Pe masura ce tehnologia avanseaza cu pasi tot mai repezi, ne punem cu totii intrebarea fireasca cu privire la locurile de munca si cum vor fi ele afectate de avansul inteligentei artificiale. Un raport din martie 2023 al Goldman Sachs a estimat ca sistemele AI capabile sa genereze continut ar putea inlocui aproximativ un sfert din toata munca efectuata in prezent de oameni. Cu toate acestea, exista anumite locuri de munca pe care le pot efectua doar oamenii.
Martin Ford, autorul cartii „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”, trage un semnal de alarma si avertizeaza cu privire la impactul pe care automatizarea il poate avea asupra locurilor de munca in viitor. In acelasi timp insa, Ford subliniaza ca exista anumite aspecte si calitati umane pe care inteligenta artificiala nu le poate inlocui. Spre exemplu, cateva dintre aceste calitati sunt inteligenta emotionala si creativitatea. In ciuda tehnologiei, capacitatea de a intelege si a gestiona emotiile ramane o trasatura distinctiva a oamenilor.
Creativitatea este, de asemenea, o zona in care IA are limitari evidente. Desi joburi precum designul grafic sau cele din domeniul artelor vizuale ar putea fi amenintate de automatizare, exista o oarecare siguranta in domenii care necesita o altfel de creativitate, aplicata la stiinta, medicina sau drept, unde oamenii sunt esentiali pentru a dezvolta noi strategii si solutii.
„Cred ca exista, in general, trei categorii care vor fi relativ izolate in viitorul apropiat. Prima ar fi locurile de munca care sunt cu adevarat creative: cele in care nu faci o munca bazata pe formule sau doar rearanjezi lucruri, ci in care vii cu adevarat cu idei noi si construiesti ceva nou”, spune Martin Ford cu aceasta ocazie.
Locurile de munca care necesita relatii interpersonale sofisticate sunt si ele in afara ariei de influenta a inteligentei artificiale. Profesii precum sunt cele de asistent medical, consultant in afaceri sau jurnalist de investigatie implica o intelegere profunda a oamenilor si interactiuni complexe, care nu pot fi replicate de catre sistemele de inteligenta artificiala in mod eficient.
Locurile de munca care necesita mobilitate, adaptabilitate si capacitatea de a rezolva probleme in medii imprevizibile sunt de asemenea in siguranta. Electricienii, instalatorii si sudorii se confrunta cu situatii noi si provocari constante, ceea ce face aceste locuri de munca greu de automatizat.
In ceea ce priveste domeniul medical, desi inteligenta artificiala poate fi de ajutor in detectarea bolilor, rolul medicilor nu va fi inlocuit integral niciodata. Medicii vor putea beneficia de tehnologie pentru a imbunatati diagnosticarea, desigur, insa relatia si comunicarea cu pacientii raman sarcini care vor putea fi efectuare doar de catre oameni.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea