Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
boli cardiovascularealimente sanatoasealimentatie sanatoasadieta cu indice glicemic scazut
O cercetare de amploare, desfasurata pe aproape 200.000 de persoane timp de trei decenii, arata ca sanatatea inimii depinde mai mult de calitatea alimentelor consumate decat de alegerea unei diete, fie ea saraca in carbohidrati sau grasimi. Cercetatorii au descoperit ca un regim alimentar bazat pe alimente sanatoase reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
In ultimele doua decenii, dietele sarace in carbohidrati sau in grasimi – cunoscute ca „low-carb” si „low-fat” – au fost promovate pentru posibilele efecte benefice asupra sanatatii, precum controlul greutatii, reglarea glicemiei si scaderea colesterolului. Totusi, s-a tot dezbatut in privinta impactului lor real asupra riscului de boli cardiovasculare.
Acum, cercetatorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health ofera date clare: nu conteaza doar cat reduci grasimile sau carbohidratii, ci sursa si calitatea alimentelor din care provin acestea. Asadar, conteaza mai mult ce mancam, nu doar cat de mult reducem grasimile sau carbohidratii.
Ce alimente protejeaza inima
„Am descoperit ca ceea ce mananci in dietele cu continut scazut de carbohidrati sau grasimi conteaza la fel de mult ca dieta in sine. Versiunile sanatoase ale acestor diete – cele bogate in alimente pe baza de plante si cereale integrale – au fost asociate cu rezultate mai bune pentru sanatatea inimii si o functie metabolica imbunatatita. In schimb, dietele cu continut scazut de carbohidrati si grasimi care pun accent pe alimentele nesanatoase au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiace”, a declarat Zhiyuan Wu, cercetator postdoctoral si doctor in stiinte la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Potrivit cercetatorilor, o alimentatie cu adevarat sanatoasa pentru inima include:
-
cereale integrale
-
leguminoase
-
fructe si legume
-
nuci si seminte
-
grasimi nesaturate, precum uleiul de masline sau avocado
-
proteine vegetale
In schimb, alimentele care ar trebui limitate sau chiar evitate sunt:
-
cerealele rafinate
-
zaharul adaugat
-
bauturile indulcite
-
carnea rosie procesata
-
grasimile saturate in exces
Studiu amplu, pe aproape 200.000 de persoane
O echipa de cercetatori de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a monitorizat aproape 200.000 de participanti in medie timp de 30 de ani, colectand in mod regulat date despre obiceiurile lor alimentare si aparitia bolilor de inima. Participantii erau in majoritate profesionisti din domeniul sanatatii, ceea ce a permis obtinerea unor informatii detaliate despre stilul lor de viata si regimul alimentar.
Studiul a inclus in total 199.783 de participanti, dintre care 43.430 barbati din Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016), 64.164 femei in Nurses’ Health Study (1986–2018), si 92.189 femei in Nurses’ Health Study II (1991–2019).
Pentru peste 10.000 dintre participantii la studiu, cercetatorii au masurat, de asemenea, sute de metaboliti din sange pentru a evalua modul in care calitatea dietei a influentat reglarea metabolica. Analiza a aratat ca participantii la studiu care au urmat o dieta sanatoasa, saraca in carbohidrati sau in grasimi, au prezentat un risc mai mic de a dezvolta boli coronariene, in timp ce persoanele care au urmat versiuni nesanatoase au prezentat un risc crescut. Aceste tipare alimentare sanatoase, fie ca au urmat o dieta low-carb sau low-fat, au redus riscul de a dezvolta boli de inima cu aproximativ 15%.
Cercetarea a aratat ca:
-
Dietele low-carb sanatoase au redus riscul de boli coronariene cu 15% comparativ cu cele low-carb nesanatoase;
-
Dietele low-fat sanatoase au redus riscul cu 10% fata de cele low-fat nesanatoase;
-
Dietele nesanatoase, indiferent de macronutrientii restrictionati, au fost asociate cu risc mai mare de boli de inima.
Calitatea alimentelor, mai importanta decat dieta in sine
Pentru persoanele care vor sa isi protejeze inima, cercetatorii recomanda alegerea alimentelor integrale si cat mai putin procesate. Cerealele integrale, fructele, legumele, nucile si leguminoasele ar trebui sa fie baza meniului zilnic, in timp ce alimentele bogate in zahar, grasimi saturate si produse ultraprocesate ar trebui consumate cat mai rar.
Sursa foto: freepik.com