Un pasaport reprezinta o poarta catre aventuri, o sansa de a explora si de a experimenta lumea dincolo de granitele nationale. In special atunci cand calatoriile te poarta in afara Uniunii Europene, un astfel de document devine esential. Daca vrei sa stii mai multe despre procesul de obtinere a unui pasaport in Romania si costurile pe care le implica emiterea acestui document, ramai alaturi de noi in randurile urmatoare!
Pentru obtinerea unui pasaport, trebuie sa platesti o taxa specifica, in functie de tipul de document solicitat. Pentru anul 2023, taxele variaza in functie de tipul de pasaport. Astfel, pentru eliberarea unui pasaport simplu temporar vei plati o taxa in valoare de 96 de lei. Mai departe, pentru emiterea unui pasaport simplu electronic, vei plati o taxa in valoare de 258 de lei. Pasaportul electronic are o valabilitate de 10 ani si necesita amprentarea, in timp ce varianta temporara este valabila doar pentru 1 an si nu implica luarea amprentelor.
Un pasaport electronic se elibereaza in 15 zile lucratoare in tara, iar pentru situatiile de urgenta, exista varianta temporara, care se elibereaza in maxim 3 zile lucratoare. In situatii speciale, cand trebuie sa te deplasezi rapid in alta tara din motive urgente si dovedite, acesta poate fi solutia rapida de care ai nevoie. Cel mai bine este insa sa fii prevazator si sa iti faci un pasaport electronic pentru a nu mai avea niciun fel de grija in acest sens timp de zece ani!
Procesul de obtinere a unui pasaport pentru copii necesita mai multe documente si implica prezenta ambilor parinti/tutore/reprezentant legal. Costurile pentru un astfel de document variaza intre 234 si 258 de lei, in functie de varsta si necesitati.
Taxele pentru emiterea pasaportului se pot achita la casieriile unitatilor CEC Bank sau online, prin platforma Ghiseul.ro. Pentru a economisi timp, platile online sunt recomandate.
Pentru eliberarea unui pasaport nu ai nevoie de foarte multe acte, insa este bine sa stii care sunt acestea pentru a grabi procesul. Astfel, vei avea nevoie de actul de identitate in termen de valabilitate, de dovada achitarii taxei de care spuneam mai devreme si de pasaportul anterior (daca este cazul). Pentru a evita orice neplaceri sau intarzieri, verifica intotdeauna lista completa de documente si conditii pe site-ul Directiei Generale de Pasapoarte inainte de a te prezenta la depunerea cererii.
Citeste si: Cat de scumpa e viata romanilor in Norvegia: o familie cu 4 persoane are nevoie de 5.000 de euro pe luna sa poata trai
Sursa foto: Directia Generala de Pasapoarte
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si