Pregatiti-va pentru recesiune! Bancile se asteapta la cel mai negru scenariu
recesiunecriza economica 2025masuri fiscaledeficit bugetar
Romania intra intr-o perioada care este catalogata de specialisti ca fiind extrem de dificila din punct de vedere economic, iar avertismentele privind o posibila recesiune devin din ce in ce mai clare. Un raport al economistilor BRD, transmis investitorilor, contureaza un peisaj sumbru pentru economia tarii noastre: realinierea echilibrelor macroeconomice implica un cost socio-economic semnificativ, iar recesiunea nu mai este doar o simpla ipoteza de lucru, ci scenariul de baza luat in seama la aceasta ora. Factorii de dezechilibru s-au acumulat in timp, iar corectiile necesare se dovedesc deja a fi tot mai dureroase.
Potrivit raportului, prioritatile imediate pentru Romania ar trebui sa vizeze inversarea vulnerabilizarii pozitiei fiscale si externe, controlul dinamicii inflatiei si o mai buna coordonare a politicilor fiscale si monetare. Nu este vorba doar de masuri punctuale, ci de o schimbare de paradigma: austeritatea trebuie sa fie o punte catre o economie sustenabila, nu o masura disperata de avarie. „Nu exista victorie obtinuta ieftin”, avertizeaza economistul-sef al BRD, Florian Libocor.
BRD sustine ca recesiunea este inevitabila pentru Romania
Recesiunea este perceputa ca fiind inevitabila in acest context, iar guvernul este fortat sa faca ajustari fiscale intr-un climat social deja tensionat. Libocor avertizeaza ca simpla evitare a unei retrogradari a ratingului de tara nu echivaleaza cu atingerea unei stabilitati durabile. „Accidentul poate fi evitat la limita, dar asta nu inseamna ca destinatia – sustenabilitatea financiara – a fost atinsa”, spune el. Continuitatea reformelor este incerta, mai ales intr-un an cu un context politic fragil.
Analiza foloseste o metafora clara pentru a descrie starea actuala: Romania este ca un drum cu trafic haotic. Avem „semafoare nesincronizate” intre politicile fiscale si monetare, „gropi” in colectarea taxelor, „vreme proasta” cauzata de instabilitatea legislativa si un trafic intens cu prioritati gresit distribuite. Sistemul fiscal este depasit, iar administrarea defectuoasa lasa mult loc pentru evaziune si risipa. Pentru o redresare reala, este nevoie de o infrastructura fiscala moderna si de politici coerente, nu de carpeli.
Mai grav este ca ajustarile fiscale risca sa fie percepute ca o agresiune la adresa anumitor categorii sociale. Intr-o societate ce este deja polarizata, apelul la solidaritate poate functiona doar daca este insotit de puterea exemplului, arata raportul BRD. Cu alte cuvinte, nu poti cere sacrificii doar de la cei care au oricum putin. Orice reforma va trebui sustinuta cu transparenta, coerenta si, mai ales, cu masuri care sa fie percepute ca fiind echitabile.
Raportul subliniaza si ce trebuie facut in continuare: viitoarele pachete guvernamentale trebuie sa se concentreze pe
eficientizarea cheltuielilor publice si pe directionarea banilor acolo unde conteaza cu adevarat – educatie, sanatate, cercetare si infrastructura. Investitiile strategice pot aduce pe termen lung o crestere a productivitatii, o integrare mai buna pe piata muncii si o atenuare a efectelor negative ale imbatranirii populatiei. Insa pentru toate acestea, trebuie, mai intai, stabilizat fundamentul economic.
Economistii subliniaza si faptul ca actualul deceniu este caracterizat de o „noua normalitate” in care schimbarea, volatilitatea si incertitudinea sunt reguli, nu exceptii. In acest climat, capacitatea decidentilor de a adapta rapid politicile la realitate va face diferenta dintre o criza temporara si o recesiune prelungita. „O judecata facuta azi poate deveni irelevanta maine”, spune Libocor, subliniind nevoia de flexibilitate si gandire strategica.
Citeste si: 2008 vs. 2025: Cat de aproape suntem de o noua criza? Explicatiile economistului Ionut Dumitru
Sursa foto: freepik.com