Klaus Iohannis: Ne-am plafonat la o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Sa mai avem rabdare 2-3 saptamanai
klaus iohannispandemieepidemiecarantina partiala
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca in acest moment epidemia din Romania se afla pe o faza de platou, cu o medie de 10.000 de cazuri pe zi, ca efect al restrictiilor nou adoptate si prelungirii starii de alerta de la jumatatea lunii octombrie. Seful statului sustine ca aceasta cifra nu este una buna, insa face apel la romani carora le cere sa aiba rabdare inca doua-trei saptamani, sa respecte in continuare regulile, fiindca atunci ar trebui sa se vada efectele carantinei partiale de la inceputul lunii noiembrie.
''Va amintiti ca la mijlocul lui Octombrie guvernul a prelungit starea de alerta si a stabilit un set de masuri. Avem un impact. De 2 saptamani avem o plafonare vizibila la numarul de infectari noi. Asta e o veste buna si ne arata ca masurile au efect. (...) Aceste efect de plafonare a aparut in urma setului de masuri din octombrie. Trebuie insa sa fim sinceri si sa spunem ca plafonarea la 10.000 este mult prea sus. Avem un numar prea mare de cazuri grave la Terapie Intensiva si avem un numar mult prea mare de decese, si atunci a fost nevoie de un nou set de masuri, setul care a intrat in vigoare de luni.
Iarasi, va cer respectarea masurilor si rabdare! Trebuie sa avem rabdare si sa respectam aceste masuri. Va trebui sa asteptam doua-trei saptamani pana cand noul set de masuri va produce efectele dorite - efectele dorite: ingradirea pandemiei, scaderea sau cel putin limitarea numarului de noi infectari, limitarea cazurilor grave si, evident, speram intr-o reducere a mortalitatii. Aceste lucruri sunt extrem, extrem de importante.
Va solicit tuturor: respectati noul set de masuri! Este nevoie de aceste masuri pentru sanatatea noastra, a tuturor, pentru a da o sansa medicilor sa se ocupe de cazurile grave din spitale.”, a declarat, vineri, presedintele.
Acestea pot fi redactate la computer, cat si scrise olograf ( de mana). De asemenea, e acceptata si prezentarea variantei online a documentelor. In cazul declaratiei, pentru varianta online, ea trebuie sa prezinte semnatura olografa a celui care o foloseste, precum si data pentru care e valabila. In cazul adeverintei, pentru a putea fi prezentata online e nevoie sa existe semnatura olografa a reprezentantului legal al angajatorului si data la care a fost completata adeverinta.
Citeste si: Al doilea val al pandemiei mentine incertitudinile noilor previziuni macroeconomice ale BNR