Romania nu va intra in recesiune in acest an, crede vicepremierul Tanczos Barna. Surprinzator, vom avea o crestere economica
recesiune romaniacrestere economicaeconomie stabila romaniarecesiune romaniarisc de recesiunemasuri fiscale
In acest an nu vom intra in recesiune, spune vicepremierul Tanczos Barna. Conform acestuia, tara noastra chiar va inregistra performanta de a avea crestere economica. Una mica, insa vorbim despre o linie ascendenta.
"Nu cred ca va fi recesiune. Eu cred ca vom avea o crestere economica mica, nu va fi stagnare”, a declarat, luni seara, la Digi 24, vicepremierul Tanczos Barna.
Romania va inregistra crestere economica
Vicepremierul Tanczos Barna incearca sa linisteasca temerile legate de recesiune si spune clar: nu vom intra in stagnare economica, insa ritmul de crestere va fi mai lent decat ne-am dori. Practic, economia Romaniei nu se opreste, dar va merge cu frana trasa o perioada.
Potrivit acestuia, multe dintre masurile incluse in pachetul pregatit de Guvern sunt gandite sa tina inflatia sub control si sa tempereze consumul, care a explodat in ultimii ani. Cu alte cuvinte, oamenii vor cheltui mai putin, preturile nu vor mai creste atat de rapid, dar asta vine la pachet cu provocari pentru firme si angajati.
Tanczos Barna subliniaza totusi ca nu putem ramane doar cu frana trasa, e nevoie urgenta si de investitii care sa aduca bani in tara si locuri de munca mai bine platite. Aici intra in joc stimulentele fiscale: Guvernul promite facilitati speciale pentru firmele care investesc in inovatie si produc valoare adaugata mare, mai ales in domenii ca auto sau aviatie.
Vicepremierul atrage atentia ca Romania risca sa piarda investitori daca nu le ofera conditii competitive. Chiar daca avem forta de munca bine pregatita si universitati bune, companiile aleg unde sa deschida fabrici in functie de stabilitatea economica si de sprijinul pe care il primesc. Daca alte state din UE dau mai multe avantaje fiscale, firmele aleg fara sa clipeasca o alta destinatie.
Astfel, Guvernul vrea sa tina echilibrul: pe de-o parte, masuri care tin inflatia in frau si reduc cheltuielile inutile, pe de alta parte, investitii si beneficii pentru companii care pot aduce bani si tehnologii moderne. Ramane de vazut cat de repede vor aparea efectele si daca economia va reusi sa prinda viteza fara sa lase prea multi oameni in urma.
DESCOPERA SI 2008 vs. 2025: Cat de aproape suntem de o noua criza? Explicatiile economistului Ionut Dumitru
Sursa foto: freepik.com