Luna trecuta, contrabanda a fumat mai putin
contrabanda tigariaccize tigariimpozite tigarijtibatphilip morris
Datele companiei de cercetare Novel Research arata ca, luna trecuta, contrabanda cu tigarete din Romania s-a diminuat de la 12,%, la 11,8%.
De asemenea, in ultimul an si jumatate, piata neagra a tigaretelor s-a mentinut, in medie, la circa 13% din piata totala a tigaretelor.
Pentru luna iulie, o scadere semnificativa a fost consemnata in regiunile Nord-Vest si Sud-Vest, iar, in premiera, in ultimii cinci ani, zona Nord-Est, cu 26%, a devenit cea mai afectata de comertul ilicit, urmata de regiunile Vest (24,4%) si Nord-Vest (13,5%).
In ceea ce priveste provenienta tigaretelor de contrabanda, produsele timbrate in Moldova si Ucraina au ramas, in iulie, la un nivel similar celui din iunie.
Din cele doua state au provenit 23,2%, respectiv 22,8% din comertul ilicit cu tigarete.
Pentru prima data, Novel Research a introdus in studiile sale, notiunea "cheap whites", care desemneaza marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre.
"Cheap whites" detin cea mai mare pondere din piata neagra: 34,9%.
De asemenea, produsele inscriptionate "duty free" reprezinta 4,2% din comertul ilicit.
In Romania, magazine duty free mai exista la granitele cu Serbia, Ucraina si Moldova, dar conditiile de functionare si cantitatile de tigarete ce pot fi cumparate sunt strict reglementate.
In opinia JTI Romania, BAT Romania si Phillip Morris Romania si Bulgaria, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala, calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, dar si atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei, intrucat traficul ilicit cu tigarete se face si in afara punctelor traditionale de trecere a frontierei.
Marii producatori de tutun din Romania au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun si sustin instituirea unui fond de premiere pentru cine are rezultate deosebite in lupta impotriva comertului ilicit cu tigarete.
Potrivit datelor oficiale, in 2012, producatorii de tigarete au virat catre bugetul de stat peste trei miliarde de euro, reprezentand accize si taxe.
Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie de aproximativ 10% la veniturile bugetare.