Un pasaport reprezinta o poarta catre aventuri, o sansa de a explora si de a experimenta lumea dincolo de granitele nationale. In special atunci cand calatoriile te poarta in afara Uniunii Europene, un astfel de document devine esential. Daca vrei sa stii mai multe despre procesul de obtinere a unui pasaport in Romania si costurile pe care le implica emiterea acestui document, ramai alaturi de noi in randurile urmatoare!
Pentru obtinerea unui pasaport, trebuie sa platesti o taxa specifica, in functie de tipul de document solicitat. Pentru anul 2023, taxele variaza in functie de tipul de pasaport. Astfel, pentru eliberarea unui pasaport simplu temporar vei plati o taxa in valoare de 96 de lei. Mai departe, pentru emiterea unui pasaport simplu electronic, vei plati o taxa in valoare de 258 de lei. Pasaportul electronic are o valabilitate de 10 ani si necesita amprentarea, in timp ce varianta temporara este valabila doar pentru 1 an si nu implica luarea amprentelor.
Un pasaport electronic se elibereaza in 15 zile lucratoare in tara, iar pentru situatiile de urgenta, exista varianta temporara, care se elibereaza in maxim 3 zile lucratoare. In situatii speciale, cand trebuie sa te deplasezi rapid in alta tara din motive urgente si dovedite, acesta poate fi solutia rapida de care ai nevoie. Cel mai bine este insa sa fii prevazator si sa iti faci un pasaport electronic pentru a nu mai avea niciun fel de grija in acest sens timp de zece ani!
Procesul de obtinere a unui pasaport pentru copii necesita mai multe documente si implica prezenta ambilor parinti/tutore/reprezentant legal. Costurile pentru un astfel de document variaza intre 234 si 258 de lei, in functie de varsta si necesitati.
Taxele pentru emiterea pasaportului se pot achita la casieriile unitatilor CEC Bank sau online, prin platforma Ghiseul.ro. Pentru a economisi timp, platile online sunt recomandate.
Pentru eliberarea unui pasaport nu ai nevoie de foarte multe acte, insa este bine sa stii care sunt acestea pentru a grabi procesul. Astfel, vei avea nevoie de actul de identitate in termen de valabilitate, de dovada achitarii taxei de care spuneam mai devreme si de pasaportul anterior (daca este cazul). Pentru a evita orice neplaceri sau intarzieri, verifica intotdeauna lista completa de documente si conditii pe site-ul Directiei Generale de Pasapoarte inainte de a te prezenta la depunerea cererii.
Citeste si: Cat de scumpa e viata romanilor in Norvegia: o familie cu 4 persoane are nevoie de 5.000 de euro pe luna sa poata trai
Sursa foto: Directia Generala de Pasapoarte
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!