Job-ul inainte de toate: femeile acced tot mai mult la functii de top-management, dar nasc primul copil la o varsta din ce in ce mai inaintata
Dincolo de o seama de exagerari care se fac pentru rezolvarea problemei egalitatii de gen, se ascunde, totusi, o realitate care nu poate fi ignorata: la nivel global, statutul socio-profesional al femeilor este, inca, inferior statutului barbatilor.
Astfel, din ce in ce mai multe tari incearca sa stimuleze, prin reglementari legale specifice, promovarea femeilor atat in pozitii de top-management cat si in functii de raspundere/decizie in politica si in administratia publica.
La randul lor, femeile par din ce in ce mai decise sa abandoneze "cratita" vechilor mentalitati si sa se faca remarcate in societate.
Ar fi de asteptat ca procentul femeilor-manager, de pilda, sa fie mai mare in tarile cu democratii consolidate si cu economii puternice.
Ei bine, conform unui studiu realizat de Organizatia Internationala a Muncii, tarile cu cel mai mare procent de femei in conducerea companiilor sunt Iordania, unde femeile ocupa 62% din pozitiile de manager, Santa Lucia - tara insulara din America Centrala (57,3% manageri-femei), Botswana (54,5%), Honduras (50,9%), Filipine (50,5%), Belarus (49,1%), Seychelles (47,7%) si Panama (47,4%).
In Europa, tarile cu cel mai mare procent de femei-manager sunt Belarus, Letonia, Moldova si Rusia.
In Statele Unite, care se doresc a fi campionul democratiei si al asa-zisei "corectitudini politice", procentul de femei-manager este de 40,7%.
La randul lor, ca raspuns la politica de promovare in pozitii de conducere, femeile se dedica din ce in ce mai mult job-ului, iar acest lucru are si o alta consecinta.
Conform unui alt studiu, elaborat de Eurostat (organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene), in Uniunea Europeana varsta medie la care femeile dau nastere primului copil este in continua crestere si a ajuns acum la pragul a 30 de ani.
In Italia, varsta medie la care femeile nasc primul copil este de 31,3 ani, in Spania si in Luxemburg - 31,1 ani.
Tot la peste 30 de ani femeile nasc pentru prima data si in Irlanda, Olanda, Elvetia si Grecia.
Conform Eurostat, varsta medie la care romancele nasc primul lor copil a ajuns la 26,9 ani, in vreme ce, pe continentul nostru, Bulgaria este tara unde femeile devin mame pentru prima data cel mai devreme, si anume la 26,3 ani.
Asadar, tendinta la nivel global este ca femeile sa ocupe pozitii din ce in ce mai importante in societate, insa nasc primul copil la o varsta din ce in ce mai inaintata.
Sursa foto: pexels.com