Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
Secretul unui corp suplu: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci
de Mihai Balescu la 16 Feb. 2021 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
In urma cu 50 de ani, un tanar supraponderal, Michel Montignac, a reusit sa slabeasca 15 kg in doar 3 luni! Metoda aplicata de el era una inovativa, rezultatul unor cercetari indelungate efectuate pe cont propriu in domeniul medicinii nutritioniste, si avea la baza o idee revolutionara: nu conteaza CAT mananci, conteaza CE mananci. Metoda in cauza a capatat si un nume (Dieta cu indice glicemic scazut) si in scurt timp a uimit lumea prin rezultatele ei.

Concret, Montignac a studiat felul cum lucreaza organismul, modul cum se transforma alimentele ingerate in substante nutritive si a descoperit ca exista alimente “bune” si alimente “nocive”, in functie de capacitatea lor de a elibera in sange zaharul pe care il contin.

Cu cat aceasta eliberare se face mai rapid (altfel spus, cu cat indicele glicemic al alimentului este mai mare), cu atat mai mare este riscul de ingrasare. Secretul consta, asadar, in a alege cu mare grija CE mananci.

De ce ne ingrasam? Cum putem stopa transformarea alimentelor in grasime?


In primul rand, sa spunem cateva cuvinte despre felul cum functioneaza organismul uman. Astfel, ca orice “masinarie”, si organismul uman are nevoie de o sursa de energie, iar aceasta sursa de energie o reprezinta carbohidratii (glucidele), adica lanturi de mici parti de zahar, care se gasesc intr-o gama vasta de alimente, de la legume pana la ciocolata.

Carbohidratii constituie deci principala sursa de energie a organismului, prin zaharul pe care il ofera si care apare sub diferite forme si denumiri: zaharoza (zaharul de masa), lactoza (zaharul din produsele lactate), fructoza (zaharul din fructe), maltoza (zaharul din bere) etc.

In urma digestiei, acest zahar ajunge in sange si este transportat apoi la celule, pentru a le hrani si a le asigura astfel dezvoltarea. Iar in acest proces de hranire a celulelor (si implicit a organelor corpului), un rol esential il joaca insulina, un hormon produs de pancreas.

Astfel, atunci cand detecteaza zahar in sange, pancreasul incepe pur si simplu sa produca insulina, intr-o cantitate proportionala cu cantitatea de zahar detectata pentru a permite asimilarea ei de catre celule. Si-acum, daca ingeram un aliment cu indice glicemic mare (aliment care are deci capacitatea de a elibera rapid zaharul pe care il contine), nivelul de zahar din sange va creste brusc si pancreasul va furniza si el mai multa insulina.

Iar productia masiva de insulina inhiba lipoliza – procesul de ardere a tesutului gras – si creste depunerea de grasimi, ceea ce are ca efect ingrasarea.

Secretul slabirii?
O absorbtie mai lenta a zaharului in organism!


Alimentele cu indice glicemic scazut elibereaza mai incet zaharul pe care il contin. Ca urmare, pancreasul secreta mai putina insulina, iar zaharul este absorbit mai lent, consecinta fiind ca nu apare senzatia de foame. Si astfel apare efectul de slabire, atat de cautat de cei care au probleme cu greutatea.

Totul e foarte simplu, foarte clar si foarte stiintific totodata. Intregul proces are o explicatie medicala si se poate spune chiar ca dieta cu indice glicemic scazut nu este decat o “manipulare” a acestui proces, dar o manipulare sanatoasa, facuta spre binele organismului.

Ce alimente poti consuma fara probleme, ce alimente trebuie sa eviti:

• alimente cu indice glicemic mare sunt berea, painea alba, pastele, orezul, produsele de patiserie, cartofii, cola, mierea
• alimente cu indice glicemic mic sunt fructele proaspete, legumele proaspete, cerealele integrale, maslinele, iaurtul
• atentie, unele fructe au indice glicemic ridicat si pot favoriza ingrasarea
• ca regula generala, toate alimentele neprocesate industrial au indice glicemic mai mic
• prin adaugarea de otet se poate reduce semnificativ indicele glicemic al unor alimente

Sfaturi:

• consuma cereale integrale la micul dejun
• inlocuieste painea alba cu painea integrala
• renunta cat poti la cartofi (indiferent ca e vorba de cartofi fierti, copti sau prajiti)
• consuma cat mai multe fructe si legume proaspete
• consuma paste sau taitei in cantitati moderate
• asezoneaza salatele cu otet

Sursa foto: www.pexels.ro

Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x