Cum recunoastem alergiile si virozele de primavara
alergieviroza respiratorietest antigen
Alergiile si virozele respiratorii sunt afectiuni frecvent intalnite primavara, care se manifesta printr-o multime de reactii de hipersensibilitate fata de anumite substante straine pentru organism. Alergenii din aer (polenul sau praful) si alergenii alimentari reprezinta principala cauza de aparitie a unei reactii alergice.
Schimbarea anotimpului poate insemna pentru multe persoane alergii, viroze si sinuzite. Alergia este caracterizata ca un raspuns anormal al sistemului imunitar, care apare in urma contactului cu o substanta straina. Numarul in crestere al persoanelor care sufera de alergii face ca acestea sa devina o problema reala de sanatate. Insa alergiile care apar primavara sunt ignorate si tratate ca o viroza obisnuita, pentru ca nu stim sa facem diferenta dintre simptomele unei alergii si o raceala sau o viroza.
Care sunt simptomele virozelor respiratorii
Majoritatea afectiunilor respiratorii de sezon sunt cauzate de virusuri. Cele cauzate de bacterii sunt mai putin frecvente si pot sa apara in urma complicatiei unei viroze respiratorii sau a unei boli cronice. Pentru a elimina orice alta cauza, este important sa mergem la medic si sa ne testam, iar unul dintre testele pe care le putem face este
testul antigen.
Testele rapide Covid au valoare oficiala de diagnostic si contribuie la depistarea infectarilor cu noul coronavirus. Realizarea acestor teste are ca scop identificarea persoanelor infectate, pentru a se putea lua masuri de limitare a transmiterii virusului catre alte persoane.
Similar virusului SARS-CoV-2, si virozele respiratorii au un debut acut, deosebirea fiind ca simptomatologia COVID poate fi mult mai imprevizibila, de la forma asimptomatice, la forme severe, in functie de varianta de coronavirus. Cele mai frecvente simptome ale virozelor respiratorii sunt cefaleea, nasul infundat, tusea uscata, durerile musculare, febra si prezenta secretiilor apoase la nivelul nasului.
Persoanele care sunt diagnosticate cu viroza respiratorie prezinta o ameliorare a simptomelor dupa doar cateva zile de la debut. In cazul unei evolutii nefavorabile, suprainfectarea bacteriana are loc la cateva zile de la debutul infectiei virale. Aceasta inseamna alterarea starii generale, aparitia unor secretii nazale, tuse cu expectoratie si temperatura ridicata.
Pe langa virozele respiratorii, exista numeroase alergii care se manifesta primavara, in diverse moduri. In aceasta perioada a anului, simptomele unei alergii pot fi confundate usor cu virozele respiratorii. Persoanele alergice prezinta secretii nazale apoase, nas infundat, cefalee, scaderea mirosului, tuse seaca, senzatie de sufocare si oboseala. Daca observi ca aceste simptome apar in fiecare an, in aceeasi perioada, este recomandat sa consulti un alergolog, care iti va prescrie un tratament adecvat.
Cum tratam alergiile si virozele respiratorii
Tratamentul medicamentos, desensibilizarea alergica si imunoterapia sunt optiunile terapeutice care au rolul de a remitealergiile. Nu toate persoanele afectate se vindeca in totalitate ca urmare a acestor terapii, insa obtin o reducere a simptomelor pe o perioada lunga de timp, care variaza in functie de pacient. Dupa acest interval de timp, simptomele pot sa revina, dar intr-o forma mult mai usoara, in conditiile unui tratament antialergic de fond.
Rolul desensibilizarii alergice este ca sistemul imunitar sa nu mai lupte cu substantele care in mod normal nu fac rau (polen, praf, mucegai). Sistemul imunitar invata sa tolereze acesti alergeni, asa cum se intampla in cazul persoanelor care nu sufera de alergii.
Tratamentul pentru virozele respiratorii are rolul de a inlatura factorul etiologic si este adaptat la diversitatea si severitatea simptomelor. In general, schema de tratament poate include medicamente antivirale, decongestionante nazale, antitusive si expectorante.
Virozele respiratorii nu pot fi oprite in toate cazurile, insa mentinerea igienei, evitarea zonelor aglomerate, mai ales in lunile reci, si vaccinarea antigripala reprezinta masuri de preventie pe care le putem adopta oricand, pentru a minimiza riscul de contaminare si dezvoltare a unor forme grave de infectii respiratorii.
Virozele respiratorii fac parte dintr-o categorie de afectiuni frecvent intalnite. Simptomatologia asociata cu infectiile respiratorii virale poate varia de la una simpla, care nu presupune un grad ridicat de disconfort, pana la una severa, care poate reprezenta un risc major pentru sanatate. De aceea, este extrem de importanta vizita la medic chiar de la debutul primelor simptome, pentru a identifica factorul etiologic, a estima posibilele evolutii ale bolii in timp si pentru a administra un tratament potrivit.
Alergiile si virozele respiratorii sunt afectiuni comune in special primavara, iar formele mai grave care nu sunt tratate la timp pot reprezenta un risc serios pentru starea de sanatate. De aceea, este important sa mergem la doctor daca simptomele se agraveaza, pentru a ni se prescrie un tratament potrivit sau un tip de terapie de imunizare care sa previna agravarea acestor afectiuni.
Sursa foto: Shutterstock