Prima tara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe social media. Ce temeri starneste legea, dupa o testare indelungata
social mediaretele socialecum sa renunti la social media
Din decembrie 2025, platforme precum TikTok, Facebook, Instagram sau Snapchat ar putea primi amenzi de peste 30 de milioane de dolari daca nu vor lua masurile necesare pentru a bloca accesul persoanelor cu varsta sub 16 ani in Australia. Decizia a aprins deja dezbateri intense, mai ales in randul adolescentilor.
Aceasta masura urmareste sa protejeze copiii si adolescentii cu varsta de pana la 16 ani de potentialele prejudicii asociate retelelor de socializare, cum ar fi continutul daunator, hartuirea cibernetica si impactul negativ asupra sanatatii mintale.
Australia a aprobat aceasta prevedere la finalul anului 2024, prin Online Safety Amendment (Social Media Minimum Age) Act 2024. Legea urmeaza sa intre in vigoare in decembrie 2025, lasand timp platformelor si autoritatilor sa implementeze modificarile necesare.
Acest act normativ este o extensie a legislatiei privind siguranta online, pe care Australia a inceput sa o consolideze inca din 2021. Autoritatile australiene au introdus deja reguli stricte pentru eliminarea continutului daunator, iar acum vor sa protejeze in mod direct tinerii.
Motivele din spatele masurii drastice
Australia a initiat aceasta lege pe fondul ingrijorarilor legate de sanatatea mintala a adolescentilor. Autoritatile pun presiune pe companiile de social media sa protejeze mai bine minorii, in special fata de continutul daunator si dependenta digitala.
Guvernul australian justifica aceasta masura printr-o crestere ingrijoratoare a problemelor de sanatate mintala in randul adolescentilor, pentru ca sunt expusi online la continut care le poate afecta sanatatea emotionala si dezvoltarea sociala. Ministrii invoca studii ce coreleaza folosirea excesiva a retelelor sociale cu anxietate, depresie si tulburari de imagine corporala, aspecte semnalate si de numeroase grupuri de parinti.
Cum vor fi verificati utilizatorii si ce sanctiuni risca platformele
Noua lege impune platformelor sociale obligatia de a verifica varsta utilizatorilor, pentru a bloca accesul copiilor si adolescentilor sub 16 ani. Parintii vor trebui sa isi dea consimtamantul explicit pentru orice cont creat de copiii lor cu varsta de pana in 16 ani.
Autoritatile australiene testeaza tehnologii precum recunoasterea faciala, scanarea documentelor de identitate sau verificarea comportamentului digital, insa nu impun in prezent o metoda anume.
Platformele care nu vor respecta legea risca amenzi de pana la 50 de milioane de dolari australieni (aproximativ 32 de milioane de dolari americani).
Adolescentii, implicati intr-un test real
Guvernul australian a derulat un proiect-pilot, numit „Age Assurance Technology Trial”, in perioada noiembrie 2024 - iunie 2025, pentru a testa tehnologii de verificare a varstei in contextul noii legi. Au participat peste 1.000 de elevi din clasele gimnaziale si liceale.
In scoli au fost simulate metode precum recunoasterea faciala, scanarea documentelor de identitate, declaratii parentale si analiza comportamentului online, pentru a evalua precizia si impactul asupra confidentialitatii datelor, prin tehnici combinate de validare succesiva. In total, s-au realizat peste 1.500 de teste, iar
rezultatele preliminare nu indica obstacole tehnologice majore.
Chiar daca software-ul functioneaza, se asteapta ca tinerii sa gaseasca modalitati de a-l ocoli, informeaza
Reuters.
Concluziile finale ale testului urmeaza sa fie publicate pana la sfarsitul lunii iulie si vor sta la baza reglementarilor oficiale pe care platformele sociale trebuie sa le respecte odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi legislative, in decembrie 2025.
In plus, va fi demarata si consultarea industriei inainte de implementarea efectiva a legii.
Daca masura va fi implementata cu succes, Australia va deveni prima tara din lume care stabileste limita legala de 16 ani pentru utilizarea social media.
Alte state au reguli mai putin dure, care se bazeaza mai ales pe consimtamantul parintilor, fara o interdictie explicita. Tari precum Marea Britanie, Franta, Singapore sau Noua Zeelanda depun deja eforturi pentru a-i tine pe copii si adolescenti departe de retelele de socializare.
Controversele din jurul legii
Desi scopul legii este protejarea tinerilor, persista ingrijorari legate de o posibila colectie excesiva de date personale, iar expertii atrag atentia asupra riscurilor privind confidentialitatea datelor. Criticii considera masura dificil de aplicat si avertizeaza ca poate duce la supraveghere excesiva si la izolarea adolescentilor de comunitatile lor online.
Colectarea datelor biometrice sau a documentelor de identitate ridica, de asemenea, temeri legate de securitatea si expunerea utilizatorilor la riscuri suplimentare.
Ce urmeaza
Legea a fost deja adoptata, dar aplicarea efectiva urmeaza sa inceapa abia la sfarsitul anului 2025, timp in care autoritatile si companiile tehnologice vor colabora pentru a gasi cele mai bune solutii tehnice pentru implementare. Ramane de vazut daca legea va reusi sa isi atinga scopul sau daca va genera noi probleme legate de confidentialitate si libertatea de exprimare online.
Sursa foto: freepik.com