Cele mai frecvente cosmaruri legate de munca
loc de muncacosmarurisondajinterpretarea viselorstres
Se intampla uneori ca, dupa o zi dificila de munca, in loc de odihna meritata care sa revigoreze, somnul sa devina pentru unii un camp de batalie in care se infrunta stresul acumulat la birou si grijile financiare. Un recent sondaj online realizat de specialistul american in vise Kelly Bulkeley si de agentia de cercetare Harris Interactive pe un lot de 2.252 de americani adulti le-a cerut acestora sa povesteasca un vis legat de locul lor de munca sau de situatia lor de moment. Sondajul arata ca, intr-un mediu economic atat de precar cum este cel de azi, continutul viselor dezvaluie in mod firesc angoase si nelinisti legate de munca.
Visul in care pierdem controlul
"Sunt insarcinat cu organizarea unui eveniment si nu reusesc sa gasesc locul in care acesta se va petrece", povesteste un participant.
Altul detaliaza: "Visez adeseori ca nu sunt deloc pregatit pentru o sedinta importanta. Toata lumea este asezata si ma fixeaza asteptand ceva ce se pare ca ignor cu desavarsire".
Visul in care suntem dati deoparte
"Am visat ca cineva mi-a luat locul in parcarea de la locul de munca", scrie un participant.
"Mi s-a intamplat sa fiu concediat in vis", mentioneaza, fara ocolisuri, un altul.
Visul in care suntem urmariti de cineva (sau ceva)
"Am visat ca eram haituit la locul meu de munca. Nu puteam sa ies de acolo si ceilalti colegi imi spuneau sa fac lucruri imposibile", arata un salariat.
"Calculatoarele ma alergau peste tot urland 'programeaza-ma!'", dezvaluie o tehniciana de software.
"O data am visat ca toti colegii mei devenisera zombi. Am fost nevoit sa urc scarile in cea mai mare viteza pana la al treilea etaj. Aici am incercat sa iau liftul ca sa pot iesi", povesteste alt participant la sondaj.
Printre celelalte teme ale viselor rele care revin frecvent se mai gasesc: sa ajungi complet gol la locul de munca; sa nu porti tinuta potrivita pentru o sedinta importanta; sa fii in intarziere; sa nu mai poti iesi dintr-un loc si, in fine, sa comiti greseli.
Partea buna a cosmarurilor
Pentru Kelly Bulkeley, nu este nimic anormal in asta. "Visele reflecta cu precizie ceea ce ii nelinisteste pe oameni in timpul zilei", scrie el intr-un editorial publicat de Huffington Post. Tot ceea ce ne framanta ziua va aparea in visele noastre in mod literal sau metaforic.
Dupa Louise-Frederique Sainker, coach si autor al lucrarii "Povestiti-va visurile! Ghid de interpretare", aceste cosmaruri "pot fi dovada unui mare stres (de exemplu, daca visam ca ajungem cu intarziere la munca) sau o indicatie ca munca ne afecteaza in prea mare masura viata privata (atunci cand visam ca ne gasim dezbracati in mijlocul unui spatiu deschis, mai ales), dar poate fi de asemenea un semn ca ne pregatim pentru o evolutie".
"Mai multi cercetatori […] au avansat ipoteza ca una din functiile visului este de a simula amenintari potentiale din lumea reala, in scopul de a ne ajuta sa ne pregatim pentru a le face fata daca ele se vor concretiza vreodata", scrie Kelly Bulkeley. Cosmarurile ne ofera oportunitatea de a repeta mental mecanisme de supravietuire si de a ne pregati pentru pericole potentiale. Neplacerea pe termen scurt pricinuita de aceste vise care ne perturba este minora in raport cu castigul pe termen lung la nivel de vigilenta si de pregatire.
Pentru cei care prefera totusi sa evite cosmarurile, fie ele chiar benefice, Kelly Bulkeley are o metoda: "… in fiecare seara, o data ajunsi in pat si cu lumina stinsa, acordati-va un moment pentru a va gandi la fortele creatoare ale imaginatiei voastre pentru vise". La ce vreti sa visati in noaptea asta?