Dietele bazate pe postul intermitent se bucura de un succes din ce in ce mai mare in ultimii ani, fiind apreciate tot mai mult de cei care isi doresc sa scape de kilogramele in plus. Dietele de acest fel au marele avantaj de a nu iti spune ce sa nu mananci, concentrandu-se in mod special pe limitarea numarului de ore in care poti manca. Kilogramele in minus nu sunt insa singurul scop al dietelor bazate pe acest post intermitent, specialistii fiind de parere ca zilele de post stimuleaza longevitatea si ii ajuta pe oameni sa se protejeze in fata unor afectiuni grave de sanatate precum diabetul sau cancerul.
Dieta 5:2 este una dintre cele mai cunoscute variante de post intermitent, fiind urmata de tot mai multi oameni in ultimii ani. Creata de nutritionistul Michael Mosley, aceasta dieta este caracterizata prin post timp de doua zile neconsecutive pe saptamana. In aceste doua zile se reduce aportul caloric la doar 500 de calorii in cazul femeilor, respectiv la 600 de calorii in cazul barbatilor. In celelalte cinci zile ale saptamanii nu exista constrangeri alimentare de niciun fel, fiind permis mancatul normal. Bineinteles insa, nu sunt recomandate excesele!
Postul alimentar nu este ceva nou pentru nimeni, oamenii fiind obisnuiti sa posteasca inca din urma cu cateva mii de ani. Fie ca vorbim despre postul din timpul somnului de noapte, despre postul de nevoie atunci cand nu exista mancare sau despre postul ce are la baza credintele religioase, postul alimentar a fost intotdeauna imbratisat de oamenii din intreaga lume. Si nici nu exista niciun fel de pericol atunci cand vorbim despre aceste perioade de post, organismul uman fiind pregatit din toate punctele de vedere pentru aceste perioade de foame.
Potrivit specialistilor, dieta 5:2 nu este neaparat mai eficienta decat alte diete din punct de vedere al numarului de kilograme date jos, insa este mai usor de urmat pe termen lung datorita faptului ca nu impune anumite constrangeri alimentare stricte.
Nutritionistii din Marea Britanie au anuntat recent si rezultatele unei analize pe termen lung realizate pe baza datelor obtinute de la 300 de persoane din Londra. Potrivit acestui studiu, 18% dintre cei ce au urmat dieta 5:2 au pierdut intr-un an mai mult de 5% din greutatea corporala. In cazul celor care au urmat o dieta clasica, numai 15% dintre ei au pierdut in acelasi interval de timp mai mult de 5% din greutatea corporala.
Postul intermitent nu numai ca te ajuta sa dai kilogramele jos, dar poate contribui spre exemplu si la pastrarea masei musculare. In cazul dietelor clasice, organismul tinde de cele mai multe ori sa arda si muschi, nu numai grasime. De asemenea, postul intermitent poate reduce stresul oxidativ si inflamatia din corp. Potrivit studiilor, postul intermitent reduce nivelul glicemiei pe stomacul gol cu 3 - 6% si al insulinei pe stomacul gol cu 20 - 31%, protajand astfel rinichii.
Specialistii sustin, de asemenea, ca postul intermitent poate contribui substantial si la sanatatea inimii, acesta imbunatatind numerosi factori de risc ce stau la baza afectiunilor cardiovasculare. Nu in ultimul rand, postul intermitent s-a dovedit a fi extrem de util si in preventia cancerului, acesta reducand totodata si efectele secundare ale chimioterapiei.
Citeste si: Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
Ultimele NOUTATI
Directiva Omnibus intra in vigoare in Romania: nu mai e de joaca cu drepturile consumatorilor. Sanctiuni dure pentru comercianti
Revolut Business: clientii din Romania primesc noi instrumente. Care sunt avantajele noilor functii
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Cumul de contracte. In ce CONDITII se acorda deducerea personala?
Vouchere de vacanta 2022. Angajatorul poate suporta contravaloarea impozitului datorat de salariati?
3 motive pentru reinventarea unui manager - solutii pe termen lung
Ce risca un ONG pentru nedepunerea situatiilor financiare anuale
ANAF a publicat procedura pentru punerea in aplicare a aminstiei diurnelor
O noua lege: se DUBLEAZA numarul de parlamentari femei!
MODIFICARI la Formularul 208. Cum arata noul document si INSTRUCTIUNILE de completare
MODIFICARILE din Codul Rutier: cand au voie copiii pe scaunul din fata sau fara centura