In urma cu mai multi ani, WhatsApp a implementat criptarea end-to-end pentru toate conversatiile. Vestea a fost intampinata cu bucurie de toti utilizatorii platformei, multi considerand acest lucru un pas inainte in directia protejarii vietii private a oamenilor. Lucrurile sunt insa ceva mai delicate decat atat, autoritatile considerand ca asemenea platforme ar putea fi folosite si de infractori tocmai datorita acestei criptari a mesajelor.
In acest context, mai multe tari europene, printre care si Romania, au anuntat ca isi doresc o modalitate facila prin care sa aiba acces la mesajele criptate atunci cand situatia o cere. La nivelul blocului comunitar european exista deja o initiativa in acest sens, un formular care cere slabirea metodelor de criptare fiind deja semnat de reprezentantii a 20 de tari europene. Bineinteles, nu numai aplicatia WhatsApp este vizata de acest lucru, ci toate aplicatiile de mesagerie care au implementat de-a lungul timpului aceasta criptare end-to-end a mesajelor.
Asa cum spuneam si mai devreme, subiectul este unul delicat si va naste, fara doar si poate, multe controverse. Mai mult ca sigur, parerile se vor dovedi a fi impartite, existand argumente serioase in fiecare dintre tabere. Cert este insa ca Romania este una dintre tarile care isi doreste o slabire a metodelor de criptare atunci cand vine vorba despre mesajele trimise prin intermediul aplicatiilor de mesagerie. Spania este o alta voce puternica care sustine nu numai slabirea metodelor de criptare, ci interzicerea criptarii end-to-end la nivel european.
Intrebati despre pozitia pe care o au pe aceasta tema, autoritatile din Romania au sustinut ca initiativa pe care au semnat-o nu ar trebui interpretata ca fiind o interzicere sau o slabire a criptarii in sine. In acelasi timp, reprezentantii de la Bucuresti au sustinut ca isi doresc ca “practica criptarii end-to-end sa nu devina un refugiu pentru indivizii cu intentii malefice”.
Ultimele NOUTATI
Vouchere sociale de 3.000 de lei pentru acesti romani: cine e pe lista de beneficiari si ce poti cumpara cu tichetele
Clarificarile Guvernului privind majorarea salariala a profesorilor: E vorba despre un avans
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Ce riscuri iti asumi daca nu inchei un contract cu un constructor
Mentiuni cu privire la transmiterea in Revisal in cazul modificarilor salariale - PROCEDURA
Nicoleta Carciumaru, propusa pentru functia de presedinte interimar al ANAF
Ce este capitalul social si cum se face majorarea sau reducerea acestuia
Scapa de erorile din procesele de payroll cu un soft salarizare
Amenzi GDPR in valoare de 71.900 de euro in primele 4 luni ale anului 2023
Politia Locala va da amenzi si conducatorilor de trotinete electrice, daca nu respecta regulile
Te-ar putea interesa si
Cat costa sa-ti faci minivacanta de Rusalii pe litoral in Romania si in ce conditii stai de acesti bani
Ajutor gratis, de 250 de lei de la stat, pentru milioane de romani. Banii intra pe card