Probabil ai vazut reclame TV la tot felul de produse care te ajuta sa eviti paradontoza, acea situatie in care apar sangerari la periajul dentar. Trebuie sa stii, insa, ca acela este doar un simptom al inceputului de paradontoza, aceasta afectiune fiind mult mai grava.
Practic, boala parodontala este o afectiune de tip inflamator a gingiei, afectand in primul rand sustinerea dintilor pe arcada. Din pacate, aceasta boala tot mai des intalnita in tara noastra duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului gingival si a celui osos responsabile cu sustinerea acestora.
Cum se manifesta paradontoza?
Primul indiciu este o usoara inflamare a gingiei (gingivita). De regula, gingiile sanatoase sunt ferme si au culoarea roz pal, gingivita manifestandu-se prin modificarea acestor caracteristici: culoarea gingiilor tale se va indrepta catre un rosu violaceu, pe langa faptul ca va deveni mai moale. In acest moment pot aparea si durerile, iar gingiile pot incepe sa sangereze chiar si la periajul atent cu o periuta cu peri moi.
Cand afectiunea evolueaza catre structurile din profunzime, gingia se va retrage treptat de pe dinti, dezvoltandu-se pungile parodontale. Acestea sunt acumulari de infectie formate intre dinte si os, iar dezvoltarea lor duce la expulzarea dintilor din alveolele dentare.
Cauzele afectiunii parodontale
Formarea placii bacteriene este cauza principala a dezvoltarii paradontozei. Aceasta pelicula compusa din bacterii se formeaza pe smaltul dintilor atunci cand zaharurile si amidonul din alimentele consumate interactioneaza cu bacteriile care se afla in cavitatea bucala. Daca nu este inlaturata in 2-3 zile, pelicula se va intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul.
Tartrul este greu de inlaturat prin metodele clasice de igiena dentara si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Tocmai de aceea, detartrajul este recomandat imediat ce observi depuneri de tartru la baza dintilor tai.
Pe langa placa bacteriana, aparitia bolii parodontale mai este favorizata si de urmatorii factori:
- fumat, trauma ocluzala, edentatii, carii dentare, obiceiuri nesanatoase;
- stari fiziologice, precum pubertatea, sarcina, menstruatia, menopauza, utilizarea anticonceptionalelor;
- boli sistemice, printre care anemia, leucemia, diabetul zaharat, hipovitaminoza C si altele;
Cum se diagnosticheaza paradontoza?
Diagnosticul poate fi facut in urma examinarii stomatologice. Specialistul observa existenta placii dentare si verifica daca s-au produs sangerari ale tesuturilor. Pentru a determina gradul de deteriorare a tesutului gingival, medicul poate masura adancimea canalului dintre dinti si gingii cu ajutorul unei sonde metalice. Astfel, sonda va fi introdusa langa dinte, pe sub linia gingiei, in mai multe zone din cavitatea bucala. Masuratorile astfel facute vor indica gradul de dezvoltare al paradontozei.
Combaterea acestei afectiuni stomatologice
Paradontoza este o conditie medicala ce poate fi prevenita, fiind, in cele mai multe cazuri, un rezultat al igienei orale deficitare. Periajul dentar corespunzator, folosirea atei dentare si curatarea profesionala efectuata in mod regulat te pot ajuta sa eviti aceasta boala.
Inca de la primele simptome, cea mai buna recomandare este sa programezi de urgenta o consultatie stomatologica. Cu cat actionezi mai din timp, cu atat ai mai multe sanse de a remedia deteriorarile produse de paradontoza.
Tratamentele sunt complexe si vizeaza, in prima etapa, incetinirea dezvoltarii bolii parodontale. In functie de stadiul in care a avansat paradontoza, insa, vor fi necesare si anumite tratamente chirurgicale (cazuri extreme, evolutie foarte avansata) sau se vor dovedi suficiente cele nechirurgicale.
Tratamentul nechirurgical cuprinde proceduri medicale mai putin invazive, printre care se numara si:
- detartrajul: interventie stomatologica ce elimina tartrul si bacteriile de pe suprafata dintelui si de sub gingie;
- netezirea radiculara: nivelarea suprafetelor radacinilor dintilor pentru a reduce depunerea ulterioara a tartrului;
- folosirea antibioticelor: apa de gura antibacteriana sau substante antibiotice care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii sau in cavitatile ramase in urma curatarii in profunzime a tesutului gingival.
Daca vrei o diagnosticare rapida si corecta sau deja stii ca ai nevoie de un tratament eficient impotriva paradontozei, apeleaza cu incredere la clinica stomatologica Dental Excellence!
Ultimele NOUTATI
NEWS ALERT Ilie Bolojan este noul premier al Romaniei - Nicusor Dan: Urgenta pentru Romania este relansarea economica
Din 2019 pana in 2025, datoria publica a Romaniei a explodat cu 35 la suta! Cum am reusit performanta sa ne indatoram cu 625,7 miliarde de lei in 6 ani
Clinica Dr. Wonder: „Continuam sa fim un nume de incredere in domeniul asistentei medicale pentru pacientii romani”
Facturi mai mari la energie de la 1 iulie: ce furnizor are cel mai mic pret si cine risca scumpiri de peste 130%
Revolta unei antreprenoare din Romania: IMM-urile – coloana vertebrala a economiei, au ajuns o vaca de muls. Platesc 9.000 de euro taxe la stat si raman cu 900 profit
Eticheta energetica UE, obligatorie pentru telefoane si tablete incepand din 20 iunie 2025
Partenerii nostri
Reges-Online vs Regulamentul intern - obligatii pentru angajator si angajat
[LISTA] Coduri concedii medicale platite 100% si Q&A despre concediile medicale
Salariati cu handicap mediu. Sunt scutiti de impozitul pe venit?
Cum ii integrezi rapid pe noii angajati. 4 sfaturi si recomandari
Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui sistem de gestiune
Cum sa iti organizezi mai eficient activitatea financiara si contabila
Angajezi elevi sau studenti in vacanta? Primesti 330 lei/luna pentru fiecare!
Reforma fiscala si implicatiile ei asupra contractelor civile si comerciale
Inselaciunea: ce inseamna, ce pedepse prevede Codul Penal si cum te protejezi
Te-ar putea interesa si
Clinica Dr. Wonder: „Continuam sa fim un nume de incredere in domeniul asistentei medicale pentru pacientii romani”
Facturi mai mari la energie de la 1 iulie: ce furnizor are cel mai mic pret si cine risca scumpiri de peste 130%