Firmele romanesti au inceput concedierile. Acestea sunt efectele noului Cod fiscal, acuza patronii
part-timeangajati part timenoul cod fiscal 2022cod fiscal 2022firmeconcedieri
Dupa ce Codul fiscal a fost modificat in sensul in care pentru angajatii part-time angajatorii sunt obligati sa plateasca taxe la stat de trei ori mai mari, managerii locali au inceput disponibilizarile.
Patronilor romani li se pare absurda si nejustificata impunerea unor taxe si contributii de trei ori mai mari catre buget, in cazul angajatilor care lucreaza doar cateva ore pe zi, nu o norma intreaga.
Firmele, care se confrunta la randul lor cu spatiu fiscal redus, lipsa de lichiditate, probleme de aprovizionare si scumpiri la utilitati, sustin ca nu au de unde sa achite poveri fiscale mai mari. Asa au inceput sa apara concedierile, iar fenomenul e asteptat sa prinda un contur si mai agresiv in perioada urmatoare.
Concret, inainte de modificarea Codului fiscal, pentru un angajat ce muncea 4 ore pe zi, deci part-time, firma platea catre stat 299 de lei. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi fiscale, pentru acelasi volum de munca, firma e obligata sa plateasca triplu, respectiv 894 de lei!
Din nefericire, pentru angajatii care-si pierd joburile, situatia poate fi cu adevarat dramatica in aceasta perioada marcata de scumpiri, cand orice ban in plus este de mare folos, in fiecare gospodarie. Situatia e cu atat mai grava cu cat primii care sunt dati afara in aceasta perioada sunt persoanele cu o slaba pregatire profesionala, care nu afecteaza productivitatea companiilor. Vizati sunt, de exemplu, angajatii care se ocupa de curatenia in cadrul cladirilor de birouri. Insa afectati vor fi si tinerii studenti, care sunt de obicei persoanele care se indreapta cel mai mult catre colaborari part-time, pentru a putea sa se ocupe si de cursuri, dar si sa castoige experienta si ceva bani in acelasi timp.
Desigur, e posibil ca unele companii sa prefere sa lanseze angajatilor oferta de a lucra cu norma intreaga, dat fiind faptul ca un contract cu norma intreaga ii costa cat unul part-time, dar in prima situatie castiga la capitolul de productivitate.
De retinut, totusi, ca "suprataxarea muncii partiale nu se aplica si
angajatilor care au contracte la mai multe companii si care la final de zi, adunate, ajung la 8 ore. Exceptie fac si studentii, elevii, pensionari ori persoanele cu dizabilitati care lucreaza mai putin de opt ore pe zi", noteaza
Stirileprotv.
"Am observat pe grupurile de contabilitate, cu colegi care opereaza aceste contracte de munca, ca exista o tendinta generalizata de desfiintare, cu inregistrare in Revisal a acestor contracte de munca cu timp partial, fara ca acestea sa fie refacute pe contracte de munca pe 8 ore. Deci, in acest moment, efectul este negativ in sensul ca se desfiinteaza contractele de munca cu timp partial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai incasa", explica Adrian Benta, consultant fiscal, pentru sursa citata.
Te-ar putea interesa si: Ghidul angajatorului. Este interzisa concedierea unui salariat pentru vreunul dintre aceste 3 motive!
Foto: pixabay