Vrei sa iti construiesti casa in 2025? Cum obtii documentele, dupa simplificarea procedurii de autorizare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vrei sa iti construiesti casa in 2025? Cum obtii documentele, dupa simplificarea procedurii de autorizare
Vrei sa iti construiesti casa in 2025? Cum obtii documentele, dupa simplificarea procedurii de autorizare
de Andreea Pestisan la 09 Iul. 2025
Urmareste-ne pe Google News
autorizatie de constructieautorizatia de construireavizare tacita

Vrei sa iti construiesti o casa in 2025? Vei avea nevoie de mai putine hartii si mai putin timp. Printr-o ordonanta de urgenta a fost simplificata semnificativ procedura de autorizare a constructiilor in Romania.

Intrata in vigoare cu mai bine de doua luni in urma, Ordonanta de urgenta nr. 31/2025 privind unele masuri pentru simplificarea procedurilor in domeniul urbanismului si constructiilor si accelerarea investitiilor a introdus termene clare, obligatii in sarcina institutiilor avizatoare, sanctiuni si avizarea tacita, menita sa accelereze constructiile.

Sectorul constructiilor are un rol important in dinamica economica a tarii, iar prin simplificarea procesului de autorizare s-a dorit deblocarea sectorului constructiilor, reducerea sarcinilor administrative, stimularea investitiilor, accelerarea dezvoltarii proiectelor si imbunatatirea calitatii mediului construit.
 
Anterior, procesul de avizare a planurilor urbanistice si cel de obtinere a autorizatiilor de constructie erau nu doar complexe, ci si indelungate si costisitoare. Birocratia excesiva genera dificultati semnificative pentru persoane fizice si entitati juridice si, in plus, facea aproape imposibila aprobarea planurilor urbanistice care sa sprijine accelerarea investitiilor in termenele asumate prin Planul national de redresare si rezilienta al Romaniei (PNRR).
 

Guvernul taie la jumatate timpul pentru autorizatii: cat dureaza acum procedura

 
Ordonanta a introdus noi reglementari, prin care durata medie de obtinere a unei autorizatii de constructie se reduce de la 270 de zile la doar 135 de zile, conform PortalCodulFiscal.ro.
 

Cele mai importante noutati aduse de OUG nr. 31/2025:

 
  • Reducerea documentatiei: nu mai sunt permise solicitari de studii sau documente care nu au legatura directa cu proiectul de constructie, eliminandu-se astfel excesul birocratic.
  • Avizare tacita: poate cea mai importanta schimbare. Daca institutiile nu emit avizul sau nu cer clarificari, completari sau modificari in termenele prevazute, avizul se considera acordat tacit. In acest caz, beneficiarul trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca nu a primit solicitari sau refuzuri pana la expirarea termenului.
  • Avizarea simultana: se elimina avizarea in cascada. Toate avizele pot fi solicitate concomitent, nemaifiind permisa conditionarea unui aviz de existenta altuia (cu exceptia avizului de oportunitate si al avizului arhitectului-sef).
  • Un singur aviz pe domeniu: pentru fiecare domeniu este necesar un singur aviz, care nu expira si nu mai trebuie reinnoit pentru aceeasi lucrare.
 
Prevederile actului normativ se aplica pentru investitiile finantate atat din fonduri publice nationale sau din fonduri europene, cat si din fonduri private.
 

Avizarea tacita – cum functioneaza si ce trebuie sa stie cei care vor sa construiasca

 
Cea mai importanta modificare este avizarea tacita. Astfel, in cazul in care institutiile nu raspund la termen sau nu resping cererea de aviz, avizele se considera acordate tacit – in cazul avizelor/acordurilor atat in faza de planificare, cat si in faza de emitere de avize si acorduri necesare pentru autorizarea executari lucrarilor de constructii. Asadar, in situatia neemiterii avizului sau nesolicitarii clarificarilor/completarilor/modificarilor in termenele prevazute, cat si in cea in care entitatile emitente de avize si acorduri solicitate prin certificatul de urbanism nu emit avizele sau nu o resping justificat, documentatia depusa de catre beneficiarul lucrarii este considerata ca fiind completa, avizele se considera a fi acordate.
 
Beneficiarul trebuie sa depuna, totusi, o declaratie pe propria raspundere, prin care confirma ca:
  • nu a fost primita solicitarea de clarificare, completare sau modificare,
  • nu a fost eliberat aviz cu sau fara conditii ori
  • nu a fost eliberata adresa de respingere, dupa caz, inaintea implinirii termenelor.

Important: Avizarea tacita NU se aplica in cazul institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, unde raman in vigoare proceduri si termene specifice.
Documentatiile depuse spre avizare la institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala nu pot fi considerate ca fiind complete si conforme in situatia neemiterii solicitarilor de clarificare, modificare sau completare sau a avizelor cu sau fara conditii sau a adresei de respingere, iar avizele de la aceste institutii nu pot fi considerate ca fiind emise la implinirea termenelor reglementate prin proceduri specifice, prin avizare tacita. In aceste cazuuri, termenul este reglementat prin proceduri specifice.
 

Adio avizarii in cascada: toate documentele, solicitate simultan

 
Pentru eliminarea avizarii in cascada, care creste destul de mult perioada de avizare, toate avizele pot fi solicitate simultan
Asadar, pentru avizarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism de catre toate entitatile emitente de avize si acorduri se interzice conditionarea emiterii avizelor sau acordurilor de obtinerea prealabila a altor avize sau acorduri, cu exceptia avizului de oportunitate si a avizului arhitectului-sef.

Avizele si acordurile se solicita concomitent de la toti avizatorii, iar informatiile si conditionalitatile din acestea se introduc prin grija proiectantului si a beneficiarului in documentatie, pentru ca solutia finala ce va fi propusa spre aprobare sa indeplineasca toate conditiile impuse de avizatori.
 
Asadar, toate avizele trebuie solicitate in paralel, fiind interzis ca un aviz sa fie conditionat de existenta altuia. 
 

Sanctiuni pentru institutiile care nu respecta prevederile

 
Pentru institutiile publice care nu respecta noile reguli, actul normativ prevede sanctiuni. Respingerea nefondata a documentatiilor este contraventie si se sanctioneaza de catre Inspectoratul de Stat in Constructii.
 
Constituie contraventie neintroducerea spre analiza a documentatiilor de amenajare a teritoriului, a documentatiilor de urbanism si a documentatiilor de avizare aferente proiectelor de investitii in constructii, pe agenda sedintelor comisiilor prevazute de legislatia specifica, in termen de maximum 30 de zile de la data depunerii solicitarii la registratura institutiei si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.
 

Alte schimbari importante in procesul de autorizare

 
Un alt pas major pentru eliminarea birocratizarii este evaluarea documentatiei de catre un singur functionar public pe tot parcursul procedurii de avizare si autorizare, pentru a asigura coerenta intre solicitarile formulate catre beneficiar. Astfel, in vederea asigurarii continuitatii procedurale si a optimizarii proceselor de avizare/autorizare, se interzice schimbarea responsabilului de dosar pe parcursul derularii procedurilor de analiza si avizare a documentatiilor de amenajare a teritoriului, a celor de urbanism, precum si a celor de avizare in vederea autorizarii executarii lucrarilor de construire, cu exceptia cazurilor in care acesta nu mai lucreaza in structura respectiva, este in concediu, este in incapacitate de munca sau este cercetat disciplinar.
 
Analiza si emiterea de avize/acorduri pentru avizarea proiectelor de lucrari publice atat pentru constructii noi, cat si pentru interventii la constructii existente se face fara perceperea de taxe sau tarife de analiza, tarife de consultanta sau altele asemenea.
 
In vederea realizarii unui cadru normativ unitar privind amenajarea teritoriului, urbanismul si constructiile, toate reglementarile tehnice – norme, proceduri normative, instructiuni, cu aplicabilitate in aceste domenii, elaborate de ministere si de alte autoritati de reglementare – se transmit in mod obligatoriu pentru avizarea conformitatii acestora catre Ministerul Dezvoltarii.
 
Prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul se aplica inclusiv procedurilor de aprobare a documentatiilor de amenajare a teritoriului sau de urbanism in derulare la data intrarii in vigoare a OUG nr. 31/2025. Asta inseamna ca acordurile si avizele deja obtinute isi pastreaza valabilitatea, iar pentru acordurile si avizele solicitate, dar care inca nu au fost emise, noile termene incep sa curga de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
 

Constructii in cifre: autorizatiile au crescut dupa schimbarea legislatiei

 
Potrivit Institutului National de Statistica, in luna mai 2025 s-au eliberat 3.364 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,1% fata de luna aprilie 2025 si cu 10,3% fata de luna mai 2024.
 
Iar in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025 au fost eliberate 14.134 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 0,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Procesul de autorizare a constructiilor din tara noastra era cel mai greoi dintre statele membre ale Uniunii Europene, din cauza numarului mare de avize si aprobari separate pe care constructorii trebuiau sa le obtina inainte de a solicita o autorizatie de construire. Noile reglementari privind simplificarea avizarii si autorizarii constructiilor vizeaza eliminarea birocratiei din domeniul constructiilor, responsabilizarea institutiilor publice si accelerarea procesului de dezvoltare a Romaniei.
 
Citeste si: Romania scapa la limita de taierea fondurilor europene. Ce a convins Bruxelles-ul ca meritam o noua sansa
 
Sursa foto: freepik.com

Ultimele NOUTATI

Prima tara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe social media. Ce temeri starneste legea, dupa o testare indelungata
Social Media

Prima tara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe social media. Ce temeri starneste legea, dupa o testare indelungata

today09 Iul. 2025
Ascensiunea agrivoltaicii: combinarea energiei solare cu agricultura in India
Business

Ascensiunea agrivoltaicii: combinarea energiei solare cu agricultura in India

today09 Iul. 2025
Epilarea definitiva la Doctor SKiN: Solutia pentru o piele fina, fara compromisuri
Life Style

Epilarea definitiva la Doctor SKiN: Solutia pentru o piele fina, fara compromisuri

today09 Iul. 2025
Teoretic, omul ar putea trai nelimitat!
Sanatate

Teoretic, omul ar putea trai nelimitat!

today09 Iul. 2025
Side hustle in 2025: 10 idei care pot deveni afaceri reale
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Side hustle in 2025: 10 idei care pot deveni afaceri reale

today09 Iul. 2025
Viata fara retele sociale: experiment de 30 de zile
Life Style

Viata fara retele sociale: experiment de 30 de zile

today09 Iul. 2025
Romantism si pierderi financiare: cum folosesc escrocii bancomatele cripto in Australia
Ultimele stiri economice

Romantism si pierderi financiare: cum folosesc escrocii bancomatele cripto in Australia

today09 Iul. 2025
Avocatul digital - inceputul unei revolutii juridice in Romania
Business

Avocatul digital - inceputul unei revolutii juridice in Romania

today09 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x