Cinci tari europene testeaza o aplicatie pentru verificarea varstei. UE vrea masuri mai stricte pentru protectia copiilor in mediul online
social mediaretele socialeplatforme online
Comisia Europeana (CE) a anuntat ca cinci tari europene vor testa o aplicatie care va permite verificarea varstei utilizatorilor in spatiul online, pentru a impiedica accesul copiilor la continut periculos sau neadecvat.
Mai multe state europene au intensificat presiunea asupra blocului comunitar pentru a proteja mai bine minorii prin masuri mai stricte in mediul digital.
„Este greu de imaginat o lume in care copiii pot intra intr-un magazin sa cumpere alcool, sa mearga intr-un club de noapte pur si simplu declarand ca sunt suficient de mari, fara paznici, fara verificari ale identitatii, doar un simplu «Da, am peste 18 ani»”, a declarat ministrul danez al digitalului, Caroline Stage Olsen.
Cinci tari implicate in proiectul-pilot
Comisia a
dezvaluit prototipul unei aplicatii de verificare a varstei, pe care cele cinci tari participante o vor personaliza pentru a lansa versiuni nationale in urmatoarele luni. Este vorba despre
Danemarca, Franta, Grecia, Italia si Spania.
„Acest lucru va permite utilizatorilor sa dovedeasca cu usurinta ca au peste 18 ani, protejandu-i pe copii de continutul neadecvat”, a declarat Henna Virkkunen, comisarul european pentru probleme tehnologice.
Scopul acestei masuri este ca fiecare stat membru sa isi dezvolte propria aplicatie, deoarece regulile privind limitele de varsta variaza. De exemplu, Franta a stabilit o varsta minima de 15 ani pentru utilizarea retelelor de socializare, mai mare decat cea de 13 ani stabilita in prezent de majoritatea platformelor, insa aceste reguli asteapta inca aprobarea Uniunii Europene pentru a intra in vigoare.
„Este o victorie pentru protectia copiilor nostri. Franta va fi acolo! ”, a reactionat presedintele francez Emmanuel Macron pe platforma X.
UE vrea reguli mai stricte pentru platformele online
Uniunea Europeana are unele dintre cele mai stricte reglementari digitale din lume, inclusiv in ceea ce priveste modul in care marile platforme tehnologice trebuie sa protejeze minorii. In prezent, sunt in curs mai multe investigatii legate de respectarea acestor reguli de catre platforme.
Comisia a publicat si recomandari in atentia retelelor de socializare pentru a asigura siguranta copiilor si a preveni expunerea acestora la comportamente periculoase: platformele sa dezactiveze notificarile in mod implicit, in special in timpul orelor de somn, sa limiteze accesul aplicatiilor la fotografii sau sa dezactiveze camera in mod implicit.
Odata ce aplicatia va fi disponibila, utilizatorii vor putea sa o descarce dintr-un magazin online si sa o foloseasca pentru a demonstra ca au implinit varsta necesara pentru a accesa diverse aplicatii sau site-uri. Aplicatia de verificare va fi testata si personalizata in continuare in colaborare cu statele membre, platformele online si utilizatorii finali.
Sursa foto: freepik.com