Pentru unii, banii chiar pica din cer. Jeff Bezos a luat-o pe urmele lui Elon Musk si vrea sa lanseze peste 3.000 de sateliti lucrativi
Cu doar 50 de ani in urma, lansarea unui satelit se califica pentru o stire de prima pagina in presa. Care si ea, presa, pe vremea aceea, inca mai era (si) scrisa. Astazi, nici macar lansarea unor cohorte de sateliti nu mai atrage atentia nimanui. Presei scrise cu atat mai putin, fiindca aceasta nu (prea) mai exista. Jeff Bezos, fondatorul si patronul Amazon tocmai a obtinut autorizatia de a lansa in spatiu nu mai putin de 3.236 de sateliti, cu scopul de a oferi servicii premium de Internet.
Fondata de Jeff Bezos in anul 1995, Amazon a primit autorizatia de a crea Kuiper, o constelatie de 3.236 de sateliti, cu scopul de a imbunatati serviciile de Internet.
Kuiper va concura o alta retea de sateliti, Starlink, detinuta de Elon Musk (Tesla, SpaceX). Reteaua de sateliti a lui Musk este inca si mai numeroasa si va fi formata din 12.000 pana la 42.000 de unitati.
Comisia Federala de Comunicatii (The Federal Communications Commission -FCC) a Statelor Unite a autorizat, la 29 iulie, lansarea flotei de sateliti care vor forma Kuiper.
In comunicatul emis de FCC se arata ca autorizatia a fost emisa "in interesul public, pentru a facilita accesul la Internet de mare viteza consumatorilor privati, companiilor si guvernelor."
Amazon s-a angajat sa investeasca in proiectul Kuiper nu mai putin de 10 miliarde de dolari - o suma imensa, dar o nimica toata pentru Jeff Bezos, care este cel mai bogat om din lume.
Conform Amazon, Kuiper va permite consumatorilor defovorizati, oriunde s-ar afla ei in lume, sa beneficieze de servicii Internet de calitate superioara.
Anul trecut, Elon Musk a spus ca proiectul sau Starlink, care presupune lansarea a pana la 42.000 de sateliti, il va aduce in situatia sa-si taie o felie de 1-3% din piata mondiala a telecomunicatiilor, estimata la 1.000 de miliarde de dolari pe an.
Venituri de 1-3% pe an din 1.000 de miliarde de dolari nu este deloc putin, astfel ca Jeff Bezos a decis si el sa-si lanseze propria flota de sateliti.
Decizia lui Jeff Bezos l-a facut pe Elon Musk sa-l numeasca pe fondatorul Amazon "un imitator". Pana la urma, cand vine vorba de facut bani, toti oamenii de afaceri se imita unul pe altul.
Satelitii lui Jeff Bezos vor orbita pamantul la cca 590-630 de kilometri (orbita terestra joasa) fata de satelitii geostationari traditionali, care sunt plasati la altitudini de 50 de ori mai mari.
Serviciul de Internet pe care Jeff Bezos intentioneaza sa-l creeze va deveni operational dupa lansarea primilor 578 de sateliti ai proiectului Kuiper.
Bezos nu a anuntat inca la ce rachete purtatoare va apela pentru lansarea satelitilor sai, insa magnatul american a fondat, in anul 2000, compania Blue Origin, care dezvolta un proiect pentru fabricarea de rachte reutilizabile.
Si in acest caz, Bezos l-a imitat pe Elon Musk, a carui companie SpaceX are fix acelasi obiect de activitate. De altfel, SpaceX a produs racheta Falcon 9, cea care, la sfarsitul lunii mai a.c., a trimis catre Statia Spatiala Internationala doi astronauti americani.
Atat rachetele dezvoltate de Musk cat si cele ale lui Bezos sunt/ vor fi capabile sa propulseze pe orbita Pamantului zeci/ chiar sute de sateliti simultan.
Cum spuneam, Amazon a primit autorizatia din partea The Federal Communications Commission, dar compania lui Jeff Bezos este nevoita sa lucreze sub presiunea timpului.
In autorizatie este stipulat faptul ca 50% dintre satelitii care vor compune constelatia Kuiper trebuie sa fie lansati pana la 30 iulie 2026, iar restul flotei sa devina operational pana la 30 iulie 2029.
Pare ca Musk si Bezos se gasesc intr-un soi de cursa cu caracter umanitar si, fiecare dintre ei, doreste sa duca Internetul in fiecare coltisor de pe Pamant.
Nu strica sa ne amintim ce am spus mai devreme: piata globala de telecomunicatii este, la ora actuala, de 1.000 de miliarde de dolari pe an si este in continua expansiune.
Iar atat Musk cat si Bezos vor sa-si taie o felie cat mai mare din aceasta piata.
Sursa foto: maxpixel.net