Antifrauda arunca dosarele moarte in curtea DIICOT-ului
antreprenorantreprenor romaniadiicot
Grea mai este viata de antreprenor in Romania zilelor noastre! Au simtit-o pe propria piele toti patronii care au fost loviti in ultimul an de tsunami-ul controalelor declansat de Directia Antidrauda.
Au fost nesfarsite controale tematice, in care firmele care au fost gasite chiar fara nicio hiba au reprezentat doar exceptiile ce au intarit regula. Marea problema a fost insa ca, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, lunile de control s-au finalizat cu blocarea conturilor, practica ce a devenit un fel de sport national dus la limite extreme.
Asa ca, dupa ce au contestat in instanta masurile pe care le considerau abuzive, patronii “calcati” de catre inspectorii Antifrauda au trebuit sa reziste, numai ei stiu cum, cu conturile blocate. Iar cum instantele din Romania sunt mai mult decat aglomerate, lunile au trecut cu greu. Culmea este insa ca statul a cam pierdut pe linie aceste procese, judecatorii dispunand de obicei incetarea de urgenta a masurilor restrictive impuse de catre organele de control.
Numai ca, pentru a nu se interpreta cumva ca nu sunt destul de vigilente, aceleasi structuri de control nu au ezitat sa depuna recursuri, chiar fara a aduce vreun element suplimentar, pentru ca oricum nu mai aveau cum, la atata vreme de la controlul propriu-zis. Iar patronii si-au zis ca trec ei si peste asta si, cum a trecut jumatate de an, or mai rezista inca o luna.
Insa au fost pur si simplu loviti in moalele capului cand au aflat un nou “obicei prost” al Antifraudei. Care, de-abia dupa ce pierde procesele in instanta, trimite sesizari penale catre DIICOT. Parchet caruia i se paseaza astfel “dosarele moarte” din instanta. Si rezultatele acestei “miscari de PR” pe banii si nervii antreprenorilor nu au ezitat sa apara, ele fiind de-a dreptul catastrofale nu doar pentru firmele vizate, dar si pentru procurorii DIICOT. A caror activitate risca sa fie pur si simplu blocata de mormanul de dosare plimbate de la Antifrauda.
Dar, nu-i asa, cand intri in malaxorul institutiilor statului roman, sansele de a scapa din ghearele birocratiei sunt mai reduse decat cele ale demararii unui program guvernamental de investitii la nivel national. Asa ca nici nu ar mai trebui sa ne mire daca DIICOT-ul, pentru a scapa la randul sau de aceasta corvoada de a ancheta niste spete care au fost oricum rezolvate in instanta, ar gasi alta structura careia sa-i arunce aceasta responsabilitate ingrata. Desigur, nimeni nu-i impiedica pe patronii intrati in aceasta “hora” sa alerge pe la portile diverselor institutii cu deciziile definitive ale instantelor de judecata, dar asta inseamna din nou timp pierdut. Si bani, ca doar conturile raman blocate, pana ce comunica oficial intre ele si institutiile statului…