Febra aurului a cuprins din nou Africa de Sud
aurafrica de sudfebratoxicuraniu
O noua febra a cautatorilor de aur a cuprins orasul Johanesburg, al carui nume in limba Zulu, "Egoli", inseamna Orasul Aurului.
In interiorul celui mai mare oras din Africa de Sud se gasesc munti de steril, ramasi dupa circa un secol de exploatare a minelor de aur din zona.
Potrivit Fox News, specialistii considera ca acesti munti de steril reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii celor 1,5 milioane de locuitori si a mediului ambiant.
Sursa citata arata ca noile tehnologii pot scoate din aceste halde cantitati destul de insemnate de aur si, de aceasta data, firmele care scotocesc in gramezi dezintegreaza si scot din zona materia, redand spatiul orasului.
"Terenul eliberat este reabilitat pentru constructii rezidentiale, recreere, spatii comerciale si industrie usoara", a spus James Duncan, purtator de cuvant pentru compania DRD Gold, care trateaza sterilul din Johanesburg.
Firma respectiva a obtinut metal nobil in valoare de aproape 40 de milioane de dolari, numai in ultimul trimestru din 2013.
Fox News scrie ca una dintre zonele in care se afla acesti munti de steril se gaseste chiar in proximitatea stadionului pe care s-a desfasurat in 2010 finala Campionatul Mondial de Fotbal si unde a fost tinuta ceremonia in memoria lui Nelson Mandela.
Conform datelor unui raport al organizatiei Voice of America, radioactivitatea masurata langa un astfel de munte de langa Johanesburg este de 15 ori mai mare decat ar fi cea normala.
Radiatiile provin din uraniul care se gaseste in rocile procesate, iar in final acesta ajunge si in apa subterana.
Zona este periculoasa si toxica, mai ales ca acolo copiii se joaca deseori in namolul din jurul acestor munti, murdarindu-se in intregime de praf galben.
In plus, in Africa de Sud exista credinta ca durerile de stomac pot fi ameliorate de acest pamant toxic, iar unele femei gravide au probleme deoarece mananca praf din muntii de steril, mai scrie sursa citata.