In urma cu mai multi ani, WhatsApp a implementat criptarea end-to-end pentru toate conversatiile. Vestea a fost intampinata cu bucurie de toti utilizatorii platformei, multi considerand acest lucru un pas inainte in directia protejarii vietii private a oamenilor. Lucrurile sunt insa ceva mai delicate decat atat, autoritatile considerand ca asemenea platforme ar putea fi folosite si de infractori tocmai datorita acestei criptari a mesajelor.
In acest context, mai multe tari europene, printre care si Romania, au anuntat ca isi doresc o modalitate facila prin care sa aiba acces la mesajele criptate atunci cand situatia o cere. La nivelul blocului comunitar european exista deja o initiativa in acest sens, un formular care cere slabirea metodelor de criptare fiind deja semnat de reprezentantii a 20 de tari europene. Bineinteles, nu numai aplicatia WhatsApp este vizata de acest lucru, ci toate aplicatiile de mesagerie care au implementat de-a lungul timpului aceasta criptare end-to-end a mesajelor.
Asa cum spuneam si mai devreme, subiectul este unul delicat si va naste, fara doar si poate, multe controverse. Mai mult ca sigur, parerile se vor dovedi a fi impartite, existand argumente serioase in fiecare dintre tabere. Cert este insa ca Romania este una dintre tarile care isi doreste o slabire a metodelor de criptare atunci cand vine vorba despre mesajele trimise prin intermediul aplicatiilor de mesagerie. Spania este o alta voce puternica care sustine nu numai slabirea metodelor de criptare, ci interzicerea criptarii end-to-end la nivel european.
Intrebati despre pozitia pe care o au pe aceasta tema, autoritatile din Romania au sustinut ca initiativa pe care au semnat-o nu ar trebui interpretata ca fiind o interzicere sau o slabire a criptarii in sine. In acelasi timp, reprezentantii de la Bucuresti au sustinut ca isi doresc ca “practica criptarii end-to-end sa nu devina un refugiu pentru indivizii cu intentii malefice”.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si