de Magda Florea
la 26 Nov. 2018

Dupa cum spuneam, atat persoanele asigurate medical, care contribuie lunar la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si persoanele care nu au asigurare medicala, beneficiaza de servicii stomatologice gratuite atat anul acesta, cat si in 2019. Totusi, exista o diferenta intre cele doua categorii de cetateni, in sensul in care cei asigurati beneficiaza de o gama mai extinsa de servicii, in timp ce persoanele neasigurate trebuie sa se limiteze la un pachet standard, de urgenta.
Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 au fost aprobate si oficializate, fiind detaliate in Ordinul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Ordinul cu normele a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 273/2018 si se aplica deja de la 1 aprilie. Cu toate acestea, multi romani inca nu isi cunosc drepturile in domeniul medical, si nu stiu care sunt serviciile stomatologice de care au dreptul sa beneficieze gratuit.
Citeste si: Cum vad generatiile Z, Y si X mediul de lucru in birourile din Bucuresti
Citeste si: Cum vad generatiile Z, Y si X mediul de lucru in birourile din Bucuresti
Servicii de baza gratuite pentru asigurati
Incepand cu 1 aprilie a intrat in vigoare lista cu serviciile dentare si tarifele acestora, pentru care exista trei posibilitati de decontare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate:
- decontarea pentru copii, unde vorbim de acoperirea integrala a tarifelor (adica nu se mai plateste nimic)
-decontarea pentru adulti (peste 18 ani), unde vorbim fie de acoperirea integrala a tarifelor, fie de reduceri de 60%;
-un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este, de asemenea, integrala.
Conform proiectului, adultii vor putea merge la consultatie gratuita o data pe an, iar copiii, chiar de doua ori. Concret, pentru decontarea integrala sau de 60% din tarifsunt prevazute urmatoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extractia dintilor cu anestezie, diverse proteze, aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale, reparatii si reconstructii.
"In cadrul grupei de varsta peste 18 ani – numai pentru tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, casele de asigurari de sanatate deconteaza 100% tarifele aferente serviciilor de medicina dentara pentru care (…) este prevazut procentul de 60%", mai scrie in proiect.
La ce servicii dentare gratuite au dreptul cei neasigurati?
Pachetul de servicii medicale pentru cei neasigurati in sistemul public de sanatate este mai redus, fiind alcatuit din interventii de urgenta.
Mai exact, vorbim de urmatoarele servicii fara costuri: pansamente calmante/drenaj endodontic, tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie, chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei, reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare, reparatia si rebazarea protezelor si reparatiile aparatelor ortodontice. Important de mentionat este faptul ca aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate-radiografii dentare si tratamentul prescris.
Citeste si: Distribuitorii de energie cer Guvernului sa stabileasca nivelul salariului minim prin criterii transparente si obiective
Sursa foto: pexels.com
Citeste si: Distribuitorii de energie cer Guvernului sa stabileasca nivelul salariului minim prin criterii transparente si obiective
Sursa foto: pexels.com
Comentarii