Numarul turistilor rusi in tarile Uniunii Europene a scazut cu 90%
Inainte de declansarea razboiului din Ucraina, rusii calatoreau fara probleme cam peste tot in Europa. E-adevarat, cu vize, dar acestea se obtineau destul de usor, gratie Acordului de facilitare a eliberarii vizelor dintre UE si Rusia, in vigoare din 2007. In 2021, rusii au facut 16 milioane de excursii in tarile Uniunii, cele mai multe in Finlanda, Estonia, Germania, Italia si Polonia (in aceasta ordine). Apoi, dupa 24 februarie 2022, situatia s-a schimbat.
Unele tari, cele baltice in primul rand, au sugerat interzicerea completa a accesului cetatenilor rusi pe teritoriul UE.
Altele insa, printre care Germania si Franta, n-au fost de acord cu aceasta masura, astfel ca interzicerea nu s-a materializat si singura ingreunare a circulatiei rusilor spre Vest s-a produs doar ca efect al aplicarii restrictiilor asupra zborurilor dinspre Rusia.
Apoi, pe 9 septembrie 2022, Uniunea Europeana a hotarat sa suspende integral Acordul de facilitare a eliberarii vizelor mentionat mai sus si, in consecinta, cetatenilor rusi au inceput sa li se aplice normele generale ale Codului de vize.
Concret, asta a insemnat o crestere a taxei pentru cererea de viza de la 35 la 80 de euro, necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, cresterea timpului de prelucrare a cererilor de viza si norme mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrari multiple.
Corelata cu lipsa zborurilor directe spre Europa, aceasta masura a dus la o scadere cu 90% a turismului rusesc in tarile UE. Daca inainte se putea ajunge cu avionul in Vest in doar cateva ore, la un pret de 300-400 de euro, ulterior durata a ajuns la 8-24 de ore si la un pret de peste 1.000 de euro, din cauza rutelor ocolitoare, cu escale in alte aeroporturi.
Ca urmare, rusii au fost nevoiti sa se reorienteze. In 2022, principalele lor destinatii externe de vacanta au fost Turcia (5.300.000 turisti), Emiratele Arabe Unite (1.200.000) si Egipt (900.000), dar in imensa lor majoritate (45.000.000) ei au ales destinatii interne.
Tour operatorii din Rusia s-a trezit cu cereri consistente pentru o serie de destinatii care nu pareau prea atractive pentru un turist obisnuit – orasul Kazan de pe Volga, lacul Baikal din Siberia, Caucazul de Nord, Peninsula Kamceatka sau exclava Kaliningrad, cu kilometri intregi de plaja la Marea Baltica.
Asta nu inseamna insa ca turistii rusi nu sunt in continuare prezenti in Europa. Multi se bucura de vacante frumoase pe riviera franceza sau pe cea italiana si spera intr-o victorie a lui Putin in Ucraina. Ceea ce e aberant, pentru ca Franta si Italia fac parte din NATO, adversarul cu care se lupta de fapt Rusia (!).
De ce Uniunea Europeana nu interzice complet accesul rusilor pe teritoriul ei? Presedintele Zelenski a cerut insistent acest lucru, inca din august anul trecut, convins ca, daca ar trai complet izolati in lumea lor, rusii si-ar schimba rapid optica asupra actiunilor lui Putin.
Sursa foto: www.pexels.com