Primul zbor cu echipaj uman catre Statia Spatiala Internationala al capsulei Crew Dragon (SpaceX), s-a incheiat cu succes. Urmatoarea oprire - Marte
La data de 30 mai a.c., cand capsula spatiala Crew Dragon, cu doi astronauti la bord, a fost lansata cu succes, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, de la Centrul Spatial Kennedy din Statele Unite, lumea a urmarit cu sufletul la gura evenimentul. Era pentru prima oara dupa 10 ani cand SUA trimiteau cosmonauti in spatiu, catre Statia Spatiala Internationala, fara sa mai fie nevoita sa apeleze la rachete si nave rusesti. Atat Falcon 9 cat si capsula Crew Dragon sunt produse de o companie privata - SpaceX, fondata si detinuta de Elon Musk.
Doug Hurley și Bob Behnken au ajuns cu bine la bordul Statiei Spatiale Internationale, iar atentia opiniei publice s-a mutat de la misiunea spatiala la alte subiecte: uciderea, prin sufocare, de catre patru politisti americani a cetateanului de culoare George Floyd (plus toata paranoia antirasism care a urmat) si evolutia pandemiei COVID-19.
Opinia publica i-a abandonat pe orbita pe cei doi astronauti americani, desi partea cea mai dificila a misiunii lor spatiale abia urma: intoarcerea pe Pamant.
Ei bine, chiar daca nu s-a bucurat de prea mare atentie in mass-media, calatoria de la Statia Spatiala Internationala pana la Pamant a decurs, din fericire, impecabil.
Dupa 63 de zile petrecute la bordul Statiei Spatiale Internationale, Doug Hurley și Bob Behnken au amerizat cu bine, in Golful Mexic, cu doua zile in urma.
Dupa ce a fost desprinsa de corpul Statiei Spatiale Internationale, capsula Crew Dragon, cu cei doi astronauti la bord, a pornit catre Pamant si, la intrarea in atmosfera, a trebuit sa reziste unei temperaturi (la nivelul invelisului exterior) de cca 2.000 de grade Celsius, apoi sa gestioneze in siguranta o alta problema delicata, si anume deschiderea in siguranta a celor trei parasute.
Agentia Spatiala Americana a lansat pentru ultima oara un echipaj uman cu mijloace proprii, de pe teritoriu american, in anul 2011.
De atunci, NASA a mai trimis astronauti pe Statia Spatiala Internationala, insa a apelat, contra cost, la rachete si capsule spatiale rusesti Soyuz, care au fost lansate din Rusia.
Valoarea totala a contractului dintre Agentia Spatiala Americana si compania Space X este in valoare de 2,6 miliarde de dolari, suma pentru care compania lui Elon Musk s-a obligat sa efectueze inca sase zboruri cu echipaj uman catre Statia Spatiala Internationala. Misiunea recent incheiata a fost considerata un test.
Dincolo de orgoliul de a nu mai fi nevoiti sa apeleze la rusi pentru a trimite oameni in spatiu, americanii fac si economie, costul per cosmonaut la bordul capsulei Crew Dragon fiind mult mai mic decat pretul platit pentru un zbor cu Soyuz.
Totodata, cu Soyuz nu puteau zbura decat doi astronauti, in vreme ce Crew Dragon are o capacitate dubla.
Si inca un avantaj al proiectului SpaceX: atat racheta purtatoare, cat si capsula spatiala sunt reutilizabile.
Dupa incheierea cu succes a primei sale misiuni spatiale cu echipaj uman, Elon Musk se poate concentra acum asupra unui proiect care va reprezenta o premiera istorica: trimiterea de colonisti pe Marte cu scopul de a construi pe Planeta Rosie o baza ce ar urma sa fie locuita permanent.
Sursa foto: SpaceX