Editia Jocurilor Olimpice de care ne amintim intotdeauna cu placere
Este vorba despre editia desfasurata in Los Angeles, in 1984, cand sportivii nostri au obtinut un numar record de medalii: 53. Romania a castigat atunci 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz, situandu-se pe locul 2 in clasamentul general, dupa tara gazda (SUA), dar inaintea Germaniei Federale, Chinei, Italiei, Canadei etc. Trebuie spus insa ca aceasta performanta a fost favorizata de un context special.
Contextul special se refera la faptul ca la acea editie nu au participat tarile din blocul comunist, in frunte cu URSS, abonate la medalii la Jocurile Olimpice.
Aceste tari au boicotat Olimpiada americana, ca raspuns la boicotul pe care SUA insasi il aplicase in urma cu 4 ani Olimpiadei de la Moscova, din 1980, in semn de protest fata de invazia trupelor sovietice in Afganistan, in decembrie 1979. Ca sa vedeti cum se imbina razboaiele cu sportul…
Oricum, cert este ca Romania a avut atunci, in 1984, o concurenta mai redusa si nu a trebuit sa infrunte adversari redutabili din Europa de Est – sportivi foarte bine pregatiti, cu performante de top la toate competitiile internationale.
Ceea ce nu inseamna nicidecum ca meritul reprezentantilor nostri trebuie diminuat. Ei au avut oricum de luptat cu sportivii americani, foarte motivati dat fiind ca evoluau la ei acasa, in fata propriului public, iar faptul ca in 20 de probe am fost mai buni ca ei (cele unde am luat aur) vorbeste de la sine.
Au castigat atunci medalii de aur:
1) Doina Melinte — atletism, 800 metri
2) Maricica Puica — atletism, 3.000 metri
3) Anisoara Cusmir-Stanciu — atletism, lungime
4) Ivan Patzaichin si Toma Simionov — canoe, 1.000m
5) Agafia Constantin-Buhaev, Nastasia Ionescu, Tecla Marinescu-Borcanca si Maria Stefan-Mihoreanu — kaiac-canoe, 500m
6) Ecaterina Szabo — gimnastica, sarituri
7) Simona Pauca — gimnastica, barna
8) Ecaterina Szabo — gimnastica, barna
9) Ecaterina Szabo — gimnastica, sol
10) Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Grigoras, Simona Pauca, Mihaela Stanulet si Ecaterina Szabo — gimnastica, echipe
11) Petre Iosub si Valer Toma — canotaj, 2 rame fara carmaci
12) Valeria Racila — canotaj, simplu vasle
13) Elisabeta Lipa si Marioara Popescu — canotaj, dublu vasle
14) Ioana Badea, Sofia Corban, Ecaterina Oancia, Anisoara Sorohan si Maricica taran — canotaj, 4+1 vasle
15) Rodica Arba si Elena Horvat — canotaj, 2 rame fara carmaci
16) Chira Apostol, Maria Fricioiu, Olga Homeghi, Viorica Ioja si Florica Lavric — canotaj, 4+1 rame
17) Petre Becheru — haltere (82,5 kg)
18) Nicu Vlad — haltere (90 kg)
19) Ion Draica — lupte greco-romane (82 kg)
20) Vasile Andrei — lupte greco-romane (100 kg)
Cum spuneam, editia Jocurilor Olimpice din 1984 a fost boicotata de tarile blocului comunist, sub influenta URSS. Si se pune intrebarea:
Romania cum de a participat?
A fost, se pare, inca un gest de sfidare la adresa Moscovei pe care l-a facut Ceausescu, dupa condamnarea invaziei Cehoslovaciei in 1968. Cine stie, poate ca dictatorul simtise ca incepuse sa piarda capital politic pe plan international si voia sa iasa din nou in evidenta printr-o actiune spectaculoasa, asa cum facuse cu 16 ani in urma.
Si acest gest nu a ramas neobservat: in timpul ceremoniei de deschidere, la defilarea pe natiuni, in momentul intrarii delegatiei noastre pe „Memorial Coliseum”, intregul stadion s-a ridicat in picioare si a inceput sa aplaude.