Anul acesta ne distram mai putin: Revelionul 2021 - 2022 se incheie la ora 21:00
revelion 2022masuri revelionsarbatori de iarnacnsu1 decembrie 2022
Conform unei decizii de luni a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) - care trebuie adoptata si de Guvern - petrecerile de Revelion trebuie sa se incheie la cel tarziu ora 21:00. Prin urmare, vom ciocni cupele de sampanie cu trei ore mai devreme, celebrand "in avans" trecerea in noul an.
In baza textului Hotararii nr.105 din 19.11.2021 a CNSU, autoritatile propun mai multe masuri, printre care aceea ca petrecerile de Anul Nou sa se incheie la ora 21:00, iar participarea la astfel de evenimente trebuie sa se faca pe baza certificatului verde digital, care atesta fie ca oamenii au trecut prin boala, fie ca s-au vaccinat. Testarea nu este inclusa.
Astfel, conform Art. 4, alin. (1), "Se propune ca organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sa fie permisa, doar in intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea mastii de protectie si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana".
De asemenea, se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
Masuri si pentru 1 decembrie
Astfel, se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei sa fie permisa cu participarea, in zona oficiala, in municipiul Bucuresti a cel mult 400 de persoane, iar in municipiile resedinta de judet a cel mult 200 de persoane si cu respectarea urmatoarelor masuri:
a) purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii;
b) dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care sosesc in spatiul delimitat in care se desfasoara ceremonia;
c) mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participanti, acolo unde este posibil, precum si delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/sosesc in spatiul in care se desfasoara ceremonia;
f) realizarea accesului participantilor conform masurilor stabilite de institutia organizatoare, pe baza situatiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, in scopul prevenirii contaminarii cu virusul SARS-CoV-2.
Pentru a avea acces la aceste evenimente, romanii trebuie s asigure o distanta de minimum 1 metru intre participanti, portul mastii de protectie si respectarea masurilor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 fiind obligatorii.
De asemenea, documentul CNSU mai prevede propune permiterea organizarii si desfasurarii activitatilor specifice Zilei Nationale a Romaniei la sediul autoritatilor si institutiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autoritatilor si institutiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafete de minim 2 mp pentru fiecare persoana participanta si respectarea regulilor de acces si protectie sanitara stabilite de institutia organizatoare.
Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate in cadrul activitatilor de mai sus sa fie permis doar pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
Atentie: masurile nu au intrat in vigoare, deci inca nu se aplica. Pentru a produce efecte, acestea vor fi adoptate si de Guvern sau, dupa caz, de catre conducatorii ministerelor sau organelor administratiei publice centrale.