Ce sistem de operare sa alegi atunci cand cumperi servere VPS?
serverservere vpssistem de operarewindowslinuxfurnizor
Daca ai un site web care a intampinat cresteri mari in ceea ce priveste volumul de trafic, migrarea pe servere VPS ar putea fi solutia ideala. Pe langa faptul ca beneficiezi de mai multe resurse decat in cazul gazduirii partajate, costurile raman in continuare unele mici. In plus, colaborand cu furnizorul potrivit, te poti conecta folosind SSH si ai acces root complet.
Pentru timpi de raspuns rapizi, se recomanda arhitectura bazata in intregime pe tehnologia SSD. Atunci cand optezi pentru aceeasi alternativa, ai la dispozitie posibilitatea de a folosi un sistem de operare. Iata ce trebuie sa stii despre asta!
Ai nevoie de Windows sau Linux pe un server virtual?
La fel precum orice calculator, un server virtual se poate controla cu ajutorul interfetei Windows sau a celei Linux. Fiecare dintre aceste variante vine la pachet cu diverse functii si aplicatii, iar alegerea se realizeaza in functie de nevoile personale. Unele
servere VPS Linux au mai multe optiuni de personalizare, acesta fiind un avantaj major pentru programatori sau developeri de aplicatii. Pe de alta parte, Windows este un sistem pe care probabil il cunosti mai bine si-l apreciezi datorita experientei de navigare. Asadar, decizia finala poate fi influentata major inclusiv de preferintele personale.
La ce sa te astepti de la fiecare sistem?
Windows este potrivit pentru cei care lucreaza in PHP, MySQL sau MS Access. Acesta poate fi folosit si pentru limbajul ASP, .NET sau ASP.NET. Totusi, nu functioneaza cu Piton, Perl, CGI sau WYSIWYG. Un alt dezavantaj consta in faptul ca Windows nu este compatibil cu WordPress.
Pe Linux nu exista aceasta problema. In schimb, este vorba de un sistem open-source, ceea ce inseamna ca oricine poate descarca codul pe servere VPS si sa-l modifice dupa bunul plac. Un alt beneficiu consta in faptul ca fiecare varianta vine la pachet cu caracteristici unice. Spre exemplu, pe Ubuntu poti rula fiecare program cu permisiunile reduse, iar Debian este un sistem complex, fiind potrivit pentru cei experti in domeniul tehnic. CentOs este apreciat datorita faptului ca se aseamana mult cu Red Hat Enterprise si are integrate aceleasi functii de baza.
Cat de mari sunt costurile?
Linux castiga la acest capitol, datorita faptului ca aplicatiile sunt gratuite si nu este nevoie de actualizari frecvente. In situatia in care alegi Windows pe servere VPS, esti obligat sa cumperi o licenta. Pretul acesteia difera in functie de fiecare situatie si pot fi necesare investitii suplimentare pentru a dispune de anumite functii. Spre exemplu, s-ar putea sa ai nevoie de un antivirus sau sa angajezi pe cineva pentru efectuarea unor anumite modificari. Un alt cost ce trebuie luat in calcul este cel pentru panoul de control. Avand in vedere faptul ca nu mai sunt impartite resursele, acesta trebuie cumparat separat.
Care este cea mai sigura alternativa?
Sistemul Windows este cel mai predispus la atacuri cibernetice. Cu toate acestea, cei de la Microsoft ofera asistenta tehnica pentru situatiile neprevazute si fac tot posibilul pentru a impiedica incidentele. Pe Linux poti verifica prezenta virusilor prin intermediul unui software de audit. Atunci cand codul este compromis, activitatile malware vor fi detectate cu ajutorul unui program precum ClamAV. In materie de securitate, firma de hosting joaca un rol important. Aceasta trebuie sa dispuna de suport tehnic 24/7 si alte masuri de protectie. Alege un furnizor stabil si dispui de servere VPS incepand de la 14,95 €/luna!