Ministerul Afacerilor Interne a anuntat prin vocea lui Lucian Bode ca a fost adoptata hotararea cu privire la stabilirea formei si continutului noilor acte de identitate. Ministrul Afacerilor Interne transmite ca aceasta este ultima etapa a procesului de modernizare si de aliniere a documentelor de identitate romanesti la standardele europene. Noile acte de identitate vor respecta atat noile standarde referitoare la dimensiunea acestora, cat si cu privire la datele personale inscrise. Noua carte de identitate electronica va putea fi solicitata de romani incepand cu aceasta vara, din luna august.
Potrivit informatiilor care au fost facut publice pana la aceasta ora, noua carte de identitate electronica va avea dimensiuni reduse in comparatie cu actualul buletin si va contine mai multe elemente de securitate care le ofera posesorilor garantia ca identitatea nu le poate fi furata. In plus, aceste elemente de securitate vor oferi instituiilor publice sau private siguranta ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul acestor date de identificare inscrise pe document. Procesul de obtinere al noului act de identitate va fi simplificat, documentele doveditoare solicitate pana acum urmand sa nu mai fie necesare in cazul in care autoritatile publice detin deja acele informatii.
Potrivit regulamentului european si recomandarilor venite de la Bruxelles, noile acte electronice de identitate vor avea dimensiunile unui card bancar. Acestea vor contine si anumite date care vor fi stocate pe un cip integrat, cum ar fi imaginea titularului, amprentele si semnatura electronica.
Pe partea din fata a noului act de identitate electronic vor fi inscrise denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului, cetatenia, data nasterii, codul numeric personal, numarul documentului, data expirarii valabilitatii, semnatura olografa si imaginea faciala a titularului. Pe verso vor fi inscrise domiciliul titularului, data emiterii si autoritatea emitenta.
Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, noul act de identitate va avea integrata si o zona de citire automata cu caractere identificabile optic (MRZ). Potrivit unui proiect lansat in dezbatere publica pe parcursul anului trecut, cipul va contine datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului, datele biometrice ale titularului (imaginea faciala si amprentele de la doua degete) si, atunci cand titularul isi da acceptul, si certificatele pentru semnatura electronica. Astfel, titularul isi va putea certifica identitatea extrem de usor, doar introducand cardul intr-un cititor special.
Integrarea unui cip pe noile carti de identitate a starnit un val de controverse in Romania, drept pentru care autoritatile au luat o decizie importanta in acest sens. Mai exact, cei care isi doresc acest lucru vor putea opta pentru carti noi de identitate simple, fara cip. Noua carte de identitate simpla, fara cip, va avea aceleasi dimensiuni ca cea din prezent si va contine date doar pe o singura fata.
Aceasta decizie vine insa la pachet cu un dezavantaj mare pentru cei care isi doresc sa calatoreasca in interiorul Uniunii Europene, acest lucru urmand sa nu mai fie posibil pentru posesorii unor carti de identitate simple, fara cip. De aceeasi problema se vor lovi si cei care accepta noile carti electronice de identitate cu cip dar nu isi dau acordul pentru introducerea amprentelor pe unitatea de memorie.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung