Teoretic, omul ar putea trai nelimitat!
Ideea este urmatoarea: daca ai 90 de ani, e destul de probabil sa mori in urmatoarele 12 luni – ti se agraveaza afectiunile deja existente, apar altele noi, acestea fiind de altfel efectele normale ale imbatranirii. Dar, teoretic, e posibil ca in aceste urmatoare 12 luni medicina sa evolueze atat de spectaculos incat sa fie capabila sa amelioreze afectiunile care iti fac acum probleme si sa le previna pe cele care ar putea aparea. Ce s-ar intampla atunci? Speranta ta de viata ar creste, sa zicem, cu inca 12 luni. Si daca acest proces s-ar repeta de la an la an, in principiu ai putea deveni nemuritor.
Scenariul pe care l-am descris mai sus nu este o simpla fantezie. Futurologii il iau serios in calcul si spun ca la un moment dat, nu foarte indepartat, se va atinge asa-numita
longevity escape velocity, un prag de la care speranta de viata a unui om va incepe sa creasca mai repede decat trecerea timpului calendaristic.
Termenul “escape velocity” este imprumutat din fizica, unde se refera la viteza necesara unui vehicul spatial pentru a scapa de atractia gravitationala a unei planete, aici fiind insa vorba de a scapa de efectele imbatranirii biologice, gratie progresului in medicina.
Consecintele atingerii acestui prag ar fi majore: oamenii ar avea o batranete sanatoasa, ar putea fi activi in campul muncii pana la 100 de ani, iar speranta lor de viata crescuta ar transforma radical sistemul de sanatate, de pensii, de asigurari, ducand la provocari sociale si economice noi, privind suprapopularea planetei si alocarea resurselor.
Si, desigur, ar mai aparea si un alt gen de provocare, legat de accesul la serviciile medicale care sa permita o lupta eficienta cu efectele imbatranirii.
E clar ca acest acces n-ar fi unul democratic, mai mult ca sigur ca in prima faza el ar fi rezervat doar celor bogati, adancindu-se astfel diferentele de clasa si creandu-se tensiuni greu de depasit (ideea este exploatata foarte sugestiv in filmul “Elysium” din 2013, cu Matt Damon si Jodie Foster in rolurile principale).
Oricum, sa retinem ideea ca "longevity escape velocity" este ceva care va deveni realitate destul de curand. Ray Kurzweil, un autor american celebru pentru predictiile sale legate de inteligenta artificiala, spune ca atingerea acestui prag va veni pana in 2035.
Sursa foto: freepik