Pacientii bolnavi de cancer - victime directe si indirecte ale pandemiei
pacienti cu cancervictimele pandemiei
Devine din ce in ce mai clar ca pandemia COVID-19 are un impact considerabil asupra pacientilor cu cancer.
In ultimul an, a scazut capacitatea sistemelor medicale de a oferi ingrijire impotriva cancerului, insa bolnavii sunt afectati si din cauza ca, de teama infectarii cu noul coronavirus, amana vizitele medicale, controalele si ezita sa mearga in unitatile medicale pentru a-si face analizele sau a primi medicamentatia adecvata.
Pe langa acest aspect, pacientii cu cancer, in special cei cu tumori maligne hematologice, cancer pulmonar si tumori maligne active, prezinta un risc fatal in fata unei potentiale infectii cu Sars-CoV2.
Nu in ultimul rand, tratamentul activ cu chimioterapie, imunoterapie si terapii combinate pare a fi asociat cu o crestere suplimentara a riscului unui rezultat fatal al COVID-19, scrie prestigioasa publicatie
Nature.com.
Sondajele arata ca viata pacientilor cu cancer a fost afectata de pandemie
Perspectivele si nevoile pacientilor cu cancer in timpul pandemiei COVID-19 au fost evaluate in doua sondaje ale Federatiei Olandeze a Organizatiilor Pacientilor cu Cancer (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties): unul realizat in martie 2020 si cel de-al doilea, din noiembrie 2020.
Primul sondaj, din martie, a dezvaluit ca administrarea chimioterapiei si imunoterapiei a fost amanata si anulata, iar pacientii au fost ingrijorati in special de COVID-19 .
In cel de-al doilea sondaj, din noiembrie, la 2.412 pacienti cu cancer, 66% au indicat dorinta de a fi vaccinati impotriva COVID-19, 37% au dorit sa fie prioritari pentru vaccinare si doar 6% au intentionat sa refuze vaccinarea.
Pana la 1 februarie 2021, doua vaccinuri impotriva COVID-19 au fost aprobate de Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente si trei au fost aprobate de Agentia Europeana pentru Medicamente.
Majoritatea studiilor cu vaccinuri COVID-19 au exclus pacientii cu tumori maligne active. Prin urmare, datele privind siguranta, tolerabilitatea si eficacitatea vaccinurilor la pacientii cu cancer sunt limitate in prezent
Majoritatea studiilor cu vaccinuri COVID-19 au exclus pacientii cu tumori maligne active si, prin urmare, datele privind siguranta, tolerabilitatea si eficacitatea vaccinurilor la pacientii cu cancer sunt limitate in prezent.
In consecinta, eficacitatea si siguranta acestor vaccinuri pentru pacientii cu cancer sunt necunoscute in prezent. Societatile profesionale oncologice ASCO, AACR, ESMO si SITC au dezvoltat recomandari puternice pentru vaccinarea pacientilor cu cancer.
Totusi, acestea subliniaza ca e nevoie de studii ample de evaluare, care sa asigure siguranta pacientilor.
Este reconfortant faptul ca majoritatea pacientilor cu cancer inclusi intr-un studiu prospectiv au avut un raspuns imun functional adaptativ in timpul simptomaticului COVID-19 10.
Cu toate acestea, ramane necunoscut modul in care tratamentul activ cu chimioterapie si imunoterapie afecteaza capacitatea unui pacient de a forma imunitate impotriva COVID-19 dupa vaccinare.
Studiile clinice sunt esentiale pentru ingrijirea oncologica de inalta calitate si sunt cruciale pentru imbunatatirea managementului cancerului. In timpul pandemiei COVID-19, inscrierea pacientilor a scazut in studiile oncologice din toate fazele (de la studiile de screening si / sau strategii de prevenire la studiile de faza I, II si III), care probabil va impiedica progresul stiintific si medical, arata Nature.
Medicii recomanda vaccinarea prioritara a pacientilor cu cancer
"Vaccinurile disponibile in prezent nu ar trebui sa fie o contraindicatie la pacientii cu infectie controlata cu HIV (sau alte stari imunodeprimate) si cancer. Cu toate acestea, acesti pacienti ar trebui sfatuiti cu privire la lipsa datelor privind siguranta si, in special, eficacitatea vaccinarii COVID-19, in special cu vaccinuri noi pe baza de ARNm, in acest cadru.
In general, recomandam ca pacientii cu tumori solide sau tumori maligne hematologice care primesc terapii citotoxice, terapii tintite, terapii hormonale si / sau imunoterapii in cadrul unui studiu clinic sa fie vaccinati impotriva COVID-19 cat mai curand posibil. Programele de vaccinare sugerate pentru astfel de pacienti pot varia in functie de tipul de studiu, boala si tratament pentru cancer", scrie Nature.
"Recomandam ca pacientii cu cancer in general, inclusiv cei inscrisi in studiile clinice, sa fie prioritari pentru vaccinarea COVID-19. Pacientii care participa la studiile clinice au adesea cancer progresiv in stadiu avansat, urmeaza un tratament activ si efectueaza de obicei mai multe vizite la clinici si spitale pentru proceduri legate de studiu, ceea ce creste potential expunerea lor la infectia cu SARS-CoV-2", precizeaza sursa citata.
E indicat ca rudele din preajma acestor pacienti sa se imunizeze, pentru a reduce riscul de raspandire a virusului
"In plus fata de pacientii cu cancer, sugeram, de asemenea, ca ingrijitorii, membrii gospodariei si / sau contactele stranse ale acestor pacienti (adulti indiferent de varsta) ar trebui sa fie vaccinati cat mai devreme posibil, pe baza ghidurilor locale pentru vaccinarile publice. Aceasta strategie va permite reduceri suplimentare ale riscului de transmitere a SARS-CoV-2", mai precizeaza sursa.
Citeste si: Asa cum functioneaza astazi, omenirea se indreapta, cu pasi siguri, purtand lozinci mobilizatoare, catre faliment
Vaccinarea COVID-19, acolo unde este autorizata sau aprobata, ar trebui considerata un standard de ingrijire pentru pacientii cu cancer. Bi beneficiile depasesc probabil riscurile de efecte adverse legate de vaccin
Pe scurt, vaccinarea COVID-19, acolo unde este autorizata sau aprobata, ar trebui considerata un standard de ingrijire pentru pacientii cu cancer care sunt in prezent inrolati in studii de investigatie.
Exceptii mai putin frecvente pot aparea atunci cand investigatorul principal sau medicul curant considera ca utilizarea vaccinului nu este sigura sau in interesul pacientului.
Cunoasterea actuala a sigurantei si eficacitatii vaccinurilor autorizate COVID-19 la pacientii cu cancer si in special la cei care primesc tratament activ este limitata, desi beneficiile depasesc probabil riscurile de efecte adverse legate de vaccin, avand in vedere riscul ridicat de morbiditate si mortalitate din cauza COVID-19 la pacientii cu cancer.
Sursa oficiala: