a dezvaluit ca administrarea chimioterapiei si imunoterapiei a fost amanata si anulata, iar pacientii au fost ingrijorati in special de COVID-19 .
 
 In cel de-al doilea sondaj, din noiembrie, la 2.412 pacienti cu cancer, 66% au indicat dorinta de a fi vaccinati impotriva COVID-19, 37% au dorit sa fie prioritari pentru vaccinare si doar 6% au intentionat sa refuze vaccinarea.
 
Pana la 1 februarie 2021, doua vaccinuri impotriva COVID-19 au fost aprobate de Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente si trei au fost aprobate de Agentia Europeana pentru Medicamente. 
 
Cu toate acestea, adesea pacientii cu cancer si, in special, cei care primesc tratament sistemic pentru cancer sau cei cu un sistem imunitar afectat au fost exclusi din studiile de inregistrare.

Citeste si: Bill Gates, despre finalul pandemiei: Vom reveni la normal pana la finele lui 2022. Trebuie sa ne pregatim pentru pandemiile viitoare
 

Majoritatea studiilor cu vaccinuri COVID-19 au exclus pacientii cu tumori maligne active. Prin urmare, datele privind siguranta, tolerabilitatea si eficacitatea vaccinurilor la pacientii cu cancer sunt limitate in prezent

 
Majoritatea studiilor cu vaccinuri COVID-19 au exclus pacientii cu tumori maligne active si, prin urmare, datele privind siguranta, tolerabilitatea si eficacitatea vaccinurilor la pacientii cu cancer sunt limitate in prezent. 
 
In consecinta, eficacitatea si siguranta acestor vaccinuri pentru pacientii cu cancer sunt necunoscute in prezent. Societatile profesionale oncologice ASCO, AACR, ESMO si SITC au dezvoltat recomandari puternice pentru vaccinarea pacientilor cu cancer.
 
Totusi, acestea subliniaza ca e nevoie de studii ample de evaluare, care sa asigure siguranta pacientilor.
 
Este reconfortant faptul ca majoritatea pacientilor cu cancer inclusi intr-un studiu prospectiv au avut un raspuns imun functional adaptativ in timpul simptomaticului COVID-19 10. 
 
Cu toate acestea, ramane necunoscut modul in care tratamentul activ cu chimioterapie si imunoterapie afecteaza capacitatea unui pacient de a forma imunitate impotriva COVID-19 dupa vaccinare.
 
Studiile clinice sunt esentiale pentru ingrijirea oncologica de inalta calitate si sunt cruciale pentru imbunatatirea managementului cancerului. In timpul pandemiei COVID-19, inscrierea pacientilor a scazut in studiile oncologice din toate fazele (de la studiile de screening si / sau strategii de prevenire la studiile de faza I, II si III), care probabil va impiedica progresul stiintific si medical, arata Nature.

Citeste si: Anul trecut, bugetul pentru inarmare, la nivel global, a atins un nivel record dupa incheierea razboiului rece, dar nu s-au gasit resurse care sa asigure accesul echitabil la vaccinul anti-COVID
 

Medicii recomanda vaccinarea prioritara a pacientilor cu cancer

 
"Vaccinurile disponibile in prezent nu ar trebui sa fie o contraindicatie la pacientii cu infectie controlata cu HIV (sau alte stari imunodeprimate) si cancer. Cu toate acestea, acesti pacienti ar trebui sfatuiti cu privire la lipsa datelor privind siguranta si, in special, eficacitatea vaccinarii COVID-19, in special cu vaccinuri noi pe baza de ARNm, in acest cadru.
 
In general, recomandam ca pacientii cu tumori solide sau tumori maligne hematologice care primesc terapii citotoxice, terapii tintite, terapii hormonale si / sau imunoterapii in cadrul unui studiu clinic sa fie vaccinati impotriva COVID-19 cat mai curand posibil. Programele de vaccinare sugerate pentru astfel de pacienti pot varia in functie de tipul de studiu, boala si tratament pentru cancer", scrie Nature.
 
"Recomandam ca pacientii cu cancer in general, inclusiv cei inscrisi in studiile clinice, sa fie prioritari pentru vaccinarea COVID-19. Pacientii care participa la studiile clinice au adesea cancer progresiv in stadiu avansat, urmeaza un tratament activ si efectueaza de obicei mai multe vizite la clinici si spitale pentru proceduri legate de studiu, ceea ce creste potential expunerea lor la infectia cu SARS-CoV-2", precizeaza sursa citata.
 

E indicat ca rudele din preajma acestor pacienti sa se imunizeze, pentru a reduce riscul de raspandire a virusului 

 
"In plus fata de pacientii cu cancer, sugeram, de asemenea, ca ingrijitorii, membrii gospodariei si / sau contactele stranse ale acestor pacienti (adulti indiferent de varsta) ar trebui sa fie vaccinati cat mai devreme posibil, pe baza ghidurilor locale pentru vaccinarile publice. Aceasta strategie va permite reduceri suplimentare ale riscului de transmitere a SARS-CoV-2", mai precizeaza sursa.

Citeste si: Asa cum functioneaza astazi, omenirea se indreapta, cu pasi siguri, purtand lozinci mobilizatoare, catre faliment
 

Vaccinarea COVID-19, acolo unde este autorizata sau aprobata, ar trebui considerata un standard de ingrijire pentru pacientii cu cancer. Bi beneficiile depasesc probabil riscurile de efecte adverse legate de vaccin

 
Pe scurt, vaccinarea COVID-19, acolo unde este autorizata sau aprobata, ar trebui considerata un standard de ingrijire pentru pacientii cu cancer care sunt in prezent inrolati in studii de investigatie.
 
 Exceptii mai putin frecvente pot aparea atunci cand investigatorul principal sau medicul curant considera ca utilizarea vaccinului nu este sigura sau in interesul pacientului. 
 
Cunoasterea actuala a sigurantei si eficacitatii vaccinurilor autorizate COVID-19 la pacientii cu cancer si in special la cei care primesc tratament activ este limitata, desi beneficiile depasesc probabil riscurile de efecte adverse legate de vaccin, avand in vedere riscul ridicat de morbiditate si mortalitate din cauza COVID-19 la pacientii cu cancer. 

Sursa oficiala:
 
 

Citeste si: Ar putea cauza infectia cu Sars-CoV2 o boala autoimuna pentru tot restul vietii? Efectele Covidului lung sunt din ce in ce mai evidente
 

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Comunicate

Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

today11 Oct. 2024
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Companii

Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate

today10 Oct. 2024
Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere
Economie

Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere

today10 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie...

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x