BREAKING. Cine preia conducerea DNA dupa demiterea Laurei Codruta Kovesi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BREAKING. Cine preia conducerea DNA dupa demiterea Laurei Codruta Kovesi
BREAKING. Presedintele Iohannis o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA
de Ana Tudor la 09 Iul. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
revocare dnarevocare kovesiklaus iohanniscodruta kovesi

Anunt de ultima ora de la Palatul Cotroceni: Presedintele Klaus Iohanis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA, in conformitate cu decizia CCR. Anuntul a fost facut public luni dimineata, de catre purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei.

12:45 Cine preia conducerea DNA dupa demiterea Laurei Codruta Kovesi

Interimatul la conducerea DNA va fi asigurat de procurorul sef adjunct al institutiei, Marius Iacob, pana cand va fi desemnata o persoana conform procedurii, de catre procurorul general Augustin Lazar.
 
Anuntul procurorului general cu privire la persoana care va fi numita sef interimar al DNA va fi facut cel mai probabil in cursul zilei de astazi si este de asteptat ca aceasta sa faca parte si in prezent din cadrul institutiei.
 
Conform legii, propunerea de numirea a noului sef DNA vine de la ministrului Justitiei si trebuie avizata de CSM, dupa care numirea ar urma sa fie facuta de presedintele tarii.
 
Totusi, de procedura amintita anterior nu a fost tinut cont recent, cand ministrul Justitiei a propus un nou sef la DIICOT - pozitie pentru a fost organizat un concurs, iar la final propunerea a fost facuta tot de ministrul Justitiei.

12:30 Laura Codruta Kovesi face primele declaratii dupa suspendarea din functie

Episodul de azi nu e o infrangere, declara raspicat Kovesi, care a participat la o conferinta de presa in care a transmis ca a luat act de decizia de revocare publicata in Monitorul Oficial si incurajeaza romanii sa nu renunte la lupta anticoruptie.

"Am fost procuror-sef al DNA timp de 5 ani si tot ce am realizat, sau nu au realizat, am consemnat intr-un raport care va fi disponibil in putin timp. In ce priveste procedura de revocare, va reamintesc ca propunerea nu a intrunit conditiile prevazute de lege. CSM a dat aviz negativ.
 
 Am dovedit ca motivele invocate de ministrul Justitiei sunt nereale si neintemeiate Decretul de revocare lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei? Nu comentez decizia CCR, insa as vrea sa arat ca motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi subordonati Ministrului Justitiei. O clarificare ramane necesara”, explica Laura Codruta Kovesi.
 
(... )Despre mine, va pot spune ca am luat act de decretul de revocare. Incepand de azi nu voi mai lucra in cadrul DNA, voi ramane procuror", a declarat Kovesi.

11:30 Decretul de revocare a sefei DNA a fost publicat in Monitorul Oficial la doar o ora de la anuntul oficial.

Declaratia completa a purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale: 
 
„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca Romania nu poate face pasi inapoi de la statutul de tara in care domneste legea si in care suprematia Constitutiei este respectata. In Romania, lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie diminuata ori blocata in niciun fel. Dimpotriva, trebuie sa continue. Niciuna dintre institutiile implicate in lupta impotriva coruptiei  nu trebuie sa fie supusa presiunilor sau incercarilor de decredibilizare.
 
Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca Romania este si trebuie sa ramana un stat de drept. Statul de drept, ca si democratia autentica, se manifesta zi de zi, prin decizia si alegerea fiecarui cetatean de a respecta, mai presus de orice, Constitutia si legile acestei tari. O abatere de la acest principiu ar insemna, de fapt, o lovitura si o diminuare a statului de drept.
 
Intr-un stat de drept, hotararile Curtii Constitutionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecatorilor constitutionali le revine responsabilitatea uriasa ca, in asigurarea suprematiei Constitutiei, sa nu se indeparteze de la spiritul acesteia, care se fundamenteaza pe traditiile democratice ale poporului roman si pe idealurile Revolutiei din Decembrie 1989.
 
Insa, hotararile Curtii Constitutionale trebuie respectate si aplicate nu numai de catre Presedintele Romaniei, ci si de majoritatea politica, o majoritate care decide modificari legislative cu impact major asupra statului de drept.
 
Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constitutionala a decis, si citez aici: Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kövesi.
 
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, ca respecta Constitutia si legile tarii si a actionat permanent in acest sens. Prin urmare, in executarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astazi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruta Kövesi din functia de  procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
 
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, subliniaza ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie, in niciun caz, abandonata sau incetinita. Coruptia afecteaza viata fiecarui cetatean si dezvoltarea Romaniei. Banul public nu poate fi folosit in interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice si blocarea luptei anticoruptie se traduce prin lipsa de spitale, scoli, autostrazi, administratie publica eficienta.
 
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia ca, indiferent de numele procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta institutie are obligatia sa-si continue activitatea in mod profesionist, la cel mai inalt nivel de performanta”, a declarat Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

******************************

Procedura prevede ca revocarea sa intre in vigoare odata cu publicarea deciziei in Monitorul Oficial. Palatul Cotroceni nu a publicat inca decretul de suspendare din functie a sefei DNA.
 
In urma conferintei de presa in care a fost anuntata decizia presedintelui Iohannis, Laura Codruta Kovesi a anuntat ca va face o declaratie de presa incepand cu ora 12:00.

Desi decizia presedintelui Iohannis era una evidenta, deoarece nu avea cum sa nu respecte o decizie a Curtii Constitutionale, romanii se intreaba de ce Presedintele Romaniei a ales sa faca publica informatia prin intermediul purtatorului de cuvant si nu a sustinut chiar el conferinta de presa.

Dupa anuntul de la Palatul Cotroceni, personaje publice sustin ca decizia lui Iohannis este o lovitura dura data in primul rand independentei procurorilor si ca vom asista la "ingenunchierea lor" de catre ministrul justitiei, Tudorel Toader.

"Va fi sarbatoare la PSD, la ALDE, in Costa Rica, in Serbia, in Madagscar", crede Cristian Tudor Popescu, referindu-se la partidele care au sustinut demiterea Laurei Codruta Kovesi, respectiv la tarile unde s-au refugiat cativa dintre fostii oficiali cu dosare de mare coruptie.

Decizia de revocare din functie a sefei DNA a fost comentata si de Augustin Zegrean, fost presedinte CCR:

"Presedintele a facut ce a fost obligat sa faca. Decizia este definitiva, obligatorie, nu putea sa nu respecte. Nu se termina lupta anticoruptie aici. Nu cred ca institutiile stau intr-un om. Imi pare rau de Kovesi, este persoana care si-a facut acolo datoria cu prisosinta si merita sa isi duca mandatul pana la capat. Dar daca politicienii asta au vrut, asta au obtinut. Nu cred ca o sa se opreasca aici lupta anticoruptie. Institutia are putere suficienta sa isi faca treaba in continuare", explica Augustin Zegrean.
Codruta Kovesi a condus Directia Nationala Anticoruptie timp de 5 ani, dupa doua mandate de procuror general al Romaniei. In perioada in care Kovesi a condus DNA, a fost demis un premier, 14 fosti ministri si 53 parlamentari au fost trimisi in judecata, 27 demnitari au fost condamnati si au fost puse sechestre in valoare de 2,3 miliarde de dolari.

Si fostul premier tehnocrat, Dacian Ciolos, a reactionat in urma revocarii sefei DNA din functie, printr-o postare pe o retea de socializare.
 
"Stiu ca multora dintre voi va vine in gand sa va luati campii, sa plecati unde vedeti cu ochii. Eu unul nu vreau sa plec nicaieri cu fruntea plecata. Nu putem schimba situatia de fapt, dar putem schimba ce va sa vina daca ramanem si gandim si lucram impreuna. Dezamagirea e cel mai nociv lucru. Increderea ca putem mai mult si mai bine ne poate sustine. Haideti sa ramanem Impreuna", a scris pe contul personal de Facebook Dacian Ciolos.

Nici reactiile lui Victor Ponta nu au intarziat sa apara, care a reactiona de asemenea pe retelele de socializare, afirmand ca liderul PSD Liviu Dragnea va avea de pierdut in urma demiterii sefei DNA.

"Dragnea a pierdut foarte mult prin acesta actiune (el si Kovesi se sustineau reciproc prin pretinsa lupta dintre ei) : nu mai are motiv sa il suspende pe Iohannis, nu mai are nicio persoana aflata la Putere pe care sa o foloseasca in ridicola lui lupta cu asa - zisul "Stat Paralel",  ramane condamnat de doua ori de judecatorii ICCJ (nu de Kovesi) si pierde practic singurul motiv pentru care obtinea sprijinul "baronilor" din politica, afaceri si media / ramane cu ura absoluta si ireconciliabila a tuturor celor care cred ca este un corupt care se lupta cu Justitia ca sa isi scape pielea", a scris Victor Ponta pe o retea de socializare.
 
Iata cateva dintre dosarele deschise de Kovesi aflata in fruntea DNA:
 
LIVIU DRAGNEA, presedintele Camerei Deputatilor, 3 dosare
 
- Dosarul "Referendumul": 2 ani cu suspendare
- Dosarul "Bombonica": aÈ™teaptă sentinÈ›a 
- Dosarul "Tel Drum": urmărit penal
 
VICTOR PONTA, fost premier al Romaniei, doua dosare
 
Dosar Turceni-Rovinari:
- complicitate la evaziune fiscala 
- spalare de bani
- ACHITAT in prima instanta
 
ELENA UDREA, fost ministru, 3 dosare
 
Dosar Gala Bute:
- luare de mita
- abuz in serviciu
- CONDAMNATA DEFINITIV: 6 ani
 
 MARIAN VANGHELIE, fost primar, doua dosare
 
Primul dosar:
- luare de mita
- abuz in serviciu
- spălare de bani
- IN JUDECATA
 
SORIN OPRESCU, fost primar
- luare de mită
- abuz an serviciu
- spalare de bani
- grup infracțional
- IN JUDECATA

 


Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x