Pe masura ce tehnologia avanseaza cu pasi tot mai repezi, ne punem cu totii intrebarea fireasca cu privire la locurile de munca si cum vor fi ele afectate de avansul inteligentei artificiale. Un raport din martie 2023 al Goldman Sachs a estimat ca sistemele AI capabile sa genereze continut ar putea inlocui aproximativ un sfert din toata munca efectuata in prezent de oameni. Cu toate acestea, exista anumite locuri de munca pe care le pot efectua doar oamenii.
Martin Ford, autorul cartii „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”, trage un semnal de alarma si avertizeaza cu privire la impactul pe care automatizarea il poate avea asupra locurilor de munca in viitor. In acelasi timp insa, Ford subliniaza ca exista anumite aspecte si calitati umane pe care inteligenta artificiala nu le poate inlocui. Spre exemplu, cateva dintre aceste calitati sunt inteligenta emotionala si creativitatea. In ciuda tehnologiei, capacitatea de a intelege si a gestiona emotiile ramane o trasatura distinctiva a oamenilor.
Creativitatea este, de asemenea, o zona in care IA are limitari evidente. Desi joburi precum designul grafic sau cele din domeniul artelor vizuale ar putea fi amenintate de automatizare, exista o oarecare siguranta in domenii care necesita o altfel de creativitate, aplicata la stiinta, medicina sau drept, unde oamenii sunt esentiali pentru a dezvolta noi strategii si solutii.
„Cred ca exista, in general, trei categorii care vor fi relativ izolate in viitorul apropiat. Prima ar fi locurile de munca care sunt cu adevarat creative: cele in care nu faci o munca bazata pe formule sau doar rearanjezi lucruri, ci in care vii cu adevarat cu idei noi si construiesti ceva nou”, spune Martin Ford cu aceasta ocazie.
Locurile de munca care necesita relatii interpersonale sofisticate sunt si ele in afara ariei de influenta a inteligentei artificiale. Profesii precum sunt cele de asistent medical, consultant in afaceri sau jurnalist de investigatie implica o intelegere profunda a oamenilor si interactiuni complexe, care nu pot fi replicate de catre sistemele de inteligenta artificiala in mod eficient.
Locurile de munca care necesita mobilitate, adaptabilitate si capacitatea de a rezolva probleme in medii imprevizibile sunt de asemenea in siguranta. Electricienii, instalatorii si sudorii se confrunta cu situatii noi si provocari constante, ceea ce face aceste locuri de munca greu de automatizat.
In ceea ce priveste domeniul medical, desi inteligenta artificiala poate fi de ajutor in detectarea bolilor, rolul medicilor nu va fi inlocuit integral niciodata. Medicii vor putea beneficia de tehnologie pentru a imbunatati diagnosticarea, desigur, insa relatia si comunicarea cu pacientii raman sarcini care vor putea fi efectuare doar de catre oameni.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii