De ce Europa conteaza si care ar fi consecintele Brexitului
europabrexit
De-a lungul ilustrei, dar uneori agitatei istorii a Europei, au existat multe momente de rascruce. Chiar si acum, se pare ca ne aflam inaintea unei alte bifurcatii ale drumului. De la inceputul acestui deceniu, in fata Europei au aparut numeroase provocari - problemele cu Euro, cu terorismul, cu migratia si, acum, consecintele unui potential Brexit. In vreme ce dezbaterea in jurul acestor probleme importante continua, insasi valoarea Uniunii Europene este pusa sub semnul intrebarii.
European Round Table of Industrialists considera ca niciodata nu a fost mai mare nevoie ca Europa sa ramana unita si sa colaboreze. Organizatia noastra reprezinta peste 50 de companii din Europa, cu mai mult de 7 milioane de angajati in tarile europene.
Continentul nostru a beneficiat enorm de existenta Uniunii noastre Europene. Inca de la intemeierea sa, Uniunea Europeana a reprezentat o forta de schimbare pozitiva – atat la nivel social cat si economic, de securitate si de nivel de trai. In ultimii 60 de ani, companiile s-au dezvoltat iar familiile/gospodariile au devenit in general mai prospere, ca urmare a relatiilor mai stranse intre oameni si institutii in intreaga Europa.
Rezultatele concrete demonstreaza aceste aprecieri. Uniunea Europeana este acum cea mai importanta grupare economica si comerciala din lume. Astazi, jumatate de miliard de oameni din UE genereaza un Produs Intern Brut de 14.000 miliarde de euro. Uniunea Europeana este responsabila de 14% din importurile si exporturile la nivel global si a negociat acorduri comerciale cu numeroase tari. Aceasta statura ne confera o putere imensa de negociere in acordurile comerciale internationale, precum si capacitatea de a ne proteja locurile de munca si sectoarele economice de amenintarile externe.
Liberalizarea pietei in domenii cum ar fi telecomunicatiile, transporturile aeriene si energia a adus o mai mare varietate a ofertei, a sporit concurenta si eficienta. Transporturile rutiere, feroviare si aeriene se pot desfasura acum mai simplu, ca urmare a reglementarilor europene. Consumatorii se pot increde in masuri de siguranta alimentara care au creat standarde la nivel mondial, iar reglementarile privind medicamentele sunt unice la nivel continental. Colaborarea pentru proiecte de crecetare stiintifica si industriala a fost facilitata de initiativele Uniunii Europene, iar regiunile mai sarace au perspective mai bune de dezvoltare economica datorita fondurilor UE.
Cu siguranta Uniunea Europeana are nevoie de imbunatatiri. Inca nu am terminat munca pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta Uniunea Europeana. Astazi, o urgenta deosebita o reprezinta nevoia vitala de a coopera la nivel transfrontalier in chestiuni de securitate, impotriva terorismului si pentru solutionarea cauzelor si consecintelor crizei refugiatilor.
De asemenea, Europa are nevoie de o piata eficienta si integrata a energiei pentru a ne asigura sursele de energie si pentru a diminua emisiile de carbon, concomitent cu sustinerea competitivitatii economice. Sunt necesare imbunatatiri continue ale sistemului de educatie pentru ca cetatenii sa aiba succes pe piata muncii. Companiile mici au nevoie de acces la capital si resurse umane peste granite si de asemenea avem nevoie sa atingem intregul potential al digitalizarii si inovarii pentru a crea o adevarata piata unica digitala. Aceasta va imbunatati competitivitatea companiilor europene, atat a celor mari cat si a celor mici, sustinand crearea de locuri de munca si cresterea economica.
O destramare a Pietei Unice si a regulilor dupa care se conduc 28 de tari ar reduce, in loc sa sporeasca, prosperitatea. Investitiile si crearea de locuri de munca au de castigat de pe urma unei Europe unite. Cu toate ca respectam deciziile cetatenilor Regatului Unit, consideram ca Europa fara Marea Britanie ar fi mai slaba, dupa cum si Marea Britanie ar fi mai slaba in afara Europei.
Niciunul dintre Statele Membre nu poata face fata de unul singur acestor provocari, de aceea nu a fost nicicand mai mare nevoie ca oamenii si popoarele Europei sa colaboreze in cadrul Uniunii Europene.
Ca lideri ai unora dintre cele mai mari companii din Europa, facem apel la reinnoirea increderii in Uniunea Europeana, ca prim pas pentru solutionarea provocarilor noastre comune. Doar o abordare comuna a acestora va avea ca rezultat schimbarile necesare pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a nivelului de trai al cetatenilor europeni, in special pentru tineri si generatiile viitoare.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro