Transalpina, una dintre cele mai spectaculoase sosele din tara noastra si totodata cea mai inalta sosea din Romania, va fi redeschisa traficului rutier incepand de astazi, 16 iunie. Vestea este una cat se poate de buna pentru romanii care isi doresc sa isi petreaca vacantele in aceasta zona a tarii, mai ales in conditiile in care autoritatile anuntasera initial ca drumul va fi redeschis abia la inceputul lunii viitoare. Stratul de zapada atingea in urma cu numai cateva saptamani chiar si patru metri in anumite zone, misiunea celor de la Drumuri Nationale nefiind deloc una usoara.
Drumul National 67C este cea mai inalta sosea din tara noastra, punctul cel mai inalt fiind situat in Pasul Urdele, la 2.145 de metri altitudine. In conditiile in care vorbim despre un drum montan, acesta este inchid pe perioada iernii, atunci cand devine impracticabil din cauza caderilor masive de zapada. Autoritatile au finalizat insa acum verificarea tehnica a soselei, ceea ce inseamna ca Transalpina poate fi redeschisa traficului rutier. De asemenea, autoritatile anunta ca au fost montate si elementele de siguranta, circulatia soferilor putandu-se face acum in conditii de maxima siguranta.
Transalpina nu este inca atat de populara precum este Transfagarasanul, insa in ultimii ani un numar din ce in ce mai mare de turisti aleg sa o descopere. Transalpina a fost reconstruita si inaugurata in anul 1938 de Regele Carol al II-lea, motiv pentru care in ziua de astazi i se mai spune si “Drumul Regelui”. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la sud la nord si trece prin nu mai putin de patru judete: Valcea, Gorj, Sibiu si Alba. Soseaua este cu adevarat spectaculoasa, varfurile muntoase de peste 2.000 de metri altitudine pe care le traverseaza contribuind din plin la acest lucru.
Desi se poate spune ca este un obiectiv turistic in sine, Transalpina te poate duce catre cateva obiective extrem de interesante. Cheile Oltetului au numai 1.5 kilometri lungime, insa sunt cu adevarat spectaculoase. Tot in aceasta zona se poate vizita si Pestera Polovragi, ale carei galerii subterane ating 9.000 de metri lungime. Langa pestera se afla si Manastirea Polovragi, un lacas de cult cu o vechime de peste cinci sute de ani. Nu in ultimul rand, nu putem sa nu amintim despre Cabana Transalpina Ranca, amplasata in masivul Parang, la 1.756 de metri altitudine. Vederea panoramica de la cabana este spectaculoasa, putand fi vazuti Muntii Parang, Muntii Retezat si Muntii Capatanii.
La mijlocul lunii mai au inceput lucrarile de deszapezire si pe Transfagarasan, fara doar si poate cea mai spectaculoasa si cea mai cunoscuta sosea din tara noastra. In anii precedenti, Transfagarasanul s-a redeschis circulatiei rutiere in jurul datei de 1 iulie. Autoritatile nu au anuntat inca o data exacta pentru redeschiderea din acest an, un anunt precis urmand sa fie comunicat atunci cand lucrarile vor fi finalizate.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori