Acestea fiind spuse, nu ne putem considera decat norocosi ca avem atat de aproape de tara noastra unul dintre cele mai vizitate orase din intreaga lume! Fie ca ne dorim o vacanta ceva mai lunga, fie ca nu avem prea mult timp la dispozitie si suntem in cautarea unei destinatii de city-break, Istanbul este o alegere perfecta pentru marea majoritate a turistilor care isi doresc sa viziteze un loc nou. Vorbim in randurile urmatoare despre cum putem sa ajungem cat mai usor in Istanbul si despre ce putem vedea acolo in cateva zile, sperand astfel ca pana la final va vom convinge ca trebuie neaparat sa ajungeti in Istanbul!
Cei care prefera sa conduca pana in Istanbul, trebuie sa stie ca de la Bucuresti si pana acolo se fac aproximativ 9 ore, distanta fiind de aproximativ 700 de kilometri. Cea mai populara varianta de traseu este Giurgiu - Ruse - Veliko Tarnovo - Stara Zagora - Edirne. Daca va doriti sa ocoliti un pic, puteti ajunge la Istanbul si trecand prin statiunile de la Marea Neagra: Vama Veche - Varna - Burgas - Malko Tarnovo - Kirkareli. Daca alegeti sa faceti acest drum cu masina personala, va recomandam sa va ganditi ce vreti sa faceti in Istanbul. Traficul din oras este extrem de haotic si aglomerat, multi turisti preferand sa isi lase masina intr-o parcare de la marginea orasului.
Autocarul reprezinta o alta varianta la care puteti apela in cazul in care va doriti sa ajungeti la Istanbul, insa trebuie sa stiti ca in acest caz nu vorbim chiar despre cele mai confortabile autocare. Drumul cu autocarul se face de cele mai multe ori in aproximativ 12 ore. Totodata, exista si un tren care pleaca zilnic din Bucuresti inspre Istanbul, drumul urmand sa dureze aproximativ 19 ore!
In cele din urma, avionul reprezinta cea mai rapida si cea mai confortabila varianta pe care o puteti avea in vedere. Pegasus Airlines este o companie low-cost care zboara direct pe ruta Bucuresti - Istanbul, preturile fiind de multe ori chiar si pana in 100 de euro. De asemenea, Tarom si Turkish Airlines ofera zboruri zilnice pe aceasta ruta, insa preturile sunt ceva mai mari.
Istanbul este un oras care ne ofera foarte multe obiective turistice care merita sa fie vizitate, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de un program bine stabilit pentru a profita cat mai bine de timpul pe care il aveti la dispozitie. Totusi, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca de multe ori va veti pierde pe stradutele inguste si pline de comercianti ale orasului, asa ca nu uitati sa va lasati si ceva timp liber in program pentru cutreierat!
Zona Sultanahmet este una dintre cele mai bogate zone ale Istanbulului din punct de vedere turistic, aici regasindu-se trei dintre cele mai reprezentantive obiective ale orasului: Moscheea Albastra, Hagia Sofia si Palatul Topkapi. Distanta dintre acestea poate fi parcursa cu usurinta la pas, cele trei obiective fiind conectate intre ele de gradini verzi si intinse. Palatul Topkapi a reprezentat resedinta imperiala a sultanilor otomani pentru aproape 400 de ani, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective din oras.
Mergem mai departe si vorbim despre Marele Bazar, care se afla la doar un kilometru si jumatate de Palatul Topkapi, distanta care poate fi parcursa pe jos fara niciun fel de probleme. Marele Bazar este cea mai veche piata acoperita din lume, numarand peste 61 de strazi pline de magazine si comercianti. Fie ca va doriti niste suveniruri pentru prietenii de acasa, fie ca vreti sa va cumparati condimente sau cafea, Marele Bazar este gata sa va ofere tot ceea ce ii puteti cere! Tot ceea ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand intrati in Marele Bazar este ca va trebui sa negociati la sange atunci cand veti dori sa cumperi ceva!
Dupa ce ati vizitat pe indelete partea veche a orasului, puteti traversa Podul Galata pentru a ajunge in zona moderna a Istanbulului. Aleea pietonala Istiklal Caddesi este presarata cu restaurante, cafenele si magazine de lux, fiind una dintre cele mai importante zone turistice ale orasului. La capatul acesteia veti da chiar de Piata Taksim, considerata inima Istanbulului. Tot in partea noua a orasului se mai gaseste si Turnul Galata, construit tocmai in 1348, acesta oferind in zilele noastre o panorama de 360 de grade asupra orasului!
Asa cum spuneam si mai devreme, Istanbul este singurul oras din lume care este situat pe doua continente, ceea ce inseamna ca nu puteti pleca de aici fara sa ajungeti si in partea asiatica. Zona Kadikoy este una dintre cele mai vizitate zone ale partii asiatice ale Istanbulului, aceasta remarcandu-se printr-o atmosfera mult mai linistita si mai boema.
Nu puteti pleca din Istanbul fara o croaziera pe Bosfor, zeci de ambarcatiuni asteptandu-si clientii zi de zi pentru o calatorie de aproximativ 90 de minute. Este o calatorie extrem de placuta, care va va plimba intre cele trei zone ale orasului pentru doar cateva lire turcesti!
Fara doar si poate, Istanbulul este considerat unul dintre cele mai ofertante orase din intreaga lume atunci cand vine vorba despre factorul culinar. Bucataria turceasca este una foarte indragita de romani, ceea ce inseamna ca nu veti avea cum sa plecati de aici fara cateva kilograme in plus!
Daca vorbim despre Istanbul, vorbim automat si despre clasicul kebap, pe care il veti intalni sub fel si fel de forme la orice colt de strada. Fie ca vorbim despre kebap-ul simplu, despre Iskender Kebap, Durum Kebap sau Sis Kebap, este imposibil sa nu gasiti ceva care sa va placa. Daca tot suntem la capitolul street food, sa nu uitam sa vorbim nici despre kumpir, un cartof bine copt care este taiat in doua jumatati si peste care se adauga tot felul de ingrediente, incepand de la castraveti murati, porumb, masline si pana la bucati mici de carne. Atunci cand veti ajunge la Podul Galata nu aveti voie sa ratati celebrul sendvis cu macrou proaspat, preparat la gratar chiar in fata voastra!
Bineinteles, nu putem sa incheiem pana nu vorbim si despre celebrele deserturi turcesti. Asadar, este exclus sa plecati din Turcia fara sa incercati baclavalele autentice din Istanbul. Conform specialistilor locali, cele mai bune baclavale din oras se gasesc in partea asiatica a acestuia, tot acolo acestea fiind vandute si la preturi mult mai mici in comparatie cu zonele turistice. Tot la acest capitol includem si Dondurma, inghetata traditionala turceasca care vine la pachet cu multe rasete provocate de acrobatiile vanzatorilor!
Ultimele NOUTATI
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta
Recurs la morala - Cazul Calin Georgescu si istoria care, din pacate, nu ni s-a predat la scoala
Este ultimul moment! Descopera ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru impozitul pe microintreprinderi in 2025!
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta