Anuntul momentului pentru romanii care au sobe pe lemne: ce se intampla cu lemnul de foc pentru la iarna. E oficial
lemne de focsoba pe lemnecentrala pe lemnelemne de focromsilva
Romanii care au sobe sau centrale termice pe lemne, trebuie sa stie ca autoritatile sunt prevazatoare si anunta ca vin in intampinarea cererii crescute de material lemnos pentru ardere.
Astfel, potrivit reprezentantilor Romsilva, va fi suplimentata cantitatea de lemn pentru foc destinat populatiei. Ca fapt divers, va fi majorat cu o cantitate impresionanta (500.000 de metri cubi) si lemnul dedicat industriei!
"Avand in vedere cererea ridicata pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentarii volumului oferit pe piata cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din productia acestui an.
Conform prevederilor legale, aceasta masura va fi supusa aprobarii Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in sedinta din 29 septembrie", transmite institutia.
Te-ar putea interesa si: Romania, o forta energetica: putem dormi linistiti, la iarna criza ne va ocoli
Romsilva urmareste, astfel, sa fie acoperita cererea de lemn de foc pentru iarna acesta.
De teama facturilor la gaz si electricitate, romanii ar putea arde mai multe lemne pentru a se incalzi iarna aceasta
Se anticipeaza ca aceasta cerere va fi una ridicata, dat fiind faptul ca multi romani care inca au in case sobe vor incepe sa le puna in functiune, in detrimentul altor surse de incalzire, cum ar fi, de exemplu, caloriferele, din cauza costurilor facturilor la energie.
De altfel, multi romani e posibil sa isi instaleze centrale pe lemne si sa le demonteze pe cele pe energie electrica sau gaz natural, tot din cauza scumpirii acestor resurse.
Toate aceste comportamente se vor reflecta intr-o crestere a cererii pe piata lemnului de foc!
Totodata, mai anunta reprezentantii Romsilva, conducerea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva analizeaza posibilitatea relocarii, din padurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde exista excedent, in special in zonele de munte, catre zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piata lemnului pentru foc.
Conform celor transmite de Romsilva, "in primele opt luni ale acestui an, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a livrat direct populatiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decat in perioada similara a anului trecut, si se estimeaza ca pana la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populatiei va fi de circa doua milioane de metri cubi".
Regia Nationala a
Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat. Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.
Foto: freepik.com