Care sunt sansele sa ramanem fara gaz la iarna? Ce spun guvernantii nostri, la ce sa ne asteptam
criza gazelor naturalegaz natural
Pe fondul situatiei tot mai tensiunate dintre blocul comunitar si Rusia, ca urmare a declansarii razboiului in Ucraina, exista temeri tot mai mari privind asigurarea consumului de gaz, in iarna 2022-2023. Premierul Nicolae Ciuca ne spune ca nu avem de ce sa ne ingrijoram, ca nu exista riscul ca romanii sa ramana fara gaz la iarna!
Romania nu e in pericol la iarna, in conditiile in care, pana in acest moment, avem in depozite 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Nicolae Ciuca: "Nu exista niciun fel de temere ca Romania sa nu aiba gazul necesar pentru iarna 2022-2023"
"Ceea ce va pot spune in momentul de fata este ca ieri am depasit 1.600.000.000 de metri cubi in depozitare.
Ca atare, evolutia depozitarii zilnice este una foarte consistenta si incurajatoare, pentru ca, daca va aduceti aminte, atunci cand am fost la Corbu si am participat la inaugurarea exploatarii din offshore, am precizat ca (…) sunt patru etape: era o etapa pana la 1 august, cea de a doua etapa – pana la 1 septembrie, 1 octombrie si 1 noiembrie, astfel sa ajungem la 1 noiembrie la 80% din capacitate.
Noi ar fi trebuit ca pana la 1 august sa ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66%, daca nu ma insel, la 1 octombrie si 80% la 1 noiembrie. S-ar putea sa fi gresit penultima cifra. Progresia si asa cum arata cifrele astazi – suntem peste procentele asumate si chiar la sfarsitul saptamanii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam in depozite in perioada similara a anului trecut.
Deci (…) am avut un grup de lucru cu toate institutiile din domeniul exploatarii si depozitarii gazelor si in momentul de fata nu exista niciun fel de temere ca Romania sa nu aiba gazul necesar pentru iarna 2022-2023", a spus seful Executivului de la Bucuresti.
In functie de cantitatile de gaz care vor exista in depozitare inainte de inceperea reala a iernii, se va lua si eventuala decizie de reducere a consumului de gaz, a mai spus prim-ministrul.
"Pe de o parte, seceta care poate sa afecteze productia de energie electrica hidro si iarna care poate sa afecteze, la randul ei, productia de energie electrica, in mod deosebit pe eoliana, pentru ca sub o anumita temperatura pe energia obtinuta din eolian nu mai vine pentru ca nu mai functioneaza, iar cea de carbune, daca nu avem carbune, este foarte greu sa mentii un ritm de productie a energiei la capacitatea pe care o au termocentralele in momentul de fata. (…)
Acum cand discutam va pot spune ca am analizat debitul. Debitul este la 50% din normal, nu este afectata capacitatea de productie a energiei in hidrocentrale, dar nici nu exista foarte mult optimism pentru ca ea sa se mentina la acest nivel si daca perioada de seceta va continua, productia va scadea cu certitudine", a mai spus premierul.
Exista riscul sa avem facturi mai scumpe, din cauza secetei
Asupra preturilor la facturile noastre la energie electrica mai planeaza un pericol: este vorba despre seceta si efectele devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea in perioada urmatoare, asupra productiei hidroelectrice.
Practic,
capacitatea noastra de a produce energie electrica cu ajutorul hidrocentralelor este grav avariata din cauza conditiilor meteo nefavorabile, iar specialistii avertizeaza ca, in acest context, exista un mare risc de a se scumpi si mai mult facturile la curent!
Foto: pixabay