Alerta de la Guvern: reduceti consumul de apa. Ministrul Mediului: renuntati la placerea deosebita de a sta minute in sir sub dus
consum de apareducere consum de apaconsum responsabil de apaseceta
Conditiile meteo nefavorabile, canicula si seceta pedologica care au venit peste Romania ii determina pe oficialii guvernamentali sa le ceara cetatenilor sa consume apa intr-o maniera mai responsabila.
Guvernantii nostri exclud riscul de a ramane fara apa la nivel national, dar vorbesc despre faptul ca, in unele regiuni, situatia e foarte grava, pe fondul temperaturilor caniculare si a secetei. Tocmai pentru a ne asigura ca nu ramane nimeni fara apa, trebuie cu totii sa depunem un minim de efort si sa consumam apa intr-o maniera mai responsabila.
De exemplu, putem scurta timpul de baie, putem opri robinetul in timp ce ne periem dintii si alte asemenea gesturi aparent minore, dar care, urmate de sute de mii de oameni, pot avea un mare impact asupra rezervelor noastre de apa.
"Sfaturile sunt cunoscute, lumea a auzit despre ele, dar nu ne gandim in fiecare zi sa nu facem baie in cada, sa folosim dusul pe un timp cat mai scurt si fara a beneficia de placerea deosebita de a sta minute in sir sub dus. De a nu mai lasa apa sau robinetul deschis in momentul in care ne spalam pe dinti, de a nu uita robinetul sa curga, cand nu avem nevoie de apa. Sunt foarte multe metode. Dar cel putin dusul salveaza zeci de litri de apa daca nu facem baie in cada. Si oprirea robinetului atunci cand folosim efectiv apa (...)
Sunt locatii afectate, sunt localitati, comunitati afectate, dar per ansamblu, in continuare, marile rezervare, marile lacuri de acumulare stau bine. Sunt la un grad de umplere de 68 – 70 de grade, chiar unele sunt peste 80 sunt si cateva cu cantitati mai mici de apa.
Dar inca nu suntem in zona de reducere critica, sub un prag critic. Vom analiza maine dimineata inca o data, aceste situatii pe care le primesc aproape zilnic", a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
"Restrictiile dispuse pe plan local vin in sprijinul refacerii rezervelor"
"Atentionarile si apelurile vor veni in continuare, pentru ca vor fi administratii locale care vor trebui sa ia masuri pentru asigurarea apei potabile pentru toti cetatenii si pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu si lung. Restrictiile dispuse pe plan local vin in sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, in acele perioade in care se aplica restrictiile. Sunt foarte multe localitati care au sisteme de alimentare cu apa potabila construite pe un consum normal, fara a consuma apa potabila pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de inot, udatul gradinii sau a gazonului. Mai ales in aceasta perioada trebuie sa fim responsabili si sa avem grija de aceasta resursa", a mai spus ministrul, dupa sedinta de guvern de miercuri.
Cum reducem consumul de apa in locuinta?
Exista numeroase metode prin care putem reduce consumul de apa. Dupa cum spune si ministrul Mediului, o astfel de masura ne ajuta in plan national sa securizam rezervele, dar va avea impact si asupra facturilor noastre la utilitati, motiv pentru care nu avem nimic de pierdut daca adoptam un comportament mai responsabil. Din contra!
Iata cateva metode prin care putem face economie de apa:
-
12% din consumurile totale de apa dintr-o casa provin din scurgeri necontrolate. Asigurati-va ca instalatiile sunt in perfecta stare de functionare, mai ales cele din baie!
-
se impune verificarea perioadica a centralei, a caloriferelor dar si a tevilor de legatura intre echipamentele de incazire. Si acestea pot fi o cauza a pierderilor de apa din locuinta.
-
robinetele trebuie sa fie intotdeauna foarte bine inchise si sa nu genereze pierderi nici chiar prin picaturi mici.
-
daca apa este oprita in timp ce ne periem pe dinti, in cele 2-4 minute dedicate acestei activitati, am putea economisi 5000 de litri de apa, tinand cont ca la un sigur periaj cu robinetul deschis consumam peste 4 litri de apa.
-
daca aveti posibilitatea, instalati un robinet cu senzor. Poate reduce consumul de apa cu 70%!
-
umpleti masina de spalat haine. Alegeti sa spalati rufe doar atunci cand cuva de la masina e plina, nu irositi apa pentru doar cateva obiecte. Un singur ciclu de spalare consuma aproximativ 150 de litri de apa!
-
daca aveti posibilitatea, colectati apa de ploaie si folositi-o, de exemplu, la udatul gradinii.
-
evitati sa dezghetati mancarea din congelator sub jetul de apa, ci mutand-o in frigider.
-
evitati jetul de apa pentru spalarea legumelor, optati pentru un bol cu apa, unde sa le puteti curata pe toate.
-
udati plantele din gradina dimineata sau seara, cand temperaturile scad. Astfel, evitati evaporarea apei si veti consuma mai putine resurse.
Te-ar putea interesa si: Nu rupeti usa bancilor sa cereti amanarea ratelor, o sa va coste scump. Ce trebuie sa faci, de fapt, daca ai ajuns la fundul sacului
Foto: pixabay