Parlamentul australian a aprobat la sfarsitul acestei saptamani o lege prin care gigantii din tehnologie precum Facebook sau Google vor fi obligati sa plateasca presei locale pentru stirile publicate pe platformele lor. Aceasta lege vine in contextul in care in urma cu mai bine de o saptamana Facebook lua decizia de a bloca utilizatorii din Australia sa distribuie si sa vizualizeze continut de stiri pe platforma. Decizia platformei lui Mark Zuckerberg venea ca raspuns la un proiect de lege care obliga marile companii din tehnologie sa plateasca editorilor pentru continut.
Utilizatorii platformei de socializare din Australia au descoperit in urma cu o saptamana ca nu mai pot accesa paginile site-urilor locale de stiri. In acelasi timp, nici utilizatorii din afara Australiei nu au mai putut accesa paginile de Facebook ale publicatiilor de stiri australiene. Mai mult decat atat, mai multe pagini guvernamentale din domeniul sanitar au fost blocate cu aceasta ocazie. Ulterior, Facebook a transmis ca blocarea acelor pagini a fost o greseala. Amenintarile nu s-au oprit insa in acest punct, reprezentantii Facebook aducand in discutie chiar blocarea a 18 milioane de utilizatori pe care ii are in Australia.
Nici reprezentantii Google nu s-au aratat incantati de propunerea de lege din Australia, acestia transmitand ca “internetul nu functioneaza in acest mod”. In timp ce Facebook bloca accesul utilizatorilor australieni la stirile locale de pe platforma, Google ameninta ca isi va suspenda serviciile de cautare din Australia in cazul in care legea va fi adoptata. Spre deosebire insa de Facebook, Google a semnat in ultima perioada acorduri de plata cu mai multe trusturi mass-media din Australia.
Parlamentul australian nu s-a lasat insa mai prejos si in cele din urma a adoptat o lege care obliga gigantii tehnologici sa plateasca presei. Ministrii finantelor si telecomunicatiilor din Australia au sustinut ca “regulamentele adoptate vor asigura ca toate companiile media sa primeasca o remuneratie echitabila pentru continutul pe care il genereaza, contribuind la mentinerea jurnalismului in interes public”. In urma adoptarii acestei legi, Google va plati incepand de acum pentru continutul de stiri care apare in noua sectiune Google News Showcase, in timp ce Facebook va plati trusturile care furnizeaza stiri care apar in sectiunea News.
Astfel, cele mai mari companii din domeniul tehnologic au acceptat sa plateasca publicatiilor mass-media pentru continutul editorial. Atat Google, cat si Facebook, au preferat aceasta varianta decat sa fie supuse unui arbitraj obligatoriu care s-ar fi reflectat cel mai probabil in costuri si mai mari. Potrivit specialistilor, in urma acestei intelegeri, Facebook si Google ar putea plati zeci de milioane de dolari pentru publicarea continutului editorial.
Important insa de precizat, legea nu a fost adoptata in forma sa initiala, decidentii australieni ajungand in cele din urma la o intelegere cu reprezentantii Facebook. Astfel, Guvernul a prezentat o serie de amendamente la proiectul sau de lege in acelasi timp in care reteaua de socializare a anuntat ca va oferi din nou acces utilizatorilor australieni la stirile locale. Cei doi giganti tehnologici au castigat, de asemenea, si mai mult timp pentru a negocia acordurile cu mass-media locala. In plus, comisia de arbitraj nu va interveni decat in cazul in care cele doua parti nu reusesc sa ajunga la un acord comercial.
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si