Intrebarea despre posibilitatea de a fi urmarit printr-un telefon oprit a generat de-a lungul anilor multe speculatii si temeri. In mod normal, un telefon oprit nu ar trebui sa fie capabil sa transmita semnale sau sa ofere date despre locatie. Cu toate acestea, lucrurile nu stau mereu asa. Astfel, exista cateva aspecte importante de luat in considerare!
In teorie, tehnologia actuala nu permite urmarirea unui telefon care este complet oprit. Atunci cand un dispozitiv este oprit, majoritatea componentelor hardware, inclusiv antenele de comunicare, sunt dezactivate. Asa cum spuneam insa, acest lucru este adevarat doar in teorie. In practica, exista cai prin care telefonul ar putea fi urmarit chiar si atunci cand este oprit sau cand este pus pe modul "Avion".
Chiar daca un telefon este oprit, bateria sa poate furniza inca unele informatii despre locatie in anumite circumstante. Acest lucru se datoreaza faptului ca anumite dispozitive, precum cele cu baterii integrate, pot mentine un nivel scazut de activitate pentru a gestiona functii precum functia de alarma sau urmarirea prin GPS.
GPS-ul este o tehnologie care permite unui dispozitiv sa isi identifice locatia prin comunicarea cu satelitii. Insa, pentru ca urmarirea GPS sa functioneze, telefonul trebuie sa fie pornit. Atunci cand este oprit, telefonul nu va mai comunica cu niciun satelit, ceea ce inseamna ca nici nu va putea fi urmarit. Totusi, telefonul poate fi urmarit prin alte moduri. Spre exemplu, si turnurile celulare pot fi folosite pentru a determina locatia unui dispozitiv. Apoi, prin triangularea semnalelor de la mai multe turnuri, reteaua poate determina locatia telefonului.
In plus, daca un telefon a fost compromis cu malware sau aplicatii neautorizate, exista un risc mai mare de a fi urmarit. Aceste programe pot functiona in mod clandestin si pot incerca sa transmita informatii despre locatie chiar si atunci cand telefonul este oprit.
In general, este putin probabil ca un telefon sa fie urmarit in timp ce este complet oprit, dar este intotdeauna bine sa fii constient de potentialele vulnerabilitati si sa iei masuri pentru a-ti proteja dispozitivul si informatiile personale. Utilizarea unor parole puternice, actualizarea regulata a software-ului si evitarea instalarii de aplicatii din surse necunoscute sunt practici esentiale pentru securitatea telefonului tau. In plus, daca vrei sa fii sigur ca telefonul tau nu este urmarit, dupa ce il inchizi, scoate-i bateria si SIM-ul si tine-le cat mai departe de tine!
Citeste si: Stiati ca pentru o singura tranzactie cu Bitcoin se foloseste aceeasi cantitate de apa pentru a umple o piscina?
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si