Purtati masca sau... acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate? Cum vrea ANCP sa faca distinctia intre cele doua

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Purtati masca sau... acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate? Cum vrea ANCP sa faca distinctia intre cele doua
Purtati masca sau... acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate? Cum vrea ANCP sa faca distinctia intre cele doua
de Vlad Strunescu la 27 Nov. 2020
Urmareste-ne pe Google News
acoperitoare facialemasti protectieordin anpc mastiordin ancp acoperitoare faciale

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a lansat in dezbatere publica Proiectul de Ordin privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza acoperitoare faciale de utilizat in colectivitate.

 
 
Proiectul a fost realizat ca urmare a rezultatelor partiale centralizate in urma verificarilor efectuate de comisarii ANPC pe piata de masti din Romania, care atesta ca peste jumatate dintre aceste produse prezinta diverse neconformitati, cantitatea ajungand la aproximativ 20 de milioane de bucati, care au si fost retrase de pe piata.

 
Ordinul vizeaza evitarea inducerii in eroare a consumatorului cu privire la:
 
- desemnare produsului pentru mastile care nu sunt nici dispozitive medicale si nici echipamente individuale de protectie prin denumirea acoperitoare faciale de utilizat in colectivitate;
 
- Informatiile sa fie in acelasi camp vizual cu denumirea si cu caractere care sa asigure lizibilitatea si vizibilitate, vor fi inscriptionate avertismente care vor avea inscris in preambul termenul AVERTISMENT sub forma bolduita pentru a fi scos in evidenta precum sunt inscrisi alergenii in cazul produselor alimentare, in asa fel incat consumatorul sa perceapa informatia transmisa si sa poata alege produsul in cunostinta de cauza.
 
In acelasi camp vizual cu denumirea se va inscrie sintagma "Acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate nu este un dispozitiv medical in sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (masti chirurgicale) si nici nu este echipament individual de protectie in intelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protectie respiratorie)".
 
De asemenea, pentru acoperitoarele faciale, care nu sunt dispositive medicale, nu trebuie sa existe nici o mentiune in instructiuni sau in descrierea produsului referitoare la protectie impotriva particulelor si/sau agentilor infectiosi si nici sintagma echipament individual de protectie.
 
Potrivit ANPC, este important sa fie afisate avertismente si informatii, atat la locul de comercializare cat si pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor masti, respectiv ACOPERITOARE FACIALA DE UTILIZAT IN COLECTIVITATE

Citeste si: Dumnezeul catedralelor
 
Autoritatea a notificat si in sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare care prezinta risc pentru sanatatea/viata consumatorilor, sistem care functioneaza la nivelul Uniunii Europene (RAPEX), faptul ca au fost identificate pe piata nationala produse din aceasta categorie care au prezentat un risc serios pentru consumatori.
 
Articolul 1 al Ordinului stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza pe piata nationala acoperitoare faciale de utilizat in colectivitate.
 
Articolul arata ca operatorii economici sunt obligati sa asigure consumatorilor informatii corecte, complete si precise, care sa permita acestora sa achizitioneze acoperitoare faciale de utilizat in colectivitate. Operatorii economici sunt obligati sa afiseze la locul de comercializare, denumirea produsului pentru mastile care nu sunt nici dispozitive medicale si nici echipamente individuale de protectie prin denumirea ACOPERITOARE FACIALA DE UTILIZAT IN COLECTIVITATE.
 
In acelasi timp, operatorii economici sunt obligati ca ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate introduse pe piata sa fie marcate obligatoriu, cu informatiile necesare care se inscriu in mod vizibil, lizibil, usor de inteles, durabil, in acelasi camp vizual, dupa caz, pe eticheta, ambalaj de vanzare ori altele asemenea ce insotesc produsul, pe fiecare din cel mai mic pachet comercializabil disponibil, cu urmatoarele elemente: 
 
a) denumirea producatorului, marca comerciala sau alte mijloace de identificare;
 
b) producatorii si importatorii din state care nu sunt membre ale  Uniunii Europene au obligatia sa isi precizeze adresa postala a sediului social in elementele de identificare; producatorii, ambalatorii sau distribuitorii din state membre ale Uniunii Europene au obligatia sa isi precizeze adresa postala a sediului social unde pot fi contactati;
 
c) denumirea produsului si anume: „Acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate” urmata de versiunea documentului sau denumirea specificatiei nationale urmata de CWA;
 
d) un mijloc de identificare a produsului;
 
e) cantitatea;
 
f) termenul de valabilitate;
 
g) principalele caracteristici tehnice si calitative;
 
h) compozitia, in cazul in care produsul este fabricat din material textil trebuie specificate denumirea si procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, in ordine descrescatoare;
 
i) instructiuni de depozitare si pastrare;
 
j) nivelul eficientei filtrarii;
 
k) metoda de testare a eficientei filtrarii utilizate, de exemplu, referinta de identificare standard sau metoda de testare nationala;
 
l) tipul de acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate, respectiv reutilizabile sau de unica folosinta;
 
m) tipul de utilizatori, respectiv copil sau adult.
 
n) avertisment de restrictie adecvat varstei, respectiv Nu este potrivit pentru copiii sub 3 ani
 
Articolul 3 ii oblica pe operatorii economici ca, pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate introduse pe piata sa fie marcata in mod obligatoriu, sintagma "Acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate nu este un dispozitiv medical in sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - masti chirurgicale si nici nu este echipament individual de protectie in intelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 - dispozitive de protectie respiratorie", in acelasi camp vizual cu denumirea si cu caractere care sa asigure lizibilitatea si vizibilitatea.
 
La Articolul 4, operatorii economici sunt obligati ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate introduse pe piata sa fie marcata suplimentar, cu termenul AVERTISMENT in fata lor, sub forma bolduita si cu avertismentele de mai jos, astfel incat consumatorul sa perceapa informatia transmisa si sa poata alege produsul in cunostinta de cauza:
 
De asemenea, operatorii economici sunt obligati ca, pe ambalajul  acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate introduse pe piata, sa informeze consumatorii cu privire la utilizarea in mod corect a produselor, astfel: 
 
- Este important sa urmati aceste instructiuni; 
 
- Daca sunteti bolnav, aceasta acoperitoarele faciala de utilizat in colectivitate nu este adecvata. Solicitati sfatul medicului dumneavoastra! 
 
- Acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate nu este un dispozitiv medical in sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - masti chirurgicale si nici nu este echipament individual de protectie in intelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 - dispozitive de protectie respiratorie. 
 
Intotdeauna verificati faptul ca acoperitoarea faciala de utilizat in colectivitate este corect potrivita si va acopera nasul, gura si barbia. Se recomanda ca aceasta sa fie purtata pe piele; barbile pot reduce eficienta de filtrare sub limitele stabilite.
 
- Acoperitoarea faciala de utilizat in colectivitate nu inlocuieste masurile de protectie (spalare periodica a mainilor, distantare fizica, contact redus cu alte persoane).
 
- Acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate reduce proiectarea picaturilor de saliva eliberate in timpul respiratiei de catre utilizatori in mediul inconjurator. 
 
- A nu se utiliza in timpul participarii la o activitate fizica solicitanta.
 
- A se inceta utilizarea acestui produs la primele semne de deteriorare.
 
- Se recomanda ca acoperitoarea faciala de utilizat in colectivitate cu specificatia ”reutilizabila” sa fie spalata inainte de prima utilizare, cu exceptia cazului in care producatorul recomanda altfel.
 
- Acoperitoarele faciale de utilizat in colectivitate nu sunt potrivite pentru copiii sub 3 ani. Se recomanda supravegherea copiilor intre 3 si 12 ani in timpul purtarii acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate. O acoperitoare faciala de utilizat in colectivitate care ingreuneaza capacitatea utilizatorului de a respira imediat ce este pusa este considerata nepotrivita. Este nevoie de timp pentru a se simti confortabil cu acoperitoarea faciala de utilizat in colectivitate.
 
Operatorii economici sunt obligati ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat in colectivitate introduse pe piata, sa informeze consumatorii cu prvire la:
 
a) Instructiuni de curatare/spalare/ uscare;
 
b) In cazul acoperitoarelor faciale de utilizare in colectivitate reutilizabile, numarul maxim de cicluri de curatare pentru care este garantata conformitatea;
 
c) Modalitatea in care se potriveste, se foloseste, se pune si se indeparteaza acoperitoarea faciala de utilizat in colectivitate poate fi indicat prin pictograme.

Citeste si: Black Lives Matter: mari scriitori de limba engleza anatemizati de Biblioteca Nationala Britanica pentru fapte savarsite de stramosii lor, cu sute de ani in urma
 
Ordinul mai prevede ca informarea consumatorilor se realizeaza de catre operatorii economici in mod clar, usor de inteles, lizibil si vizibil, durabil, in limba romana.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x