Ruta Cultural Turistica a Bisericilor de Lemn din Romania a fost lansata in circuitul turistic
ruta biserici lemnrute turistice romaniarute culturale romaniaturism romania
Ruta Cultural Turistica a Bisericilor de Lemn din Romania a fost lansata oficial, ieri, in cadrul evenimentului "Protejarea si valorificarea cultural turistica a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crisului, Bihor", organizat de Agentia de Management al Destinatiei Bihor, Parohia Ortodoxa din Valea Crisului si Episcopia Ortodoxa a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei. Proiectul este cofinantat de Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului - Timbrul Monumentelor Istorice.
Ruta Cultural Turistica a Bisericilor de Lemn din Romania, recunoscuta de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, poate fi descrisa ca o calatorie in timp, de-a lungul a sute de ani de istorie.
Obiectivele turistice cuprinse in ruta evidentiaza esenta spiritului romanesc comunitar si a creativitatii sale artistice, regasita in bagajul decorativ, pictural si conceptual.
Pe parcursul calatoriei turistii vor avea posibilitatea de a cunoaste traditii stravechi, care spun povestea geniului popular romanesc si al unitatii neamului.
Ruta cuprinde zece lacasuri de cult din judetul Bihor; 13 din judetul Cluj; peste 100 de biserici de lemn si manastiri din judetul Maramures; zece din judetul Satu Mare; 16 din judetul Suceava; 16 din judetul Neamt si doua biserici de lemn din judetul Mehedinti.
Ruta ramane deschisa si altor judete care doresc sa promoveze patrimoniul antropic detinut.
Obiectivele turistice regasite in Ruta Cultural Turistica a Bisericilor de Lemn din Romania vor oferi celor care le viziteaza posibilitatea de a invata, de a trai si de a lua parte la o experienta semnificativa, antrenanta si memorabila, care poate fi personalizata in functie de interesele fiecaruia.
Acest fapt este datorat diversitatii patrimoniului antropic si natural, legendelor, gastronomiei locale, dar si posibilitatii de a desfasura activitati, precum turismul cultural, speologic sau de aventura.
Un obiectiv important este certificarea rutei de catre Consiliul Europei. Sistemul de recunoastere voluntara, caracterizat de experienta dobandita la nivel institutional prin exercitarea calitatii de membru al Acordului Partial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmareste constientizarea actorilor din turism asupra semnificatiei patrimoniului cultural material si imaterial pentru societate si pentru generatiile urmatoare, in contextul valorificarii economice durabile.
Procedural, dupa depunerea documentatiei la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, initiatorii de proiecte vor primi, in termen de 30 de zile, raspunsul privind recunoasterea drept Ruta Cultural Turistica locala, regionala sau nationala.
Rutele Cultural Turistice Nationale trebuie sa cuprinda obiective turistice din minimum trei judete, iar cele realizate la nivel regional din minimum doua localitati.
In prezent, 49 de Rute Cultural Turistice din Romania beneficiaza de recunoasterea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.