Zuckerberg se gandeste sa inchida Facebook si Instagram in Europa: de unde vine ideea radicala
metafacebook se inchidefacebookinstagrammetavers
Proprietarul gigantilor Facebook si Instagram ia in calcul varianta inchiderii celor doua mari plaforme in Europa, din cauza unor probleme privind transferurile de date.
Mai exact, in raportul anual catre Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA, compania a avertizat ca ar putea inchide Facebook si Instagram in Europa daca nu poate transfera date pe serverele americane.
Meta sustine ca de vina pentru posibila inchidere a plaftormelor ar fi reglementarile dure adoptate in UE
Gigantul tehnologic da vina pe reglementarile dure adoptate de tot mai multe organisme europene cu abilitati in domeniu. Meta a citat in special o decizie din 2020 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la asa-numitul "Scut de confidentialitate".
"Daca nu se adopta un nou cadru transatlantic de transfer de date si nu putem continua sa ne bazam pe SCC-uri sau sa ne bazam pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa catre Statele Unite, probabil ca nu vom putea oferi unele dintre cele mai importante produse si servicii, inclusiv Facebook si Instagram, in Europa, care ne-ar afecta in mod semnificativ si negativ afacerile, situatia financiara si rezultatele operatiunilor", a spus Meta.
De asemenea, Meta a spus ca noile legi si reglementari ar putea duce la "rezultate nefavorabile", ar putea afecta negativ dezvoltarea de noi produse, pot duce la "publicitate negativa si daune reputationale" si ar putea forta compania sa-si modifice sau sa inceteze practicile de afaceri existente.
Partajarea datelor este cruciala pentru furnizarea de servicii si publicitate directionata, a avertizat Meta.
Facebook nu traverseaza deloc o perioada buna, iar acest lucru se vede, cat se poate de clar, in deprecierea actiunilor gigantului tehnologic. Actiunile companiei Meta s-au depreciati vineri cu aproape 27%, generand pierderi colosale. Impactul a fost atat de puternic, incat peste 250 de miliarde de dolari (350 de miliarde de dolari) au fost sterse din valoarea companiei.
Scaderea a inceput in momentul in care compania a prezentat noi rapoarte de activitate, din care reiese faptul ca Facebook se confrunta cu o perioada de stagnare a numarului de noi utilizatori. Cel mai probabil, insuccesul se bazeaza pe evolutia tot mai puternica a concurentei, de exemplu venita din partea celebrei platforme TikTok, al carei numar de utilizatori se afla intr-o plina explozie.
Referitor la planurile de viitor ale gigantului Meta, se pare ca acesta se va axa foarte mult pe
Metavers, un univers digital care va imita viata reala si in care oamenii vor putea interactiona, virtual, transpunandu-si acolo avatarele proprii. Pentru acest proiect, Meta aloca deja sume impreionante si resurse de dezvoltare fara precendent, dar deocamdata se bazeaza pe castigurile din publicitate pentru aproape toate veniturile sale.